I et brev til kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) ved kommunalminister Monica Mæland og seniorrådgiver Stein-Ove Pettersen skrevet 3. april i år, deles meninger om grensejustering av Austra og ytre Bindal.

Brevet skal være utformet sammen med sambygdinger i bindalsdelen på Austra, og det skal være gått fra hus til hus for å få underskrifter.

Motsvar til aksjonsgruppa

I underskriftskampanjen vises det til brevet som ble sendt til departementet fra aksjonsgruppa for ytre Bindal og Austra som i et brev til departementet ved Magnar Bøkestad, skrev at de ønsket en tilhørighet sørover.

«Som innbyggere i det gjeldende området ønsker vi å komme med noen bemerkninger angående overnevnte skriv», heter det i brevet til departementet.

Brevskriverne mener at aksjonsgruppa som ønsker tilhørighet i Nærøysund kommune ikke godtar spørreundersøkelsen som ble foretatt på Austra om ønsket tilhørighet. De hevder også at aksjonsgruppa ikke godtar folkeavstemmingen om at Bindal skal bestå som egen kommune. De hevder videre at det eneste tallgrunnlaget som ble brukt i brevet fra aksjonsgruppa, var foretatt på et lukket møte på Bindalseidet for medlemmer av Bindalseidet velforening.

Oppfordring til departementet

«Vi ønsker at KMD forholder seg til de undersøkelsene som er verifisert og godkjent av de spurte og av kommunen. Vi vil også med dette brevet gi signaler om at flertallet på Austra og Bindal generelt, ifølge undersøkelsene som er gjort, ikke ønsker tilhørighet til Nærøy/Vikna. Når det gjelder Gutvikgrendas forespørsel om grensejustering, oppfatter vi som naboer av disse, deres søknad som et protestskriv mot egen kommune heller som et reelt ønske om en grensejustering. Vi vil også påpeke at i de første brevene ønsket Gutvik fastlandstilhørighet uansett kommune, noe de kan få i Bindal kommune», heter det i brevet.

Videre står det at de anser en flytting av grensene slik at Bindalshalvøya og Austra tilfaller Nærøy/Vikna, er mot flertallet av innbyggernes vilje. De mener det eneste naturlig er å tilhøre Bindal dersom Austra skal samles i en kommune, ikke deles av tre kommuner slik tilfellet er i dag.

«Dette på grunn av folkeopinionens mening og geografisk tilhørighet. Storparten av Austras befolkning sokner til Bindal kommune bør være en tungtveiende årsak til dette», skriver de til avslutning.

Brevet er underskrevet om lag 55 personer.

Mæland tar saken videre

Den 9. mars leverte Eirik Sivertsen (Ap) et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

– Mener statsråden det er behov for justeringer av kommunegrensen på Øya Austra og vil statsråden legge fram en sak om eventuell grensejustering for avgjørelse av Stortinget?

Den 16. mars svarer Monica Mæland på dette spørsmålet.

– Etter at Stortinget fattet nytt vedtak om sammenslåingen 7. desember 2017, og vedtok at Leka og Bindal ikke skal slås sammen med Nærøy og Vikna, har diskusjonen om Austra igjen startet lokalt. Jeg har mottatt flere henvendelser fra innbyggere på Austra i etterkant av dette. Felles for disse er at de ønsker at Austra skal bli en del av den nye kommunen bestående av Nærøy og Vikna, skriver Mæland.Hun viser også til at Bindal gjennomførte en rådgivende folkeavstemning om en eventuell sammenslåing med Nærøy og Vikna 26. februar. Det ble flertall mot sammenslåing, og Bindal kommunestyre vedtok 1. mars å fortsette som egen kommune.– Når Bindal kommune nå har avsluttet spørsmålet om sammenslåing med Nærøy og Vikna, mener jeg at innbyggerne på Austra fortjener at spørsmålet om en eventuell grensejustering blir endelig avgjort. Mitt mål er at spørsmålet avklares så raskt som mulig, av hensyn til de berørte innbyggerne og kommunene, skriver kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.Kommunal- og moderniseringsdepartementet har myndighet til å avgjøre slike saker, jf. inndelingsloven § 6 og rundskriv H-10/15.

Ordfører Britt Helstad minner departementet om stortingsvedtaket fra desember der det ble fastslått at Bindal skulle bestå som egen kommune med dagens grenser - i Nordland. Foto: Hildegunn Nielsen

Brev fra ordføreren

Også ordfører Britt Helstad i Bindal kommune har skrevet brev til seniorrådgiver Stein Ove Pettersen i KMD datert 20. mars.

"Etter at jeg ble kjent med svaret fra kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, på spørsmål fra Stortingsrepresentant Erik Sivertsen vedrørende grensejustering på Austra. Ble jeg ikke beroliget når jeg samtidig ble kjent med at en aksjonsgruppe med leder Magnar Bøkestad, ønsker at Bindalshalvøya også skal legges til den nye kommunen Nærøysund, hvis det blir valget for Austra", skriver Helstad.

Hun bemerker videre at kommunalministeren i sitt svar tar utgangspunkt i PwC-rapporten/innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført to ganger ved at Norstat ringte opp det Helstad hevder var feil innbyggere.

"I de første undersøkelsene som ble utført av Norstat for PwC ble mange innbyggere utenfor Austra spurt, dette pga. at de hadde tatt utgangspunkt i postnummeret som gjelder for hele Bindalshalvøya. Undersøkelsen skulle gjelde bare for delen Austra. Undersøkelsen ble gjentatt to ganger med samme feil. I siste folkemøte på Austra 20.04.16, der fylkesmennene fra Nord-Trøndelag og Nordland var til stede, besluttet fylkesmennene i samråd med kommunene at det skulle gjennomføres ny spørreundersøkelse blandt innbyggerne på Austra i regi av de tre kommunene Bindal, Leka og Nærøy", skriver ordføreren.

Undersøkelsen ble gjennomført blant alle innbyggerne på Austra, med svarfrist 7. mai 2016.

I den rapporten Helstad vektlegger har 60 prosent av de 151 personene som har besvart undersøkelsen, svart at det er behov for en grensejustering. Svarandelen på undersøkelsen var 83 prosent. Av dem som svarte på spørsmålet om hvilken kommune de ville foretrekke at Austra ble lagt til i tilfelle grensejustering, svarte 57 prosent Bindal, 37 prosent Nærøy og 6 prosent Leka. Seks personer svarte ikke på dette spørsmålet.

Lovlig folkeavstemming

Hun viser også til at aksjonsgruppen i brevet til departementet skriver at "det kan sies en del om" folkeavstemmingen i Bindal 26. februar i år.

"Den er gjennomført etter loven og viser cirka 78 prosent valgdeltagelse med resultatet 68 prosent nei til sammenslåing med Nærøysund kommune. Håper den vektlegges i videre vurderinger", skriver Helstad.

Bøkestad bruker resultatet av en håndsopprekning under et folkemøte på Bindalseidet våren 2016, som et argument for grensejustering i sitt brev til departementet. Dette stiller Helstad store spørsmålstegn ved.

"Jeg må samtidig kommentere nest siste avsnitt i brevet om folkemøte på Bindalseidet våren 2016. Prosent kan brukes på mange måter! Her vises det til at 70 prosent av de fremmøtte ville følge Austra inn i en ny kommune. 70 prosent av hva? I det møtet var jeg dessverre forhindret fra å være til stede, men har fått opplyst av andre som var til stede at der var mellom 35 og 40 fremmøtte. Magnar Bøkestad operer med 56 stykker. Uansett blir det feil å operere med 70 prosent når en ikke oppgir antall til stede" påpeker Helstad og ber departementet bruke riktige grunndata før viktige beslutninger tas.

Bindals ordfører minner departementet til slutt om stortingsvedtaket i desember der tvangsvedtaket om kommunesammenslåing mellom Bindal og Leka med Nærøy og Vikna ble opphevet og fastslo at Bindal skulle bestå som egen kommune med dagens grenser i Nordland.