I det minste

– Jeg har jobbet for opprettholdelse av TIP i Brønnøysund. Det er mitt ønske at den linjen består. I det minste i ett år til inntil ny havbrukslinje er etablert. Elevtallet går ikke så mye ned i Brønnøy som i øvrige deler av Helgeland. Det synes jeg er et argument for å fortsette faget i Brønnøy, sier Grete Bang som sitter i plan- og økonomikomiteen på fylkestinget. Hun synes det er trist at fylkesrådet har lagt frem slik innstilling på nedleggelse, men uttrykker samtidig forståelse.

– Fylkeskommunens økonomi er trang. Når skole og samferdsel utgjør 80 prosent av fylkeskommunens budsjett, så er det ikke så mange andre steder å kutte, sier hun.

  • PS! Forrige uke besøkte BAnett verkstedet, her er de elevene vi møtte da:

Ikke endelig

Samtidig gjør hun det klart at fylkesrådets innstilling ikke er det endelige vedtaket.

– Jeg har fått mange innspill med god argumentasjon fra næringsliv, skole og politikere i denne saken. Jeg fortsatt åpen for å ta imot innspill. Endelig vedtak tas av fylkestinget i desember, så det er fortsatt mulig å være med å påvirke utfallet, konstaterer Bang som er glad for opprettholdelsen av mediefag i Brønnøy.

– Til dette har det vært god søknad. Det er også slik at Nordland ligger litt under nasjonale tall når det gjelder antall elever som tar studiespesialisering.

Forventet bevaring

Fylkespolitiker Martin Skjefstad (Ap) forventet bevaring av TIP i Brønnøy, og nedleggelse av medielinja.

– Jeg var forberedt på at medielinja ville bli nedlagt og TIP opprettholdt. Når det gjelder havbruk har vi nå fått en sikring på at det blir, er fylkespolitiker Martin Skjefstad umiddelbare reaksjon på fylkestingets innstilling.

At innstillingen har fått et annet utfall for TIP enn hva et samlet næringsliv lokalt har krevd, har Skjefstad ikke kommentar til nå.

– Jeg har ikke fått satt meg inn i fylketstingets argumentasjon, og må få komme tilbake til dette, sier han.

Sikker på havbruk

Skjefstad er imidlertid sikker på at det nå blir havbrukslinje i Brønnøysund.

– Det blir havbrukslinje. Fylket garanterer for opprettelse hvis det private tilbudet ikke skulle bli godkjent av departementet. Jeg er veldig glad for at fylket garanterer for havbrukslinje i Brønnøysund. Det er klart at hvis departementet sier ja til de private tilbudet, så kan ikke fylket gå inn og opprette samme linje, sier han.

Bang føler seg rimelig sikker på at det blir havbrukslinje i Brønnøy.

– Jeg føler meg rimelig sikker på at det blir en av delene, altså ett i privat regi eller at fylket oppretter dette.

Samfunnsansvar

Det har fra skolehold vært advart mot å nedlegge linjer i Brønnøy, grunnet sosiale forhold som kan hindre elever fra å flytte. Dermed kan de bli tvunget til å ta skolefag lokalt som de ikke er motivert for. Bang sier det er et samfunnsansvar å ivareta disse elevene.

– Men vi har ikke økonomiske midler til det. Hvis elevene ikke kan flytte på seg grunnet økonomiske eller andre sosiale forhold, så må de ta fagene som tilbys lokalt. Slik vil det bli. Når naturbruk kommer opp som valg, så kan kanskje noen av dem som ønsket å gå TIP bli motivert til å velge naturbruk i stedet. Det er et fag med fremtid.