Fant bilen etter tre kvarter

– Vi ble utkalt i søk etter en savnet person. Vi fikk primært ønske om å søke i strandlinja fra Holm og sørover. Da vi kom til Holm spurte vi politiet om de hadde gjort søk rundt ferjeleiet, og det hadde de ikke. Da spurte vi om det var greit at vi søkte der før vi eventuelt tok strandlinjen. Vi rigget oss til med ROV, og finner da bilen og vedkommende etter cirka tre kvarter, sier Stein-Arne Falch Pedersen som var båtfører på «Uni Helgeland» i helga.

Da tok de kontakt videre opp i systemet, siden de ikke hadde dykker.

– Vi måtte ha hjelp fra «Harald V» som hadde med dykker. De gjorde sin jobb deretter, og vedkommende ble funnet, sier han.

Metodisk leting

Letingen var metodisk.

– Vi måtte gå nøye og forsiktige frem. Det er som å lete etter ei nål i en høystakk. De hadde ikke noen konkret formening om hvor han hadde vært, men vi fikk tildelt Holm, og da var det naturlig for oss å søke ved ferjeleiet. Jeg så for meg som primærsøk strandlinjen der det var tilkomst fra veien. Vi skulle finne et veikart, og se hvor det var mulig å komme til sjøen, sier Pedersen.

Glad han ble funnet raskt

Han er glad for at man, tross det tragiske utfallet, i alle fall fikk visshet for de pårørende raskt.

– Jeg er veldig glad for at vi fant ham så fort, med tanke på de pårørende er det veldig greit at de ikke må vente i uvisshet, sier han.

Etter det BAnett kjenner til var det umulig å se bilen eller bunnen fra overflaten, selv med bruk av lyskaster. Det er vanlig at det rundt ferjeleier virvles opp mye bunnfragmenter, som gir en slags undersjøisk tåke. Sikten under vann skal ha vært fire-fem meter.

«Uni Helgeland» har hatt ROV, altså undervannsrobot med kamera, i fire-fem år.

Viktige verktøy

Pressevakt Lars Kristian Enger hos Redningsselskapet forteller at både ROV og drone er veldig aktuelle teknologier for redningsskøytene for tiden.

– Det er begynt å bli standardutstyr på de frivillige skøytene og på flere andre. Drone i lufta og under havoverflaten er veldig aktuelt for tiden. Dette er to prosjekter vi jobber med kontinuerlig.

Han mener disse verktøyene er veldig viktige.

– Det er et bra verktøy, særlig i slike situasjoner. De lette i blinde, sier Enger.

Lensmann: – De var avgjørende

Lensmann Erik Stovner i Nærøy, Vikna og Bindal er svært glad for bistanden fra redningsskøytene.

– Det er bestandig slik når vi har ulykker, søk og redning som er sjørelatert, da er vi veldig glade for at vi har skøytene å spille på, de er en viktig ressurs. I dette tilfellet var det avgjørende for å finne bilen. Det er ikke bare at det letter jobben for letemannskaper, men også det at de pårørende får vissheten, sier Stovner til BAnett.

Han retter derfor en stor takk til skøytene.

– Jeg vil også rette en takk til andre yrkesgrupper på sjøen, vi fikk også bistand fra KB Dykk som kom og hevet bilen, de holder til på Rørvik. Båter som brukes i oppdrettsnæringen har utstyr med kraner og slike ting som kan brukes. Det er ikke første gang vi ringer til næringa for å få hjelp til slikt som gjelder sjø. De er ikke de som sier «nei» når vi trenger dem, sier lensmannen.