Neste uke har fylkestinget i Nordland sitt siste møte i 2017 og onsdag og torsdag skal flere store og dyptgripende saker behandles. Blant annet skal fylkets økonomiplan for 2018-2021 og neste års budsjett, ferje- og hurtigbåttilbudet og den videregående skolestrukturen for framtiden i Nordland behandles.

Naturlig nok griper også alle de nevnte sakene inn i hverandre siden fylkets hovedfokus den siste tiden har vært å finne innsparingspotensial for å få et budsjett i balanse etter at statlige overføringer er redusert.

Fylketsrådets forslag om å legge ned teknikk og industriell produksjon (TIP) ved Brønnøysund videregående skole er antakelig den saken som har utløst de største reaksjonene på Sør-Helgeland. Der har både skolen, politikere og næringsliv engasjert seg sterkt for å få berget TIP-tilbudet.

Senterpartiet vil bevare TIP

Fylkestingets posisjon består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti. BAnett har kontaktet lederne i de to førstnevnte, og største, gruppene for å høre om engasjementet på Sør-Helgeland for TIP vil få betydning for hva fylkestingspolitikerne vil gjøre når skolestruktur-saken kommer opp til behandling.

Senterpartiets gruppeleder Kurt Jenssen opplyser at hans gruppe har gjennomført grundige diskusjoner om temaet.

- Konklusjonen er at vi i vår gruppe ønsker vi å forsøke å bevare TIP i Brønnøysund. Dette blir ett av flere tema vi vil diskutere når fellesgruppen møtes på søndag, sier Jenssen.

Arbeiderpartiet: - Merker oss engasjementet

Arbeiderpartiets gruppeleder Bjørnar Skjæran svarer følgende når BAnett spør hva fylkestingets største gruppe tenker om saken:

- Gjennom gruppemøter søndag, mandag og tirsdag vil fylkestingssakene bli grundig behandlet i gruppa. Dette gjelder også saken om endringer i tilbudsstruktur. Fylkestingsgruppa har merket seg engasjementet og innspillene som er kommet, sier Skjæran.

Fylkesordfører Sonja Steen (Ap) tror det blir mye engasjement rundt tilbudsstrukturen i videregående skole.

- Antall 16-åringer går ned. Med de økonomiske utfordringene som følger, må det gjøres endringer. Det gjør vondt, det er det ingen tvil om. Men samtidig er jeg veldig glad for at vi har beholdt en så desentralisert skolestruktur som det vi tross alt har i Nordland, sier Steen.

Fylkestingspolitiker Grete Bang, også fra Arbeiderpartiet, har tidligere sagt at hun vil kjempe for TIP i Brønnøysund.

– Jeg har jobbet for opprettholdelse av TIP i Brønnøysund. Det er mitt ønske at den linjen består.

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) opplyste i formannskapet tirsdag at en delegasjon bestående av flere ordførere og andre engasjerte parter fra Sør-Helgeland reiser til Bodø på søndag for å møte fylkestingspolitikere og tale TIPs sak før behandlingen neste uke.