Den 26. februar ble det holdt folkeavstemming i Bindal om kommunetilhørighet og flertallet på 66,9 prosent ønsker å beholde Bindal som egen kommune. To dager etter skrev aksjonsgruppa for Bindalshalvøya og Austra et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). I dette brevet legger leder i aksjonsgruppa, Magnar Bøkestad frem en kartskisse. I brevet står Jørn Kveinå, Magnor Dolmen, Heidi Vollan, Magnar Bøkestad og Elin Lian oppført som initiativtakere. Elin Lian har i ettertid kontaktet BAnett og bedt om å få fjernet navnet fordi hun hevder at hun lenge har sagt at hun ikke vil være med i aksjonsgruppen. Lian hevder også at brevet ble sendt før hun fikk godkjent dette.

Vil dele Bindal i to

Det beskrives en eventuell ny kommunegrense og fylkesgrense langs Bindalsfjorden. Det vil si at med en slik inndeling vil du være i Trøndelag fylke når du kjører i land på Holm og langs hele fylkesvei 17, men ved avkjørsel til Terråk kommer du igjen inn i Nordland fylke.I brevet til KMD skriver aksjonsgruppa at det er en organisering på gang på Bindalshalvøya og Bindals del av Austra i den hensikt å søke grensejustering for dette området og søke det innlemmet i i nye Nærøysund kommune.

– Hva mener dere med at det er en organisering på gang?

– Vi er en gruppe som har tatt initiativ til dette, men vi avventer Austras skjebne. Dersom Austra blir lagt til Bindal så er det ikke vits i å søke grensejustering. Men hvis Austra i sin helhet blir vendt sørover er planen å søke grensejustering, sier Magnar Bøkestad til BAnett.

Under et folkemøte i regi av Bindalseidet velforening, som han den gang ledet, ble det holdt et folkemøte i mai 2016. Her ble kommunereformen diskutert og det ble tatt en votering på folkemøtet som ifølge Bøkestad hadde et oppmøte på mellom 50 og 60 personer. Forsamlingen ble spurt om de ville følge Austra inn i en ny kommune i Ytre Namdal. Denne voteringen foregikk ved håndsopprekking og ifølge Bøkestad ville 70 prosent av de fremmøte følge Austra inn i en storkommune, 24 prosent visste ikke og seks prosent var imot en slik sammenslåing. Denne uformelle undersøkelsen viser aksjonsgruppa til i brevet til departementet.

Kjenner seg nedprioritert

Bøkestad omtaler innbyggerne på Bindalshalvøya og Austra som ett folk som hører sammen.

– Er ikke bindalingene ett folk i en kommune?

– Vi har aldri vært ett folk, sier Bøkestad og viser blant annet til at de måtte privatisere skolen på Bindalseidet og at de måtte kjempe gjennom mange tiår for å få en volleyballhall i tilknytning til skolen. I tillegg sitter Ap med rent flertall i kommunestyret, kun to av representantene fra Ap kommer fra ytre Bindal.

– Dersom dere føler dere som en utkant i Bindal kommune, hvorfor tror du at dere vil stå sterkere i en større kommune?

– Vi føler det er bedre å være i en kommune med vekst i folketallet, god økonomi og et næringsliv som vokser. I Bindal peker alt en vei, og flertallet i folkeavstemmingen har sagt at vi skal fortsette på denne veien. Dette prosjektet har mange av oss ikke tro på, hevder Bøkestad og viser til at de må kalle inn til et nytt folkemøte og danne en ny aksjonsgruppe om Austra blir en del av nye Nærøysund kommune.

Kampen om Austra

Bøkestad viser til et folkemøte på Austra og tre spørreundersøkelser som har vært gjennomført blant innbyggerne på øya. I januar 2016 gikk ordfører Britt Helstad (Ap) ut i Brønnøysunds Avis og sa hun var skuffet over spørreundersøkelsen som var gjort om grensejusteringer for Austra. Utredningen ble gjennomført av rådgivningsfirmaet PWC og var basert på offentlig tilgjengelige data, samt en spørreundersøkelse. Selve spørreundersøkelsen ble gjennomført av Norstat og skulle gi en pekepinn på hvilken kommune innbyggerne på Austra ønsker å tilhøre i fremtiden. Austra er i dag delt mellom tre kommuner, Nærøy, Bindal og Leka, samt to fylker og har vel 200 innbyggere. Spørreundersøkelsen som ble gjennomført høsten 2015 viser at 52 prosent av de spurte vil tilhøre Nærøy. Dette flertallet var gjeldende i alle tre kommunene. For Bindals del vil dette medføre at de mister 9,2 prosent av innbyggerne sine til en annen kommune.

Da utredningen ble offentlig fikk ordføreren både telefonoppringninger og et brev underskrevet av 28 bindalinger på Austra. Til BA i januar 2016 sa Helstad at flere ikke kjente seg igjen i det som ble fremlagt og flere av dem etterlyste spørreundersøkelsen. Dermed erklærte ordføreren hele rapporten som verdiløs for Bindal.

Det ble gjort en oppfølgende undersøkelse i februar 2016 og oppslutningen var omlag 50 prosent, også dette med samme resultat som i januar. I mai 2016 ble det sendt ut en ny og tredje undersøkelse i frankert konvolutt til alle innbyggerne på Austra over 18 år. På denne tredje og siste undersøkelsen svarte 151 av 192 innbyggere. De fikk mulighet til å svare på fem spørsmål. Ett av spørsmålene var om hvilken kommune de ville foretrekke om det ble en grensejustering på Austra. 57 prosent av dem som svarte hadde Bindal som sitt førstevalg, mens 37 prosent ville til Nærøy og seks prosent til Leka.

I august 2016 la Fylkesmannen i Nord-Trøndelag frem sin anbefaling om fremtidig kommunestruktur og sa at de anbefalte at Austra ble innlemmet i Nærøy. Like før hadde kommunestyret i Nærøy vedtatt at de ville jobbe for å innlemme Austra i egen kommune. Lekas befolkning på Gutvik har sendt en søknad om grensejustering på Austra der de ønsker at Gutvik skal legges til den nye sammenslåtte kommunen og at hele Austra legges til en kommune.

Under behandling av resultatet etter folkeavstemningen i Bindal 1. mars i år, var det et flertall i kommunestyret om at Austra, ved en fremtidig grensejustering, skal legges til Bindal kommune. BAnett ba kommunen rett etter valget om en oversikt over fordelingen av ja, nei og blanke stemmer på de tre valgkretsene. Dette var ikke mulig fordi det var foretatt en samlet opptelling for alle kretser.

Ordfører: Tror ikke dette er mulig

Ordfører Britt Helstad mener dette ikke dreier seg om en grensejustering, men om en deling av Bindal kommune. Hun viser til Fylkesmannen i Nordlands tilrådning den 29. september i 2016 i forbindelse med framtidig kommunestruktur: «Fylkesmannen vil ikke tilrå at innbyggerinitiativene følges opp uten at det samtidig finnes en løsning for resterende del av Bindal. Etter fylkesmannens vurdering vil «rest-Bindal» være enda mer sårbar enn dagens kommune ved en grensejustering.»

– Skal Bindal deles opp slik de foreslår, blir det bare indre Bindal igjen, sier Helstad og tilføyer at hun ikke kan tenke seg at departementet går med på å dele en kommune i to på bakgrunn av et innbyggerinitiativ.

– I tillegg er det et stortingsvedtak som går ut på at vi skal være egen kommune, i Nordland. Det som forundrer meg aller mest er at der over 78 prosent av befolkningen har stemt så må det også være noen ytterbindalinger som har stemt på at vi skal være egen kommune, påpeker ordføreren.

– Er Bindalseidet et stebarn i Bindal kommune?

– Jeg kan ikke forstå hvordan Bindalseidet skal være et stebarn. Vi har pusset opp skolen og bygget volleyballhall. Vi har også planer om å bygge om eldresenteret og samlokalisere de to byggene. Det skal også bygges eldreboliger. Jeg kan ikke skjønne hva de mangler. De kommer hele tiden tilbake til dette med skolen. Lang tilbake i tid var det snakk om å lage én ungdomsskole for hele kommunen, men da kom friskolene. Jeg tror det ville vært sunt for ungdomsskoleelevene å gå sammen på skole, det ville vært sunt for Bindal. Nå reiser de ut av kommunen uten å kjenne hverandre, det synes jeg er trist, sier Helstad.

Hun innrømmer at kommunereformen ikke har gjort konfliktnivået i kommunen mindre, men sier videre at dette også har skapt uro og splittelse over hele landet.

– Hva kan du som ordfører gjøre for å forene bindalingene?

– Det er kjempevanskelig. Det er slik i Bindal at man ikke kan nevne Terråk. Det er et sted og et navn som er nærmest hatet. Derfor snakker jeg alltid om Bindal. For meg er det like viktig at det bor folk på Kjella, Bindalseidet og på Terråk. Det er ingenting som gleder meg mer enn at Geir Holm skaper arbeidsplasser på Bindalseidet nå. Det viktigste for meg er å få ro og tid til å jobbe med næringsutvikling. Vi kan ikke slåss med hverandre om hvor vi hører til. Det er sløsing med tid, mener Britt Helstad.

Departementet avgjør Austras tilhørighet

Seksjonsleder Alf-Petter Tenfjord hos Fylkesmannen i Trøndelag viser også til at Fylkesmannen i Nordland tilrådde i september 2016 at innbyggerinitiativet om Austras kommunetilhørighet ikke ble fulgt opp. Fylkesmannen skrev også i samme tilrådning at kommunene på Sør-Helgeland anbefaltes å jobbe videre med reformprosessen med mål om å danne en ny kommune, dette med bakgrunn i at det vil være vanskelig å innfri kravene til å overleve som egen kommune.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag var uenig angående Austra og skrev som følger:

«Fylkesmannen er av den oppfatning at dagens fylkesgrense ikke er optimal, slik også innbyggerhøringer bekrefter. Fylkesmannen anbefaler derfor departementet å utrede nærmere fylkesgrense i dette området. Ser en kun Nord-Trøndelag isolert, vil Fylkesmannen i Nord-Trøndelag anbefale høsten 2016 at innbyggere på Austra tilhørende henholdsvis Leka og Nærøy kommuner, blir tilhørende én og samme kommune. Fylkesmannen støtter innbyggerflertallet som mener at dette da må være fastlands-kommunen Nærøy.»

– Saken ligger nå i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og vi venter på avklaring. Departementet er kjent med alle henvendelser fra innbyggere som har kommet den siste tiden, og hva involverte kommuner mener, skriver Tenfjord i en e-post til BAnett.

Mæland tar saken videre

Den 9. mars leverte Eirik Sivertsen (Ap) et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

– Mener statsråden det er behov for justeringer av kommunegrensen på Øya Austra og vil statsråden legge fram en sak om eventuell grensejustering for avgjørelse av Stortinget?

Den 16. mars svarer Monica Mæland på dette spørsmålet.

– Etter at Stortinget fattet nytt vedtak om sammenslåingen 7. desember 2017, og vedtok at Leka og Bindal ikke skal slås sammen med Nærøy og Vikna, har diskusjonen om Austra igjen startet lokalt. Jeg har mottatt flere henvendelser fra innbyggere på Austra i etterkant av dette. Felles for disse er at de ønsker at Austra skal bli en del av den nye kommunen bestående av Nærøy og Vikna, skriver Mæland.Hun viser også til at Bindal gjennomførte en rådgivende folkeavstemning om en eventuell sammenslåing med Nærøy og Vikna 26. februar. Det ble flertall mot sammenslåing, og Bindal kommunestyre vedtok 1. mars å fortsette som egen kommune.– Når Bindal kommune nå har avsluttet spørsmålet om sammenslåing med Nærøy og Vikna, mener jeg at innbyggerne på Austra fortjener at spørsmålet om en eventuell grensejustering blir endelig avgjort. Mitt mål er at spørsmålet avklares så raskt som mulig, av hensyn til de berørte innbyggerne og kommunene, skriver kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.Kommunal- og moderniseringsdepartementet har myndighet til å avgjøre slike saker, jf. inndelingsloven § 6 og rundskriv H-10/15.