De to tiendeklassingene pendler for tiden til Kjella skole på Austra mens deres skole på Terråk renoveres. De har begge et varmt hjerte for kommunen de bor i og så det som en selvfølge at de skulle benytte stemmeretten ved folkeavstemningen.

Fakta og følelser

Ingen av dem ønsker at Bindal skal bli en del av en større kommune.

– La dere følelser eller fakta til grunn da dere ga deres stemme i dag?

– Jeg har ikke hørt noen gode argumenter for at vi skal slå oss sammen med de to andre kommunene, sier Plahte og legger til at hun slett ikke har lyst til å bli trønder.

– Jeg vil fortsatt kunne si at jeg skal hjem til Bindal. Det tror jeg de fleste på vår alder mener, legger Myrvang til.

– Har denne folkeavstemningen vært et tema hos ungdomsskoleelevene før valget?

Stort av Arbeiderpartiet

Lisbeth Berg-Hansen deler beslutningen til de to unge bindalingene. Mandag formiddag ga hun sin stemme for et selvstendig Bindal på Kjella skole.

– Hvordan føles det å stemme om kommunetilhørighet?

– Det føles litt rart. Jeg satt på Stortinget da det ble stemt over dette spørsmålet i juni, men jeg stemte ikke sist da tvangsvedtaket ble opphevet, sier Berg-Hansen som i mange år har vært stortingsrepresentant og statsråd for Arbeiderpartiet.

– Jeg håper på stor valgdeltakelse i dag og at det blir et klart svar fra innbyggerne, sier Berg-Hansen.

Hun stiller seg litt undrende til at det ble vedtatt å holde en folkeavstemning når tvangsvedtaket var oppløst.

– Kan du forstå at lokalpolitikerne ønsker å ha en folkeavstemning i ryggen?

Ønsker storkommune

Da stemmelokalene åpnet på Bindalseidet skole mandag morgen var Terje Sevaldsen den første til å avgi sin stemme. Lokalpolitikeren som representerer Høyre mener folkeavstemningen kommer for seint.

– Det skulle vært fremforhandlet en intensjonsavtale med nabokommunene i forkant. Vi i kommunestyret fremmet et forslag for snart to år siden da samarbeidet om kommunesammenslåing nordover havarerte. Da ble jeg klubbet ned og det var ubehagelig.

– Du har nettopp avgitt din stemme. Hva stemte du?

– Jeg stemte ja til sammenslåing. Jeg mener vi ikke har noe alternativ på sikt med utviklingen i folketall og alderssammensetningen i befolkningen. Det skal så kolossalt mye til for å snu. Dette handler om arbeidsplasser, sier Sevaldsen.

– Tror du det blir flere arbeidsplasser av å slå sammen flere kommuner?