Brønnøy fiskarlag, som har tatt opp i seg fiskarlagene i Vevelstad, Sømna og Bindal, gir grønt lys i høringen på bakgrunn av at AkvaFuture har utviklet ny teknologi.

– Vi sa ja til planene i høringen ut fra at det er et lukket anlegg. Vi er veldig fornøyd med signalene om at det ikke skal være oppdrett i Torgfjorden og Skillebotnfjorden. Området det er snakk om ved Hjartøya er ikke en del av Torgfjorden, men ligger innelukket og avskjermet, sier leder i Brønnøy fiskarlag Ken-Richard Hansen.

For fiskarlaget fortoner det seg som å velge det miste av to onder.

– Dersom politikerne sier nei til etablering på Hjartøya, frykter vi at det kan bli gitt dispensasjon om etablering i et mer sårbart område for oss som driver fiske, sier Hansen.

Han trekker fram etableringen av oppdrettsanlegg ved Varholmen som et eksempel.

– Vi var sterkt imot etableringen på Varholmen fordi et av Brønnøys beste felt for fisk og krabbe, "Råsa", ligger like ved. Det har vært et viktig fiskefelt for lokale fiskere hele året i generasjoner. Det er også gyteplasser i området. Til tross for sterke faglige argument ble vi totalt overkjørt, sier Hansen.

Ved Hjartøya er det et oppvekstområde for sild og torsk.

– Hvis anlegget er lukket så skal det ikke ha noen virkning på området rundt. Vi vil få tilbakemelding om noen år om hvordan det ser ut rundt anlegget, sier Hansen.

Formannskapet i Brønnøy skal behandle dispensasjonssøknaden førstkommende onsdag. Saken skal også opp i kommunestyret.