Fiskeridirektoratet har snudd i sin vurdering og er nå positive til at Akvafuture skal få etablere lukket lakseproduksjon i nordvestlige eller sørlige del av Gimlingsundet i ytterkant av gytefeltet. Dette etter at vi har utdypet søknaden mer med detaljer om vår teknologi og driftsmåte. Dette syntes vi er svært positivt og understreker at vår måte å drive oppdrett på i større grad «spiller på lag» med lokalitetene vi får forvalte. Vi har bedt om dispensasjon fra arealplanen/gytefelt, og svaret lyder som følger:

«Fiskeridirektoratet region Nordland vurderer at tiltaket ikke er i vesentlig konflikt med de interesser vi skal ivareta dersom omsøkt areal reduseres i den østlige delen og ikke kommer i konflikt med den kartlagte låssettingsplassen i Urdvika.»

Dette er et viktig steg for å kunne ta oppdrettsnæringen videre i en enda mer bærekraftig retning. Og viser at Fiskeridirektoratet ønsker å legge til rette for slik utvikling.

God velferd = God økonomi

Miljø- og velferdsmessig bærekraft er grunnstammen i vår produksjonsteknologi. Forbedrede biologiske resultater er en forutsetning for å lykkes til tross for økte investerings- og driftskostnader med våre Akvapods. På våre slaktede generasjoner i år har vi hatt en overlevelse på 97 prosent. Mot snitt i næringen på 80 - 84 prosent. Runder vi av til nærmeste hele fisk betyr det at 10/10 overlever i Akvapods, mens i vannet utenfor er dette 8/10. Med våre slakteresultater i år (første kvartal) er samtlige av våre 10 slaktefisk av superior kvalitet (97 prosent). For næringen ellers hører vi ca. 60 prosent, hvilket innebærer 5/8.

Det er på denne måten at vi klarer å drive lønnsomt til tross for dyre tiltak for bedre velferd og miljøet rundt. Dette vil bare bli viktigere og viktigere med økte kostnader på innsatsfaktorer.

Vi har over de to siste årene jobbet med en snuoperasjon av Akvafuture hvor vi har gjennomført store endringer i produksjon og organisasjon. Vi har mye teknologi og utstyr involvert i vår oppdrettsvirksomhet, men det er folkene på merdkanten som skaper resultatene. Vi har ikke troen på å gjøre våre Akvapods autonome, men vi utvikler vårt produksjonssystem for å støtte røkteren best mulig i sin hverdag. Da er det enkle ofte det beste. Med knallhardt fokus på kostnader, rutiner og proaktiv jobbing for å tilrettelegge for fisken klarer vi stadig å hente ut mer av det potensial som ligger i vår egenutviklede teknologi – det hjelper ikke å ha en Formel-1 bil om du ikke får til å kjøre den!

Vi har over de siste ti årene bygget opp et solid lag med enorm kompetanse på bygging og drift av lukket merd i sjø. «Formel-1 bilen» har fortsatt behov for justering, men vi arbeider for å senke terskelen for å drifte vårt system slik at Akvapods kan produseres og eksporteres til et bredere marked fra her på Sør-Helgeland. Her er vi ikke i mål enda, vi må videreutvikle oss. For det trenger vi nok konsesjoner til å kunne bygge et nytt anlegg med alt vi nå har lært. Over de siste 10 årene og snart 30 millioner kilo med lusefri laks fra lukkede merder senere, har vi lært enormt mye og vi sitter på kompetansen til å ta et kvantesprang i utviklingen av lukket produksjon i sjø. Vi håper å kunne ta denne utviklingen videre sammen med kommunen og folkene på Sømna. At laksen står første del av livet lusefritt i lukkede merder i sjø vil på kort tid kunne gi uante ringvirkninger over i den åpne fasen. Det vil redusere det totale smittepresset av sykdommer og lus, samtidig som vi samler opp slam og har ekstra sikring mot rømming. Vi håper fiskeriministeren kommer på banen og legger til rette for denne utviklingen. For hvem vet? Kanskje er den lille utfordreren Akvafuture inne på noe, vi er tross alt den eneste oppdretteren av matfisk i verden som har løst luseproblemet. En lus det brukes milliarder i året på å bekjempe og som ifølge Miljødirektoratet utgjør den største trusselen mot en nå rødlistet villaks.

Men miljømessig bærekraft er ikke bærekraftig om ikke økonomien også er det. Mange lange dager og netter begynner å gi resultater, og med ferdig regnskapet for første halvår viser vi igjen at det er mulig:

Thomas Myrholt har lagt ved Akvafutures regnskap for første halvår 2022, hvor selskapet har hatt Foto: Akvafuture

Utviklingen i regionen

Jeg vil også, som en jævla søring, benytte anledningen til å oppfordre til å «glemme» kommunegrenser på lokalt plan og droppe kranglingen internt. Vi blir på Sømna motarbeidet av noen som ønsker oss etablert i andre nære kommuner med like arealplansutfordringer. Det fører svært lite med seg, og kannibaliserer kun seg imellom. Det er regionen som må blomstre! Det er mangel på gode lokaliteter, men vi blir stadig kontaktet av andre kommuner i Norge som ønsker oss etablert hos seg fremfor åpne oppdrettere. Men vi ønsker i første rekke å videreutvikle oss her på Sør-Helgeland og se direkte hvilke ringvirkninger dette skaper. Men min oppfatning er at noen insisterer på å gjøre det unødvendig slitsomt for initiativtakere som prøver å få til noe her. Det er nei-korpset man hører fra, ikke den stille majoritet.

Jeg tror man kunne oppnådd mye mer på Sør-Helgeland om man dro i samme retning. Vår region er preget av fraflytting og kompetanseflukt. De fem siste årene er det født ca. 40 prosent færre i regionen per år enn snittet de foregående 30 år. Dette merker man ikke med en gang (bortsett fra fødestuen), men neste år vil det starte 40 prosent færre på skolen (født 2017). Dette vil på sikt føre til 40 prosent færre lærere på disse kullene. 40 prosent færre kunder på butikken. 40 prosent færre … Dere skjønner tegningen. Vevelstad er eneste kommune i området som er forespeilet befolkningsvekst frem mot 2050 av SSB. Dette er statistikere som forlenger trenden som har vært de siste årene, når Akvafuture skal ha deler av æren for å ha skapt 14 arbeidsplasser i kommunen på våre lokaliteter i Andalsvågen og Hamnsundet. Vi, sammen med resten av næringslivsaktørene i regionen, ønsker å bidra til dette videre. For det skapes for lite i privat næringsliv til å sørge for en god samfunnsmessig utvikling. Og det er begrenset hvor lenge man kan lene seg på «Registran», da det er vanskelig å rekruttere IT-folk hit. Jeg selv prøver å få min IT-konsulent-kjæreste hit. Uten hell.

Jeg ønsker ikke å svartmale, for som tilflytter trives jeg svært godt! Men dette er det dere i den stille majoritet som kan noe for (smilefjes)! Surt vær og et surt nei-korps til tross. Ha en fin uke videre alle sammen!

Thomas Myrholt

Daglig leder

Akvafuture AS