BAnett har skrevet gjentatte ganger om at Fylkesrådet i Nordland innstilte til at teknikk og industriell produksjon (TIP) på Brønnøysund videregående skole (BVS) skulle legges ned. I det opprinnelige høringsbrevet var også medier og kommunikasjon på BVS foreslått lagt ned, men fylkesråd for utdanning Hild Marit Olsen (Ap) snudde om dette i innstillingen til fylkestinget i november.

Bevarer TIP

Gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget, Bjørnar Skjæran, bekrefter tirsdag at TIP i Brønnøysund berges, på bekostning av medier og kommunikasjon. Her sammen med bindalordfører og partikollega Britt Helstad i Bodø tidligere i år under valgkampen. Foto: Simon Aldra

Tirsdag bekrefter gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget, Bjørnar Skjæran, at det er konkludert med at TIP skal bevares. Dette er det enighet om blant de fire posisjonspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti, og dermed flertall på fylkestinget.

– Vi har konkludert og vil videreføre TIP ved BVS. De fire posisjonspartiene står samlet bak forslaget, som blir vedtatt i fylkestinget, skriver Skjæran i en SMS til BAnett tirsdag ettermiddag.

Kutter media

En delegasjon fra Sør-Helgeland tok i helga turen til Bodø for å prøve å påvirke fylkestingets avgjørelse om TIP. Med var brønnøyordfører Johnny Hanssen, vegavaraordfører Hilde Sprækenhus, sømnaordfører og regionrådsleder Andrine Solli Oppegaard, leder for Brønnæy næringsforum John Arne Warholm, leder Merethe Paulsen Blomstervik i Utdanningsforbundet Brønnøy og vevelstadordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen. Foto: Kari Anne Bøkestad Andreassen

Avgjørelsen som ble tatt tirsdag kommer imidlertid som del av en hestehandel med ordførerne på Sør-Helgeland: For å bevare TIP kuttes medier- og kommunikasjon på BVS.

– Ordførerne på Sør-Helgeland besøkte fylkestingsgruppene søndag og fremhevet behovet for TIP-fag, samt de store avstandene fra Sør-Helgeland til andre videregående skoler. De foreslo også ei alternativ løsning, der media og kommunikasjon avvikles i stedet for TIP. Vi har valgt å lytte til dette, sier gruppelederen til BAnett.

Ordførerne fikk ti minutter til å presentere saken, og det fikk tydeligvis effekt.

Kuttes fra neste år

Skjæran understreker at tilbudsstruktursaken er svært krevende.

– Nedgang i ungdomskullene og regjeringens kutt i overføringene Nordland gjør at vi må redusere antall tilbud over hele fylket. Vi må også samordne regionalt, sier han.

Ifølge Skjæran vil VG1 medier og kommunikasjon bli kuttet fra skoleåret 2018-19. Dette betyr at årets VG1-elever vil få fullføre VG2 og VG3 i Brønnøysund, men at det ikke vil bli tatt opp noen ny klasse neste år.

Regionrådsleder fornøyd

Regionrådsleder og sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) er fornøyd med at posisjonen på fylkestinget går mot fylkesrådets innstilling, og ikke legger ned TIP på BVS. Hun skulle gjerne sett at også medier og kommunikasjon, som legges ned i TIPs sted, også ble bevart, men mener det ville gjort større skade å legge ned TIP. Foto: Bård Pedersen

Regionrådsleder og sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) er fornøyd med posisjonens konklusjon.

– Det er gledelig at de har hørt på oss når det gjelder viktigheten av å ha TIP her. Vi hadde ønsket å bevare begge deler, men de mente det måtte forhandles. Vi er veldig glade for at TIP bevares, det er ei linje som har stor betydning for regionen og som hadde vært vanskelig å få startet opp igjen om den ble lagt ned. Det er veldig mye som skal være på plass for å starte opp ei sånn linje på nytt igjen, mener Oppegaard.

– Om søkningen til medier og kommunikasjon er stor nok kan det jo også hende at det kan startes opp igjen, mener hun.

– Kan man søke på ei linje som er nedlagt?

– Det kan jeg ikke detaljene om, men om søkermassen til medier og kommunikasjon herfra er stor, så er det lettere å starte opp igjen medier og kommunikasjon enn TIP, sier hun.

Les mer om bakgrunnen for saken: