At kandidater i Brønnøy hopper i vannet om valgdeltakelsen kommer over 70 prosent er i seg selv ikke den beste grunnen til å stemme i årets valg. Selv om debatten i valgkampen den seneste tiden kanskje peker mot at noen av kandidatene kan trenge å kjøle seg ned litt. Lovnaden er selvsagt et friskt utspill i valgkampen, og vi applauderer det.

Langt viktigere er det at lav valgdeltakelse truer demokratiet. Om man ikke stemmer i valg, så har man ingen innflytelse over hvem det er som skal skalte og valte med kommunale og fylkeskommunale budsjetter som kan være på flere hundre millioner, endog milliarder med kroner. Av våre penger. Alle har en mening om hva politikerne gjør, men det skader ikke å ha gjort sin borgerplikt, slik at man kan kjefte med god samvittighet når man er misfornøyd.

At avgjørelser tas av de som møter opp er like sant som det er en klisjé. Før var det også et forbehold i det, for før ble avgjørelsene tatt av de som fikk møte opp. Om generasjonene før oss, både kvinner og menn, som kjempet for retten til å velge sin egen fremtid så den lave valgdeltakelsen vi tidvis ser, så hadde de blitt rasende. Med rette.

Én av ti velgere i Vevelstad står på liste. Det er et imponerende tall, og forteller oss at det så visst ikke er sånn at engasjementet i små kommuner ikke er like sterkt som i store kommuner. Der tre lister i regionens minste kommune er et godt tegn, er tilbakefallet fra tre til to i Bindal ikke like gledelig. Vi tror at flere lister å velge mellom gjør det mer motiverende for folk å stemme. Det bidrar også til et mer allsidig og representativt lokaldemokrati. Selv om man er enige om mye, og samarbeider godt i mange kommuner, så er det en del av den demokratiske beredskapen at det er noen i et kommunestyre eller formannskap som kan tale flertallet imot.

Så uansett hva du stemmer på i år, stem.