Hanne Pernille Andersen (45)

Status: Singel

Aktuell: Arrangør av Hodet over vannet på Ylvingen 22. juli

Ståpåvilje og godt humør er noe av det som kjennetegner henne, men det har ikke alltid vært like enkelt. Fortsatt møter hun motgang, men har ikke tenkt å gi seg med det første.

Hun er født på Vega og forteller om en trygg og god barndom og oppvekst. Men Hanne forteller også om en godhjerta egenrådig rabagast som ønsker fullføre det hun starter på. Selv har hun dratt i gang Pride Vega, som ble en suksess, men vil mer. Nå er hun i gang med prosjektet Hodet over vannet, som skal gå av stabelen på Ylvingen 22. juli.

– Jeg er født og oppvokst på Vega og hadde en trygg og god barndom. Som liten var jeg egenrådig, og har vel fortsatt å være det. Det er nok de som prøver å stoppe meg og vil at det skal gå over, men det går aldri over. Noe som imponerer meg er at noen fortsatt prøver å endre meg, men det skjer ikke. Jeg er den jeg er, og slik skal det være. Å følge en sti andre forventer at jeg skal følge, det ligger ikke for meg. Det er bare slik jeg er, når jeg brenner for noe, så gir jeg meg ikke, sier arbeidsjernet av ei dame.

Camilla Sky beskriver musikken sin som « scandi girl sad songs». Foto: Ken Alvin Jenssen

For arbeidsjern, det er hun, motgang til tross. Siden 90-tallet har hun jobbet som fotograf. Det var det hun skulle jobbe med, men skjebnen ville det annerledes. Da hun var 43 måtte hun brått og brutalt legge den karrieren på hylla.

– Jeg ble utsatt for en ulykke og hadde fire brudd i ryggen. Det sa seg selv at jeg ikke kunne ha den jobben lenger. Fotoutstyr og fotografering krever at jeg har utstyr, tungt utstyr. Og jeg fikk forbud mot tunge løft. Å leie inn bærer av utstyret var det ikke økonomi til. Det var med sorg jeg la ned, en stor sorg også, forteller hun.

Men motgang til tross, så fortsetter hun sin kamp, en kamp hun i utgangspunktet mener er en offentlig og ikke en privat kamp. For Hanne Pernille slåss for rettferdighet, varme og forståelse i samfunnet. En kamp for de som fortjener å bli tatt på alvor og løftet, i stedet for å bli trampet enda mer ned.

– Jeg liker å lage rabalder og være sjefen i kulissene og har nå satt i gang nok et prosjekt. Samfunnet er dessverre slik at man skal passe inn i gitte rammer, men realitetene er ikke slik. Nå har jeg holdt kjeft lenge nok og vil åpne opp for å si det jeg har å si. At jeg kan bli upopulær, det vet jeg, men det tåler jeg gjerne om jeg kan løfte andre. Under Pride-arrangementet på Vega sto jeg på natt og dag og var økonomisk ansvarlig for arrangementet. Det gikk bra, og tilbakemeldingene har vært gode. I tillegg har jeg bidratt til å sette Vega på kartet. Pride ligger mitt hjerte nært og er lokomotivet som drar det hele i gang. Jeg byr på meg selv og står for det, ler hun.

Nå har Hanne Pernille et nytt prosjekt på gang, og det er ikke småtterier hun byr på. Mange kaller det psykisk helse, men hun velger å bruke andre ord på det hele. Denne gangen er det nettopp det som er på agendaen, psykisk helse, eller bare «helse», som hun selv velger å bruke. Hodet henger fast på kroppen og er kapteinen på skuta.

– En sped tanke i mitt hode har manifestert seg til noe fysisk som alle kan glede seg over, og i tillegg ha nytte av. Psykisk helse er underfinansiert, og helsevernet er borte her. Om ikke helt borte, så er de bortimot det. De bruker store, fine ord om hvor viktig det er, men ord hjelper lite om man ikke blir tatt på alvor og får hjelp. Bare se på køene til psykologene i offentlig sektor, de er endeløse og sier mye om hvor underfinansiert og underprioritert det er. Her må både sentrale, og ikke minst lokale, politikere på banen for å få bukt med det. Køene er ikke blitt kortere, og tilbudene har heller ikke økt. Dette er med på å skape et klasseskille. Lønna til utøverne har økt, men ikke til brukerne og for de som har god inntekt er løsningen privat hjelp. Da sier det seg selv at de med svakest økonomi ikke blir med og settes bakerst i køen, sier hun tydelig engasjert.

Engla og banditta, med Tove Bøygard i front, spilte på Vega pride og kommer også til Hodet over vannet. Foto: Bjørnar Falk

Hanne Pernille brenner for psykisk helse og har nå lagt en plan, booket artister og foredragsholdere hvor man fokuserer på det. Nok en gang bidrar hun til å sette Vega på kartet, men denne gangen er det Ylvingen og Himmelblå som blir arenaen for arrangementet. Hit kommer flere kjente artister for på bidra til å sette fokus på det hun kaller helse.

– Jeg brenner for saken, men velger å kalle det mental helse, eller bare helse. Da blir det litt mindre skummelt å snakke om. Det som er viktig, er å forstå at hodet sitter fast på kroppen, og om hodet ikke fungerer som det skal, så henger heller ikke resten av legemet med heller. Alle vil bidra til samfunnet, men blir stoppet fordi ikke alle har forstått sammenhengen. Mange jeg kjenner har utfordringer, og jeg observerer ofte folks adferd. Jeg vil gjøre noe med dette og har derfor satt i gang en trivselsdag på Ylvingen for å få større fokus på at det faktisk er en sammenheng mellom hode og kropp, sier hun og forteller videre om sine planer.

Hanne Pernille på midnattskonsert med Æ og Stefan Sundstrøm under Vegadagene 2014, sammen med Anja Perminow Stenersen og Thea Anette Andersen. Foto: Lillemor Hestvik

Når Hanne Pernille skal gjøre noe, så gjør hun det skikkelig. Det er ikke en halvhjertet innsats, men helhjertet innsats, hvor hun selv stiller seg økonomisk ansvarlig for det hele. Selv kan hun fortelle at det har vært lite og ingen offentlig hjelp å få til arrangementet, men hun har en sponsor som alltid stiller opp. Hanne Pernille har allerede booket område, artister og foredragsholdere til Hodet over vannet, som skal gå av stabelen på Himmelblå på Ylvingen 22. juli. Hit kommer artister som Engla og banditta, Samlaget og Camilla Sky. Sistnevnte er uteksaminert fra Lipa, også kjent som "Paul McCartney-skolen" i Liverpool.

– Jeg er selvfølgelig ansvarlig for det hele, men er så heldig at jeg har fått hjelp og økonomisk støtte fra Aino Olaisen. Aino har vært min hovedsponsor på alle spillopper her hjemme. Hennes støtte har vært uvurderlig, også for Hodet over vannet. I tillegg samarbeider jeg med Linda Øverli Nilsen på Himmelblå. Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at vi setter større fokus på sammenhengen mellom hode og kropp. Alle har noe å bidra med og alle skal favnes i et slikt arrangement, men det koster. Penger kommer liksom ikke rekende på ei fjøl, sånn helt av seg selv. Jeg bestreber meg på å holde billettprisene så rimelige som mulig, slik at alle har mulighet til å være med og ha det trivelig sammen med oss. Det kan virke som en tung tematikk det hele skal handle om, men vi skal ha det gøy mens vi snakker om det. De som vokser opp i dag har et enormt prestasjonsjag over seg, og i vårt arrangement skal vi sammen gjøre en innsats for å ta bort skammen som er forbundet med denne formen for helse. Psykisk helse er tabu, eller skam, og skal ikke snakkes om. Dette vil jeg, som den rebellen jeg er, til livs, sier hun og ønsker alle, flest mulig velkommen, til Ylvingen og Himmelblå 22. juli.

Hanne Pernille Andersen og Hilde Pedersen serverer vafler på hytta på Gullsvågfjellet langfredag 1993. Foto: BA

Flere artister vil komme, men ikke helt klare til å offentliggjøres enda.

Himmelblå ser frem til arrangementet og håper på stort besøk.

– Dette er et svært viktig tema, som har fått for lite fokus. Vi samarbeider med Hanne Pernille for å få i gang dette prosjektet og heier på henne. En slik idé, og ikke minst tema, må vi heie på og da er det klart vi samarbeider med henne. Vårt bidrag er i den fasilitetene rundt selve arrangementet, sier Linda Øverli Nilsen hos Himmelblå.

For at Hanne Pernille skal kunne gjennomføre sine prosjekt er hun helt avhengig av velvilje og sponsorer. I en e-post fra Aino Olaisen bekrefter oppdrettsmillionæren Aina Olaisen at de stiller seg bak og er med å sponse arrangementet på Ylvingen.

– Vi er glad for, og det er klart vi støtter, et så viktig prosjekt med et så viktig tema, skriver Olaisen.