Fra ungdomsrådet i Sømna er det flere elever på Brønnøysund Videregående skole (BVS). De er klar på hva som bør skje videre fremover med det videregående skoletilbudet lokalt.

Flere - ikke færre - tilbud

- Vi i Sømna ungdomsråd er imot nedleggelser av linjer i Brønnøysund. Vi synes både mediefag, hvor det er mulig å ta generell studiekompetanse, og TIP skal videreføres ved skolen. Tip er en veldig attraktiv linje. Vi har hørt at det kan bli en større skole med slikt tilbud i Mosjøen, men det vil bare føre til at folk flytter herfra. Vi mener det må opprettes flere tilbud her i Brønnøy, og ikke færre, sier nestleder Judith Marie Sund Einvik og  sekretær Audun Rørmark i Sømna ungdomsråd.

De er glad for den støtten de opplever at BVS  har fått fra næringsliv og ordførere de siste dagene.

-Det er bra med den responsen som er kommet. Det ser ut som om ordførerne er enig om å støtte opprettholdelse av linjene.

De mener også at elevene har rett til å bli hørt.

-Når det er tiltak som går ut over oss ungdommer, så bør det legges tilrette for informasjon og mulighet til å uttale seg. Ivertfall for elever fra de linjer det handler om, sier de.

Økonomisk konsekvens for elever

Ungdomsrådets representanter ser flere konsekvenser av nedlegging av linjer i Brønnøy.

- Erfaring viser at folk som flytter ut i ung alder heller bygger opp relasjoner andre steder enn plassen de kommer fra. Så kan det være at de ikke kommer tilbake. Dette er noe de lokale kommunene her allerede sliter med; at ungdommen ikke kommer tilbake, påpeker de.

De mener nedleggelse av skolelinjer også kan ha økonomiske og sosiale konsekvenser for den enkelte elev som må flytte.

- Jeg har venner som har flyttet for å gå på skole i andre byer. Borteboerstipendet de får rekker ikke til å betale husleie, strøm og mat. Det er vanskelig å finne hybler som er billig. De fleste er dyre.  Så da må man enten begynne å jobbe, eller foreldrene må legge i en sum hver måned, sier Rørmark.

Statens lånekasse yter også studielån til videregående elever.

Ønsker ambulansefag

-Det kan også være elever som trives veldig godt her i Brønnøy, og da blir det tøft sosialt for dem å flytte. Kanskje velger de bort fag de egentlig er interessert i , kun for å bli her, sier Einvik. Selv ønsker de seg flere muligheter i Brønnøy, og påpeker at elevene på Elektro Vg1 må flytte når de skal starte andreåret.

- Selv går jeg helsearbeiderfag nå, og har lyst å gå videre på ambulansefag. Men da må jeg flytte, konstaterer Rørmark.