Mandag kom den endelige innstillingen til fylkesrådet i Nordland om ny skolestruktur i fylket, som skal behandles av fylkestinget i Bodø 4. desember, fra fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild-Marit Olsen (Ap). Blant 18 linjer som foreslås nedlagt etter en opphetet høringsprosess er teknikk og industriell produksjon (TIP) på Salhus-delen av Brønnøysund videregående skole. Innstillingen fra fylkesrådet innebærer konkret følgende:

  • VG1 TIP og VG2 arbeidsmaskiner foreslås nedlagt fra 2018-19

  • VG2 industriteknologi foreslår nedlagt fra 2019-20

  • Akvakulturutdanning på Sør-Helgeland er aktuelt

Fylkesrådets hovedargumenter for å legge ned kan kort oppsummeres slik:

  • Bygningsmassen er i dårlig stand

  • Man vil satse på tilbud som er «tilpasset næringslivet på Sør-Helgeland på en bedre måte»

Helst i Brønnøysund

Mandag var det tilfeldigvis hospitering fra ungdomsskolene på Sør-Helgeland til TIP på Salhus. I fjor var det 20 elever som ville se hvordan det var på TIP, men i år er det 38. Mandag denne uken var det 20 tiendeklassinger på besøk, og neste uke kommer 18 til.

– Jeg er interessert i teknologi og vil gå maritimt for å utdanne meg innen matrosfag. Jeg har alltid likt å skru, og har gjort det siden jeg var liten. Det er spennende og lærerikt å besøke skolen og se på hva de har, sier Maria Hansen Solvang fra Vik skole i Sømna.

Hun har for øvrig vært en god del i lokalene, og både brukt dreiebenken og sveiset hos TIP.

– Jeg pleier å være her på OD-dagen, sier hun.

Også Svein Larsen fra samme skole vil gå TIP.

– Jeg liker å skru, og vil helst bli industrimekaniker.

VG1-elev Fredrik Misael Thorbergsen instruerer tiendeklassingene Svein Larsen og Maria Hansen Solvang - begge fra Vik skole i Sømna.

Dersom hun kan, vil Maria gå VG1 TIP i Brønnøysund, før hun går videre på VG2 i Bodø - for å kunne gå videre i maritime fag. Begge kan gå skole andre steder, som Sandnessjøen, Mosjøen eller Bodø om de må.

– Om jeg må det kan jeg gå i Sandnessjøen, men jeg vil helst gå i Brønnøysund, sier Maria.

– Jeg vil bo hjemme, jeg bor så nært skolen nå, bare en liten time unna, sier Svein enig.

Når de får høre at fylkestinget mener lokalene er for dårlige i Brønnøysund rister de på hodet.

– Det stemmer jo ikke i det hele tatt, slår de fast.

  • PS! Forrige uke besøkte BAnett verkstedet, her er de elevene vi møtte da:

Kan flytte på seg

Kristian Aarvik, Kristoffer Hansen, Arthur Andersen og Jonas Vevelstad er delt. Kristian og Arthur vil gå TIP, men er villige til å flytte på seg, for eksempel til Rørvik.

Det er imidlertid ikke alle som er så opptatt av det.

Kristian Aarvik, Kristoffer Hansen, Arthur Andersen og Jonas Vevelstad er delt på midten. Av dem er det Kristian og Arthur som vil gå TIP, og de er ikke låst til Brønnøysund.

– Jeg skal flytte dit faren min bor, i Rørvik, og gå skole der, sier Kristian, som vil bli lastebilsjåfør eller mekaniker.

Arthur vil på sin side videreutdanne seg innen maritime fag. Men Brønnøysund er uansett ikke det naturlige valget for den unge velfjordingen.

– Jeg vil nok gå i Sandnessjøen, jeg må pendle uansett siden jeg bor på Stokkasjøen, og da er Sandnessjøen like enkelt. Men det er ikke bra at de legger ned, sier Arthur.

Anny Louise Bruun og Mathias Andersen fra Vega syns også nedleggelsesplanene er dumme.

– Det er masse småplasser, det er kjipt å måtte flytte ut etter tiende. Selv har jeg familie på Mo, som jeg skal bo hos, og gå der, sier Mathias, som skal gå TIP.

– Det er ikke bra at folk ikke kan gå skole nært der de kommer fra, nikker Anny Louise.

Anny Louise Bruun og Mathias Andersen fra Vega syns det er dumt med kuttplaner. Mathias vil gå TIP, men skal gå på Mo der han har familie

– Fryktelig

På Salhus møter vi fagrådgiver Petter Knoph og daglig leder Alf Einar Graven ved opplæringskontoret på Sør-Helgeland. Begge er mildt sagt opprørt over at kuttene ikke er tatt ut av innstillingen.

– Vi har topp verkstedlokaler. Jeg vil nesten påstå det er blant de beste verkstedlokalene i Nordland fylke. Det de på fylket har skrevet, det er bare tull! slår Knoph fast, mens han stolt viser frem fasilitetene til BAs utsendte.

– Når vi ser at det kommer 38 elever innom TIP for å hospitere er det fryktelig at de skal legge ned, og det er ikke bedre å høre at noen vil søke seg til Rørvik. Det blir merkostnader for fylket, slår Graven fast.

Opprørsstemning

Daglig leder Alf Einar Graven ved opplæringskontoret og fagrådgiver Petter Knoph ved TIP er begge uenige i kuttplanene.

Graven var nylig i møte med fiskefaglig opplæringskontor i Rørvik. Der fortalte de at det var mye behov for TIP-elever i havbruksnæringen.

– Som regel er det de trenger et sikkerhetskurs for å kunne jobbe, har de det kan de jobbe i havbruksnæringen. Om det kommer akvakultur til Brønnøy vil man jo kunne sørge for at begge klassene får disse kursene, sier han.

Ifølge Graven er det nå opprørsstemning blant opplæringskontorene i Nordland.

– Det er opprørsstemning. Dette er veldig drastiske ting, jeg forstår at man må se på hvordan man driver skolen på, men vårt mantra er mest mulig utdanning så nært hjemmet som mulig. Det er ikke alle som kan bo på hybel rett etter ungdomsskolen, sier han.

Akva hjelper ikke

Han kjøper ikke argumentet om at TIP-elevene skal gå over til akvakultur.

– De som i dag går akvakultur på Val i Trøndelag vil jo nå i stedet gå i Brønnøysund. Man må huske at det reelle elevtallet er de som i dag går i Trøndelag, pluss de som går på TIP, mener han.

Han tror heller ikke at en økning i antallet elever til byggfag er bærekraftig hva angår lærlingplasser.

– Og det har aldri vært tegnet så mange lærlingplasser på Helgeland som nå for TIP-elever, så dette er en dårlig endring, sier han.