Sunn fornuft er det på generelt grunnlag smart å ha. For eksempel vil nok de fleste mene at det er sunn fornuft å ta på seg setebelte når man kjører bil. Det er riktignok ikke sånn at det alltid har vært sunn fornuft, det kan være øyeåpnende å se intervjuer med folk som klager sin nød fordi det nettopp er blitt påbudt. Da er det barnepikementalitet fra statens side, må vite. Heldigvis er de aller fleste i dag så sunt fornuftige at de tar på seg setebeltet. For mange av oss føles det feil å sitte i bil uten.

– Bruk redningsvest! Det er budskapet fra Redningsselskapet frivillige i dagens avis. De markerte av FNs verdensdag mot drukning her om dagen. Budskapet er for øvrig rettet spesielt til mennene. Det er flest menn som drukner. Det er oppmuntrende at kommentarfeltet på vår egen facebook-side ikke ble fylt av de sedvanlige kommentarene om «vi hadde ikke redningsvest da jeg var ung, og vi overlevde jo». For det gjorde slettes ikke alle.

Også på veiene er det nok mange som kunne trenge en innsprøytning av sunn fornuft. Noen kjører for fort, noen er ruset, og noen har ikke engang førerkort. Det, kombinert med til dels dårlige veier og tung sommertrafikk utgjør en betydelig risiko. Dødstallene på årets sommerveier er skrekkelige, og inviterer til ettertanke og åpner for spørsmål om hvordan veiene kan bli tryggere. Dels handler det om selve veiene; det er få dødsulykker på motorveier der møtende trafikk er fysisk adskilt og standarden er god.

Men mest handler det om oss. At vi klarer å undertrykke følelsen av irritasjon over bobilen som ligger 20 under fartsgrensa i svingene, og gasser opp i 85 på rettstrekka, at vi klarer å tøyle oss og ikke kjører forbi uansvarlig. Det er ikke verdt å ta risikoer fordi du har dårlig tid eller blir irritert. Og så ligger det til den som skaper kø å svinge til siden og slippe forbi. Men om bilen foran deg ikke gjør det, så er det ingen unnskyldning for å sette deg selv, familien din og andre i livsfare.