BA har tidligere omtalt at politiet på Sør-Helgeland skal redusere antall sivilt ansatte fra 5,5 til 2 stillinger. De tre sivilt ansatte i Brønnøysund, som deler disse to stillingene, skal i framtiden fortsatt ivareta de aller fleste av arbeidsoppgavene de har hatt tidligere, men nå for hele Sør-Helgeland.

Dette gjelder blant annet publikumshenvendelser på telefon og i skranke, meldinger om dødsfall og møter med pårørende, forkynnelser av forelegg og dommer, sekretærfunksjon for forliksrådet, tvangsforretninger og andre oppgaver for namsmannen. Gjeldsordning, altså oppfølging av personer som søker om dette og nødvendig takseringsarbeid og annet, flyttes nå fra Brønnøysund til Mo i Rana for befolkningen på Sør-Helgeland.

– Rekker dere over alt dette, kontorsjef Gunnhild Holmøy?

– Vi skal gjøre vårt beste, men vi er sårbare hvis ting oppstår eller ved sykdom og ved ferieavvikling. De som jobber her må hoppe mye mellom oppgaver, og når vi ikke har tid så er det dessverre ofte folk som i utgangspunktet er i vanskelige situasjoner som må vente. Dette vil ramme en del av de svakeste i samfunnet, sier Holmøy.

Kontorsjef Gunnhild Holmøy ved Brønnøysund lensmannskontor. Foto: Bård Pedersen

Åpent to dager

Omstillingen medfører at lensmannskontoret på Vega fra 1. mai kun skal ha åpent to dager i uka. Da det ikke vil være sivilt ansatte fast stasjonert på Vega, blir det lensmann Hårek Fredriksen som bemanner kontoret. Fredriksen går imidlertid av med pensjon i sommer og etter dette så ligger det an til at det må sendes politibetjenter fra Brønnøysund ut til Vega for å bemanne opp kontoret to dager i uka. Sømna, der lensmannskontoret er nedlagt, og Vevelstad skal ha besøk av sin politikontakt minimum én dag i uka.

Ordfører reagerer

Ordfører Andre Møller i Vega er ikke fornøyd med politiets løsning for Vega lensmannskontor, og sier han fryktet at dette ville bli utfallet av omorganiseringsarbeidet han selv har vært med på som del av styringsgruppen i Nordland. Han mener åpningstider to dager i uka og ingen fast stasjonerte politifolk er altfor dårlig.

– Vi tenkte at når vi beholdt kontoret så skulle det være fullverdig betjening med to betjenter. Men så har de fått inne noen undertekster i reformen som tillater at de kan gå helt ned til to dagers åpningstid. Dette vil gjelde mange små steder, og spesielt øysamfunn. I mine øyne er dette sikkert et ledd i en nedleggelse, neste trinn blir vel at kontoret forsvinner helt. Dette er en hån mot både politikere og nærpolitireformen som ble vedtatt på Stortinget, sier Møller.

Svekker tryggheten

Ved utrykning må politiet ha minst to betjenter for å løse oppdraget. Lensmann Hårek Fredriksen har i mange år vært alene på øya, men ordføreren mener likevel at dette har gitt befolkningen en trygghet. Dette svekkes nå, mener ordføreren.

– Beredskapen her ute hvis det skjer lovbrudd blir helt borte. Hvordan skal politiet ivareta responstiden nå, det forstår jeg ikke? Vi blir nå lagt under Brønnøysund på vaktordning. Hvordan skal de komme seg hit på 45 minutter, de har ikke båt engang, spør Møller.

Han vil ta dette videre i Arbeiderpartiet og råder andre politikere til å gjøre det samme i sine partier.

– Dette må opp i Stortinget. Noen må stille spørsmål til ministeren her; var det slik de tenkte dette?

Han reagerer også på måten politiet faktisk gjennomfører sin omorganisering på. To sivilt ansatte på Vega blir uten jobb.

– Dette har vært en veldig dårlig prosess for dem. De har ikke visst noe om hva som skjer. Jeg forstår det slik at de har blitt tilbudt sluttpakker nå. Det er dårlige greier. I kommunen her kunne vi ikke ha behandlet våre egne ansatte så dårlig, det hadde ikke gått, sier Andre Møller.

Inviterer lensmannen

Formannskapet i Vega vil invitere lensmann Roger Stangnes ved Brønnøy og Vevelstad lensmannskontor til kommunestyremøtet 2. mars. De ønsker mer informasjon om hvilke konsekvenser politireformen får for deres kommune. I formannskapsmøtet ble Møller spurt om hva han vet om fremtiden for lensmannskontoret på Vega.

– Jeg vet ikke mer enn det jeg blir fortalt av media. Jeg satt i styringsgruppa for den nye politireformen, og det som ble sagt da var at de som beholdt lensmannskontorene, skulle få fullverdige lensmannskontor. Ut fra den bemanningsnormen som Stortinget har sagt så er det én tjenestemann for hver tusen innbygger. Dette betyr at vi skulle hatt to. Det ble ikke sagt noe om sivilt ansatte for dette er ikke noe som ligger direkte under politisk styring. Det som skjer nå på de mindre stedene som fikk beholde lensmannskontorene sine, blir det trolig politikontaktene som skal bemanne politikontorene rundt omkring. Det er dette jeg blir fortalt, sier han og understreker at han ikke har fått informasjon om dette formelt fra politimesteren om hvordan strukturen er tenkt løst for Vegas del og de andre mindre lensmannskontorene.

Det skal være et regionalt politirådsmøte i mars. Der skal Møller delta på vegne av regionrådet. Det er en bred bekymring over situasjonen hos formannskapsmedlemmene. Alle ønsker mer informasjon om saken og føler de sitter på altfor lite info slik det er i dag. Særlig er de bekymret over hvordan de sivilt ansatte blir ivaretatt. Og hvilken betydning dette får når gjeldsordningen blir flyttet til Mo.

– Tenk på hvilken kompetanse de sitter på, sier Arnstein Hansen (Sp) om de sivilt ansatte som nå mister jobbene sine.

– Jeg får en sånn grusom følelse at dette er en del av en systematisk nedleggelse av distrikts Norge. Helt bevisst. De vet hva de gjør. Vi lever i uvisse, sier Martin Skjefstad (Ap).

– Ja, og alle partiene er med på dette, utfyller Hansen.

Møller ønsker et regionalt politiråd, ikke et politiråd i hver kommune. Dette skal ifølge Møller også ha vært diskutert i regionrådet, viktigheten av å se på både videregående skole og flere ting som man har felles utfordringer på.