Norsk institutt for naturforskning (NINA), har planlagt å merke mellom 20 og 30 elg på Vega. Arbeidet skal etter planen starte onsdag eller torsdag i denne uka og vil foregå på hovedøya Vega og tilliggende øyer.

Ifølge Vega kommunes hjemmesider er alle nødvendige tillatelser innhentet og grunneiere skal være orientert om aktiviteten.

Elgene skal bedøves av veterinær fra helikopter ved hjelp av luftgevær med bedøvelsespiler.

«Det hender at bedøvelsespilene løsner fra elgen etter at dyret er påskutt. Disse plukker merkemannskapet opp så snart de kan, vanligvis med det samme, men det hender også at vi må velge å først sikre oss at dyr som er påskutt med bedøvelse legger seg på forsvarlig vis, før vi kan returnere for å plukke opp pilen. Dersom publikum skulle komme over slike piler oppfordrer vi på det sterkeste om at disse ikke røres, men at merkemannskapet isteden får beskjed om hvor pila ligger.», heter det på kommunens hjemmeside.

Elgene som bedøves, skal også veies. Dette vil skje ved hjelp av helikopteret som skal heise opp elgen i et nett under helikopteret mens veiingen pågår.