Fylkesmannen i Nordland er kritisk til dispensasjonssøknaden oppdrettsselskapet AkvaFuture har sendt til Brønnøy kommune. Fylkesmannens uttalelse ble sendt til kommunen i brevs form 20. februar.

Seksjonsleder Tore Vatne ved fylkesmannens miljøvernavdeling presiserer imidlertid overfor BAnett at fylkesmannen i dette tilfellet ikke uttaler seg som sektormyndighet.

- Dette er et innspill, en kritisk bemerkning, til selve planprosessen. Det er noe vi ofte gjør. Vi er opptatt av helhetlig tenking, likebehandling og at alle instanser skal bli hørt i slike saker, sier Vatne.

Vil ha et helhetlig perspektiv

AkvaFuture har søkt dispensasjon fra kommunens reguleringsplan for å få etablere oppdrettsanlegg ved Hjartøya. Dette gjelder både fra områdets regulering som landbruk, natur og friluftsområde (LNF) og fra plan- og bygningslovens forbud mot tiltak i hundremetersbeltet ved sjø.

Fylkesmannen skriver følgende i sin uttalelse:

"Fylkesmannen er ut fra strandsonehensyn kritisk til landanleggene og atkomstvegen. Hjartøya inngår i et større og viktig sjønært friluftslivsområde benevnt som Sørneset. Strandsonen her utgjør sentrale kvaliteter ved området, og bruken er forholdsvis stor. Videre synes atkomstvegen å berøre et interessant strandområde."

Det vises statlige retningslinjer som sier at utbygging må skje i henhold til planer og retningslinjer som skiller hensyn ut fra en konkret vurdering av strandsonen, ikke som enkeltvise dispensasjoner.

- Her ligger det som en forutsetning at miljøvirkningene av ny utbygging skal vurderes grundig, fremtidsrettet og i en helhetlig sammenheng gjennom planprosessen, skriver fylkesmannen.

Kritisk til søknad

Fylkesmannen mener det aktuelle tiltaket vil kunne tilsidesette natur- og friluftsinteressene i strandsonen og at anlegget sannsynligvis vil komme i konflikt med sjøsportformålet.

- Det følger av pbl. § 19-2 andre ledd at dispensasjon ikke kan gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt. Ut fra dette anmoder vi om at det sees på alternative lokaliseringer av oppdrettsanlegg. Fylkesmannen er kritisk til omsøkte lokalisering, og ber om underretting av vedtak i saken, skriver seksjonsleder Tore Vatne fiskeriforvaltnings-avdelingen hos Fylkesmannen i Nordland.