Torsdag tok Eri-Ann Johansen bilder da helikoptere som arbeider med å merke elg på Vega landet like ved huset hennes.

– Elgen kom springende forbi verandaen vår med ei sånn pil i ræva. Den vistes tydelig. Så la den seg tyve meter bortenfor huset her.

Det forteller hun til BAnett torsdag ettermiddag.

Hun kunne så se at de merket elgen, og la halsbånd på den.

– Ganske tøft

Dette skjedde midt i byggefeltet på Lauvberget på Nes. Johansen stiller samtidig spørsmål om hvorvidt det er klokt å gå ned så tett til hus med helikopter.

– Det er ikke for min del, jeg syns det var ganske tøft. Men om hundene mine hadde vært ute hadde det ikke vært trygt for dem. De kunne blitt redde, og de sto jo og gjødde.

– Syns du det var for nært?

– Det var kanskje litt nært, jeg kunne ikke tenkt meg å stått ute når de gikk ned, sier hun til BAnett.

Merket 362 elg på 18 år

Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som står for merkingen av elg på Vega. De bruker helikoptre for å gjøre dette. Da BAnett omtalte merkingen i 2016 skrev vi at elgene merkes med GPS/GSM-sendere og øremerker, og at dette ble gjort innenfor NINAs forskningsprosjekt «Evolusjonære prosesser i elgbestander».

Da hadde NINA gjennomført bedøving av elg og merking nesten hvert år siden 1992, og mellom 1992 og 2010 gjennomførte Nina 362 «immobiliseringer» av elg på Vega.

Veier elgen med helikopter

Mandag forteller seniorforsker Erling Johan Solberg hos NINA til BAnett at elgen løftes for å veies.

– Det er for å veie dem at vi løfter dem opp. Vi ruller elgen inn i et nett, fester dette til en vekt, som er festet til en stropp til helikopteret. Det er relativt tunge dyr, så vi klarer ikke å løfte dem selv, sier han.

Det er altså snakk om en prosess som minner litt om når virkelig store fisk, som kveiter, veies etter ei kran, med en vekt mellom krana og fisken.

– Innenfor dyrevelferden

I en rapport om arbeidet fra 2010 konkluderte NINA med at immobilisering og merking av elg i verste fall kun har små kort- og langtidseffekter på elgens velferd på Vega. Det betyr ikke at elgen ikke blir berørt av aktiviteten, men at frekvensen og styrken av slike stresselementer er innenfor det elgen takler, mente man.

Derfor konkluderete man med at de ikke hadde betenkeligheter med å benytte datamaterialet innsamlet på Vega til vitenskapelige undersøkelser, og mente at aktiviteten også er innenfor sunne rammer i et dyrevelferdsperspektiv.

Helikopteret landet like ved huset til Eri-Ann Johansen. Foto: Eri-Ann Johansen
Her er elgen ferdig merket. Foto: Eri-Ann Johansens