Etter nær 70 års tradisjonell kafédrift i Storgata, lukket i dag Olivier Roussel dørene for kafé Ritz. Stedet gjenoppstår som bistro på ettermiddags og kveldsbasis,  med varme middagsretter fra torsdag.

-Tøft gjort

Hver lørdag har kafeens stamgjester Birger Thorvaldsen, Torbjørn Lagland og Harald Heløe møttes på Ritz over en kopp kaffe.

- Ja, vi bruker å være her hver lørdag. Nå flytter vi bare tidspunktet til litt senere på dagen for å komme hit. Jeg ønsker Ritz  lykke til med omleggingen til bistro, sier Birger Thorvaldsen.  De har merket seg at det er mange kafeer i Brønnøysund nå, men Torbjørn Lagland er ikke helt sikker på at det er nok, uten Ritz.

- Men kanskje er det rom for en restaurant til i byen. Jeg synes det er tøft gjort av Ritz å satse, sier Lagland.

Myteomspunnet suksessterte

Ved nabobordet på Ritz denne dagen, sitter Trine Øren Solsem med døtrene Elise, Amanda og deres venninne Marthe Knoph.

-Jeg kommer til å savne kakene. De har verdens beste suksessterte her på Ritz, sier Elise som får samstemte nikk rundt bordet.  Nettopp suksessterten og horn med ost og skinke har vært Ritz kjennemerke gjennom årtier.

Søstrene Viola Reinfjord og Jenny Karlsen drev kafeen i tyve år, og solgte de hemmelige oppskriftene sammen med kafeen i 2007.

– Det var de første eierne Hildur og Edith Olsen som begynte å lage suksessterte.  De startet og drev Ritz fram til 1970. Jeg begynte å jobbe på Ritz i 1957 og da laget de tertene, mintes Jenny Karlsen i 2007. Ifølge søstrene var det Ruth Larsen som begynte med hornene.

Ser behov for bistro

Selv om Trine Øren Solsem er glad i Ritz som kafé, så ser hun også behovet for en bistro.

- Her er en veldig rolig og fin atmosfære på Ritz. Nå håper jeg bare at befolkningen slutter opp om stedet når det nå legger om til Bistro. Det er veldig greit at det blir noe annet å velge mellom på ettermiddag og kveld enn Milano og TD. Jeg leste i avisa at det i bistroen her vil bli satset på lokale råvarer. Det synes jeg er bra, sier Solsem.

Det franskpolske ekteparet Olivier Roussel og Aleksandra Czesula kjøpte Ritz mars 2013, og moderniserte da lokalene som de har drevet siden.

Trine Øren Solsem og døtrene Elise og Amanda med venninnen Marthe Knoph håper de fortsatt får spise suksessterte på Ritz.