En mulighet og en katastrofe

Nå er arbeidet i gang nedenfor Torghatten.

– Vi prøver å bygge opp det som blåste. Det blir en del endringer, og vi har en arkitekt som har kommet med en litt annen utforming. Men funksjonene som var i bygget blir storet sett som før. Det blir noen møterom, en resepsjon, overnatting, og det rettes naturligvis mot reiseliv og turisme, sier daglig leder Iver Dreiås i Torgarhaugen AS til BAnett mandag.

Han er åpen om at det som skjedde med bygget var en mulighet for eierne.

Måtte ha inn arkitekt

Dette ble det ikke noe av, og siden Torgarhaugen AS har frist for å ha bygget ferdig innen november for å tilfredstille forsikringsselskapets krav, måtte de nå gå i gang.

– I utgangspunktet søkte vi om å få bygge opp som det opprinnelig var på grunn av tidsfaktoren, men kommunen forlangte at vi fikk inn arkitekter. Vi ga ikke mange føringer til arkitekten, det vi snakket om var dette med at bygget måtte tåle å stå i hardt vær, og at det ikke var for ingenting at det blåste ned. Det skulle være tilpasset terrenget, og vi prøvde å få flere overnattingsrom. Vi hadde for få overnattingsrom til å få det til å gå rundt. Selv syns jeg det ser bra ut, sier Dreiås.

Det er innleid en ingeniør til byggingen, og ifølge denne skal bygningen kunne være klar til november. Det meste bygges modulbasert i Baltikum, og så settes det sammen på Torget.

Selve bygget skal være reist utvendig etter påske.

Ønsker drivere

Nå er Dreiås og eierne ute etter å finne noen som kan drive Torgarhaugen.

– Vi er jo eiere av dette, mer eller mindre frivillig, så det jeg håper er at vi kan få noen drivere som ser muligheter og har lyst til å drive her. Jeg hadde sett for meg noen spreke ungdommer med gode ideer som kunne brukt dette som en base for å få til mer aktivitet ute på Torget. Det vil vi være veldig åpne for, det er synd det skjer så lite der ute. Det er litt prematurt, det er nok lettere å se når vi har fått det på plass, da har vi kanskje mer å vise frem. Men vi er allerede nå interessert i å høre om noen er interessert i det, sier han.

En haug og vikingetradisjon

Men hva skal barnet hete? Det har vært omtalt som mye forskjellig over tid. Så?

– Per Kåre Hatten bygde det i sin tid som Torghatten kurs og servicesenter, så ble det solgt til noen som skulle gjøre noe helt annet. Så kjøpte vi det for 14-15 år siden. Så brant det hos Per Kåre, og han fikk leie det igjen, og kalte det Torghatten Kurs og Servicesenter igjen. Vi har ikke noe navn på bygget, men vi som eier det er jo Torgarhaugen AS.

– Så «Torgharhaugen»?

Fasting Arkitekter har utarbeidet nye skisser av det planlagte Bed & Breakfast-bygget ved Torghatten som Torgarhaugen AS jobber med å få realisert. Foto: Fasting