Solås har kommet med kritiske høringsuttalelser til selskapet AkvaFutures dispensasjonssøknad til kommunen for å få etablere et lukket oppdrettsanlegg ved Hjartøya. Både som daglig leder for lydstudioet Sørneset Produksjon AS og sammen med flere andre beboere i området i Sørneset vei og vel.

Vanskelig å dokumentere

AkvaFuture-sjef Anders Næss er uenig i Solås' bekymring om at lyd fra pumper på oppdrettsanlegget vil kunne forstyrre arbeidet i et lydstudio på Sørneset, cirka en kilometer fra det planlagte anlegget. Oppdrettsgründeren viser blant annet til en samtale som ble filmet på anlegget av NRK, like ved pumpeanlegget, uten at dette forstyrret samtalen. Han viser også til at Solås har blitt invitert ut til AkvaFutures anlegg i Sæterosen for å se hvordan anlegget ved Hjartøya er tenkt i praksis - men at Solås har takket nei til dette.

Solås bekrefter overfor Brønnøysunds Avis at han har fått en invitasjon til omvisning i Sæterosen, men at han var på turné og ikke hadde mulighet. Han ble invitert til anlegget også 11. mars, men var fortsatt på reise da.

Ville det ikke vært lettere å dokumentere dine påstander om støy hvis du hadde dratt ut til anlegget og gjennomført målinger?

– Nå føler jeg vel heller ikke at jeg har noe behov for en omvisning på anlegget, og jeg har heller ikke det utstyret som trengs for å måle slik infralyd. I tillegg syns jeg selvfølgelig det er vanskelig å gi fullstendig dokumentasjon og fakta om et anlegg som ennå ikke er bygd, sier Solås.

Frykter lydforstyrrelser

Han er overbevist om at et anlegg ved Hjartøya vil medføre betydelig støy, både i form av lys og støy. Han er spesielt bekymret for lavfrekvent lyd fra anlegget.

– Her snakker vi lavfrekvent lyd, som er lave toner, eller basslyd. Frekvenser som er lavere enn det vi kan høre, det vil si mindre enn 20 Hz, kaller vi infralyd. Lydbølger beveger seg raskt i fast materiale og vann. I luft kan trykkbølgene bevege seg 340 meter per sekund, mens i vann beveger lyden seg fire ganger så fort. Støyen kan derfor bre seg over et større areal under vann enn i luft. Dette medfører at lavfrekvent lyd er vanskeligere å dempe enn høyfrekvent lyd, og at den lettere spres over lange avstander. Slik støy og vibrasjon taes lett opp i mikrofoner og gir en jevn dyp during i opptak. Nå står både mitt private hus og studio på fjellgrunn, og vil i dette tilfellet bli berørt av støy, sier Solås.

Hvordan berøres lydstudioet når store båter går forbi i sundet eller ved kraftig vær og vind?

– Når store skip går forbi forplanter den lavfrekvente støyen seg i bunn og fjellgrunnen vi bor på, og gjør det vanskelig å gjøre opptak i studio. Da stopper vi opptakene, og venter 5-10 minutter til skipet er gått forbi. Problemet med de 40 pumpene ved anlegget som er planlagt er at de går 24 timer i døgnet, og mer trenger jeg vel ikke si, sier Solås.

Næss mener også at det manipulerte bildet Solås hadde fått laget for å vise hvordan anlegget vil framstå fra hans eiendom er useriøst. Solås er ikke enig.

– Bildet som det henvises til er et bilde jeg har bedt om å få manipulert for at vi som har bosatt oss her ute skal få et anslagsvis innblikk i hvordan dette kan bli. Det står tydelig i min høringsuttalelse at bildet er manipulert. Næss skal selvfølgelig få ha et synspunkt om at det er useriøst av meg, sier musikeren.

- Følelser er viktig

Næss uttalte også at flere av de kritiske høringsuttalelsene er basert på «følelser og feilaktige fakta». Solås mener på sin side at følelser er relevant.

– Ser og skjønner at Næss ikke har noen følelser for de menneskene som bor i det området hvor lokaliteten er omsøkt. Hva betyr mennesker når det snakk om milliardindustri og Norges nye «olje»? Det bor faktisk folk her ute som har sterke følelser, og som ser på dette som et alvorlig inngrep i nærmiljøet og ikke minst i livskvaliteten til de som bor her.

Han presiserer at han ikke på generelt grunnlag har noe imot AkvaFuture og prosjektet de nå ønsker å satse på. For Solås handler imidlertid dette ikke om forskning og industri.

– Fokuset bør uansett være på folk og deres liv i nærmiljøet, og ikke minst på hvor kommunen fremtidig vil plassere slik industri i denne størrelsesgrad. Hva med andre fremtidige aktører? Jeg ønsker ikke å sitte og se på at mitt hjem, min livskvalitet og nærområde bli rasert, sier Solås.