– Nedgangen kommer i Vefsn og Rana

Først ut var rektor Kai Myrvang ved BVS. Han hadde sjelden sett et lignende engasjement for en sak som denne. Han snakket videre om at det er dramatiske forslag. Dersom det ikke er nok søkere til en linje kan den legges i bero det året, men det er ikke det som er saken i dette tilfellet.

– Vedtas den nedlagt er den ferdig, sa han med ettertrykk.

Han kommenterte også fylkets høringsbrev, hva angår befolkningsutvikling.

– Man får ikke frem at det er i Rana- og Vefsn-regionene nedgangen er forventet. I Alstahaug og Brønnøy ser man ikke det. Neste år er et unntak, men ser vi over ni-ti år er det ikke noen nedgang, sa han.

Må ikke frykte

Deretter ble det tid for Kristian Warholm fra opplæringskontoret, som mener at det bra med lærlingeplasser, selv om det kunne vært flere.

– Vi mener tilbudet på BVS er godt dimensjonert ut fra næringslivets behov, sa han.

– De mindre bedriftene må kvitte seg med frykten for at de ikke kan tilby jobb etter endt lærlingetid. Det viktige er at en som har gode erfaringer fra arbeidslivet kommer tilbake, slo han fast.

Mange hadde tatt turen for å lytte og si sin mening. Foto: Simon Aldra

«Bekymring»

Neste innleder var TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen. Han innledet dramatisk.

– Min reaksjon på dette forslaget er ett ord.

Han pekte opp på presentasjonen. Der sto det enslige ordet «Bekymring». Han fortsatte:

– Vi driver eksport i stor stil på Sør-Helgeland, men ikke av laks. Av ungdom. Vi må ha kontinuerlig tilgang på lærlinger, i TTS har vi et generasjonsskifte, særlig på Salhus. Og da trenger vi folk fra TIP. De er nødvendige. De er veldig flinke med busser. Og på motorene på båtene våre. Selv om de aldri har tekniske problemer, la han til. Til humring fra salen, må det innrømmes.

Registrene kan bli bedre

Siste innleder var avdelingsdirektør Jan Tore Nilsen ved Brønnøysundregistrene.

– For noen kan det virke overraskende at Brønnøysundregistrene engasjerer seg om dette. Dette er viktig for oss. Hovedstikkordet for min del er rekruttering. Vi har ikke mange lærlinger som har gått på TIP hos oss, ei heller har vi vært særlig gode med lærlinger, det skal vi innrømme. Vi vil gjerne ta inn flere, men da må vi fylle opp de åtte plassene vi har nå, innenfor IKT/servicefag og kontor, sa han.

Kan skade rekruttering

Registrenes egentlige motivasjon for å delta i debatten er at rekruttering er en utfordring.

– Vi har cirka halvparten som er lokale folk, og halvparten utenfra. De vi rekrutterer spør om blant annet skoletilbudet. Vi må flagge regionen som attraktiv, og vi trenger ikke slikt, som gjør det mindre attraktivt, sa han.

Han pekte også på at det er bra å komme tidlig i gang med debatten.

– Jeg la merke til at noen mener at vi skulle vente. Men når høringsfristene begynner å gå ut er det minst femti prosent av løpet kjørt, derfor er det viktig at vi diskuterer dette nå, sa han.