Hanssen understreker at dette er hans personlige mening, og at lokallagene til Arbeiderpartiet og Venstre både i fellesskap og individuelt skal gjøre en grundig vurdering av oppdrettssøknaden ved Hjartøya før planutvalgsmøtet 22. mars og endelig vedtak i kommunestyret 29. mars. Begge kommunestyregruppene i de to partiene skal på befaring ved Sæterosen-anlegget over helgen, og deretter blir det en diskusjon med politikere, representanter fra AkvaFuture og inviterte gjester som har uttalt seg kritisk til dispensasjonssøknaden.

– Vi skal ha en demokratisk runde på dette, sier Hanssen.

Gjør forskjell

– Noen vil kanskje si at man ikke trenger en vurdering, når både Ap og V har lovet oppdrettsfrie soner i Torgfjorden og Skillebotnfjorden?

– Jeg er av den oppfatning at det er en vesentlig forskjell mellom tradisjonell oppdrett og det vi snakker om her nå. Den typen teknologi som nå utvikles i Brønnøy, og som vi ser resultatene av nå i Sæterosen skal det være ganske tungtveiende årsaker til å si nei til. Hjartøya er et egnet område for nettopp denne typen oppdrett. Men det er en vanskelig avveining, sett opp mot de naturkvalitetene som finnes der ute. Det er ikke lett å ta stilling til dette. Men det er nettopp det vi skal gjøre, etter å ha tatt i betraktning høringen og ved å se på dette i et langsiktig perspektiv, sier Hanssen, som eksemplifiserer dette med Sæterosen-anlegget:

– Du ønsker å gi dispensasjon?

– Ja, jeg synes det er vanskelig å si nei. Derfor jeg ba om en utsettelse av Kystplan Helgeland-saken i forrige planutvalgsmøte, og fikk gjennomslag for dette. Jeg mener det blir feil å skravere Torgfjorden som oppdrettsfri. Jeg heller mot å gi dispensasjon, sier Hanssen.

Vil hoppe av kystplan

– Du går langt i å antyde at Brønnøy bør gå ut av Kystplan Helgeland. Mener du det?

– Ja, jeg synes vi skal ta en pust i bakken og heller vurdere om vi skal sette ressursene inn på våre egne reguleringsplaner for land og sjø, og så eventuelt hekte oss på Kystplan Helgeland på et senere tidspunkt. Jeg mener at det som har kommet av ny teknologi på oppdrettsfronten siden vi begynte med Kystplan-arbeidet er et så stort sprang fra å tenke oppdrett i åpen sjø at vi trenger en ny runde. Å vedta Kystplan Helgeland nå vil være feil mener jeg. Jeg kan ikke se at vi greier å lage en god nok plan nå. Vi bør ta en ny runde med aktørene i næringen for å identifisere områder som er aktuelle for denne typen teknologi - slik at vi slipper dispensasjoner. Det var mitt mål i møtet.

Orvik fortsatt usikker

Venstres Per Martin Orvik sier til BA at han ennå ikke har konkludert.

– Det er vanskelig sak på mange måter. Utfra mitt ståsted har jeg jobbet ganske mye med dette, men det er en komplisert reguleringssak - og samtidig er handler det om en bærekraftig form for oppdrett, sier Orvik.

– Venstre var svært tydelige i valgprogrammet. Dere ville verne Torgfjorden mot oppdrett. Går dere tilbake på dette?

– Jeg tror både vi i Venstre og andre har forskjellige tolkninger på konvensjonell og nye former for oppdrett. Jeg mener det er forskjell på tradisjonell oppdrett og lukket oppdrett, det har jeg vært tydelig på ved flere anledninger. Som eksempel ville konvensjonell oppdrett aldri fått gjennomslag i Sæterosen. Det var og er en syretest for denne teknologien. På det tidspunkt valgprogrammet ble utformet, så var det ingen som kunne tenkt seg at noen form for oppdrett i nærheten av Hjartøya var aktuelt. Vi ønsker å regulere Torgfjorden fritt for akvakultur, men så kan det komme typer retninger innenfor oppdrettsbransjen som vi ikke kjenner til nå som kan være aktuelt og samfunnstjenlig. For min del er det derfor viktig å gjøre gode vurderinger, sier Orvik.

– Fylkesmannen er ikke begeistret for dispensasjoner. De vil at brønnøypolitikerne skal regulere, ikke dispensere. Har dere vurdert dette?

– Innspillet fra fylkesmannen er mottatt og observert og drøvtygd.

Arbeidsplasser eller natur

– Men du har ikke gjort deg opp en mening selv om du ønsker å si ja eller nei her?

– Kort sagt handler dette om verdiskapning og arbeidsplasser kontra regulering og mangfold, natur og det reguleringstekniske. Jeg mener det er viktig å finne en løsning som er bra for alle parter i denne saken. Man har også noen faktorer som ikke kommer så godt fram, det at man satser på reiseliv og turisme - og da er det visuelle viktig. Vi jobber med saken, men jeg har ikke noe entydig svar nå. Alle vil tilrettelegge for verdiskapning i kommunen, men mitt standpunktk er at dette ikke skal skje til enhver pris, sier Orvik, som mener det er viktig at de styrende partiene i Brønnøy kommer til enighet om denne saken.

Torstein Moe og Paul Birger Torgnes inhabile

Hjartøya-dispensasjonen skal behandles i planutvalget 22. mars. Endelig vedtak fattes i kommunestyret 29. mars. To av planutvalgets medlemmer, Paul Birger Torgnes (H) og Torstein Moe (V) har fått sin habilitet vurdert i tidligere behandling av saken, og ble da erklært inhabile.

Torstein Moe ba om en habilitetsvurdering fordi han sitter i Torghatten-styret sammen med Brynjar Forbergskog, sistnevnte er både medeier og styreleder i AkvaDesign. Planutvalget vurderte at han også var inhabil.

Torgnes har eierinteresser i selskapet som har søkt dispensasjon.

- Når det gjelder konkrete enkeltsaker så har jeg valgt å erklære meg inhabil i alle saker hvor jeg direkte eller indirekte har eierinteresser, styreverv eller andre posisjoner. Dette gjelder konkret Akva Design-konsernet og Norsk Havbrukssenter, skriver Torgnes til BAnett.

- Du har vært med i behandling av Kystplan Helgeland, som er overordnet regulering av blant annet områder for oppdrettsvirksomhet. Hvorfor er du ikke inhabil der?

- Det er riktig at kommunen som en del av sin arealplanlegging (kommuneplanen) har hatt Kystplan Helgeland til behandling ved flere anledninger de siste to årene. Jeg har i denne sammenheng avklart min habilitet, og fått slått fast at jeg er habil til å delta. Dette på samme måte som at en bonde, skogeier, hytteeier eller annen eiendomsbesitter i kommunen er habil til å behandle den generelle overordnede planen for landarealer i kommunen, svarer Torgnes.

- Kystplan-behandlingen ble i forrige planutvalgsmøte knyttet til Hjartøya-søknaden både av ordfører og representant Magnar Solbakk. Det ble vedtatt å utsette behandling av kystplanen for først å behandle Hjartøya-dispensasjonen. Får dette betydning for din habilitet i Kystplan-saken?

I forkant av behandlingen på siste møte i planutvalget, hvor kytsplan Helgeland var på dagsorden, ble det fra både meg og Torstein Moe stilt konkret spørsmål om det var Kystplan eller Hjartøysaken som var til behandling, da dette ville ha betydning for vår habilitet. Ordfører var klar og tydelig på at det kun var Kystplan Helgeland som var til behandling, og at vi derfor var habile. Underveis i møtet er det riktig at også Hjartøy-søknaden ble nevnt av Magnar Solbakk. Uten at jeg nøyaktig husker hva den enkelte uttalte i saken, så gjorde ordføreren oppmerksom på at det var Kytsplan Helgeland som var til behandling på dette møtet, og at Hjartøysaken ikke ville komme til behandling før den 22. Han ønsket imidlertid at planutvalget burde behandle Hjartøya-saken før planutvalget fattet vedtak vedrørende Kystplan Helgeland. Ut fra dette fremmet han utsettelsesforslag på saken vedrørende Kystplan Helgeland, og dette ble enstemmig vedtatt.