I mars var det tre ganger brudd på vannforsyningen til abonnentene på Nordhus og i området rundt. Kommunen gjorde akutte tiltak, men besluttet at det måtte komme en permanent løsning for å hindre at slikt skulle skje igjen.

Ny sjølinje

Fra byen til øyan er det tre forsyningsveier. Fra Hestøya og utover går ledningene sammen, og det er således en singel linje fra Klubbøya og helt ut til øyene. Stephen Høgeli, avdelingsingeniør vann og avløp i Brønnøy kommune, sier til BAnett at det er varierende kvalitet på disse linjene.

– Det er et viktig knutepunkt i Nordhus-krysset ned til Toft og ut til Torget. Vi fant ut at hvis vi går ut fra ledningsnettet til Klubbøya og etablerer en ny sjølinje fra Klubbøya til Nordhus-krysset ville det være bra. I forbindelse med oppgraderingen av fylkesveien fra Nordhus til Toft for noen år siden, ble ledningsnettet til Toft oppgradert. Det dårligste ledningsnettet er langs Nordhussletta. Det var også der vi var plaget i vinter, forteller Høgeli.

Omfatter 800 abonnenter

Ulike alternativer ble vurdert, før vi landet på endelig løsning med å legge en sjøledning til Nordhus. På denne måten kan kommunen stenge ned deler av ledningsnettet ved Nordhussletta. Selve sjølinja ble etablert for to-tre uker siden og synket i Nordhussundet. Nå er gravearbeidet i gang i Nordhus-krysset.

– Vi jobber med traseen på Nordhus og når vi er ferdige der går vi igang med arbeidet på Klubbøya. Etter dette kan vi trykksette og vi har dermed oppgradert ledningsnettet til øyan. Dette betyr at vi får bedre stabilitet på ledningsnettet, forklarer ingeniøren.

– Betyr dette at abonnentene i dette området skal slippe så mange ledningsbrudd som de opplevde i vinter?

– Ja, det er det som er planen. Vi har vurdert ulike løsninger for oppgraderingen da ledningene ligger litt komplisert til. Opprinnelig var hovednettet lagt i privat regi og vi har hatt oppgradering av dette på tegnebrettet i en god stund. Men etter årets vinter med hyppige brudd måtte vi omprioritere  og gjøre noe med dette med en gang, forteller Høgeli.

Arbeidet med å oppgradere ledningsnettet skal være ferdig før fellesferien.

– Jeg er rimelig sikker på at dette vil styrke vannforsyningen og unngå de problemene vi hadde i vinter, sier Stephen Høgeli.