Bedre beredskap

Redningsskøyta «Uni Helgeland» er en av femti redningsskøyter i Norge som gjøres tilgjengelig for beredskapsoppdrag for politiet. Foto: Simon Aldra

– Avtalen vil føre til styrket beredskap og redusert responstid ved politioperative aksjoner. Mobilitet til sjøs er viktig for politiet og jeg er glad for at vi har fått denne avtalen på plass, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding fra Redningsselskapet.

RS er selv svært fornøyde med avtalen.

– Når vi knytter redningsskøytene tettere til politiet styrker vi beredskapsevnen i det norske samfunnet, og vi er svært glad for denne avtalen. Erfaringene fra 22. juli 2011 viser hvor viktig det er med god samhandling mellom ressursene, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Prioriterer søk og redning

Redningsskøytenes førsteprioritet er å levere søk- og redningsberedskap (SAR) koordinert av hovedredningssentralene. Gjennom beredskapsavtalen kan politiet rekvirere redningsskøyter i alle politidistriktene i akutte situasjoner. Ved samtidskonflikt vil SAR-oppdrag normalt ha førsteprioritet.

Ikke for promillekontroll

På Redningsselskapets facebookside har folk stilt spørsmål om hva beredskapssamarbeidet innebærer. Ett svar fra siden lyder:

– Her er det i første omgang snakk om frakt av polititjenestemenn til oppdrag på øyer eller steder der det er mer hensiktsmessig eller kjappere å komme sjøveien enn via bil. Det kan dreie seg om flere typer politioppdrag, men det er ikke snakk om å bruke skøyter til eksempelvis promillekontroll.

Det er heller ikke snakk om at mannskape fra RS skal gjennomføre kontroll av flytevester eller lignende.

Se dokumentar

Styrmann Glenn Anders Hermstad fortalte forrige fredag redaktør Matti Riesto om sin motivasjon for å være frivillig hos Redningsselskapet. Foto: Simon Aldra

Forrige fredag var BAnett med på redningsøvelse med redningsskøyta «Uni Helgeland», med bruk av varmesøkende kamera for å finne dukke og BA-redaktør i vannet utenfor Brønnøysund.

  • Se hele dokumentaren i toppen av denne saken!