Siste post under årets Ramtindkonferanse ble den profilerte debattanten,foredragsholderen og legen Jørgen Skavlan.

Prostata, podagra og utflod

Skavlans foredrag «Refleksjoner i et pannespeil» vekket både interesse og latter i den noenlunde fullsatte salen hos Brønnøysundregistrene, der konferansen arrangeres. Han begynte med å skryte av innholdet.

– Inspirerende. Om du driver med kraner eller kaffe. Jeg er på mange slike greier, og mye er jævlig kjedelig. Dette var ikke kjedelig

Om sin egen rolle oppsummerte han den slik:

– Jeg reiser rundt og snakker en time om de hyggelige temaene prostata, podagra og utflod. Og når Statoil ber meg komme til en konferanse om gass, da tenker jeg at det driver jeg mye med, sa han med glimt i øyet.

– Du må kunne le

Han anslår at han i løpet av legekarrieren har hatt 200.000 konsultasjoner.

– Dette gir noen refleksjoner om livet, sa han.

– Vet dere hvor ofte vi i gjennomsnitt er hos fastlegen? 2,9 ganger i året. Gjennomsnittsnordmannen er hos fastlegen hver fjerde måned. Dette har doblet seg siden jeg begynte som doktor. Kvinner er overrepresentert. Sorry jenter, dere går dobbelt så mye til legen som menn. Det er også mye gamle damer, må jeg innrømme. De kommer inn på våre legekontor. Med brodd.

Men i møte med hverdagssykdommen må man ha en forsvarsmekanisme.

– Du må kunne le. Og du må kunne le med pasienten. Ellers blir denne jobben veldig tøff.

Ingen blir frisk på en torsdag

Likevel er vi flinke til å sykemelde oss i Norge. Om man ser på statistikken finner man dessuten visse finurlige aspekter, fortalte Skavlan.

– Sykemeldinger blir alltid skrevet til en fredag. Det er ingen som blir frisk i dette landet på en torsdag!

Han tok også et oppgjør med medias helsekommunikasjon. På en mediekonferanse fikk han et kvarter til å snakke om helse i media. Da laget en Powerpoint med 120 alarmistiske forsider om helse fra VG og Dagbladet, om slikt som farlig flått. Så satte han på «Always look on the bright side of life» fra Monty Python, og satte seg.

Femti minutter fri i uka

Litt senere kom han inn på tiden sin som lege på Herøy. Han ble ansatt på midten av 80-tallet, og var lege for både Herøy og Dønna.

– Der holdt jeg kona mi kontinuerlig gravid eller ammende. På åttitallet var det nesten umulig å få leger til slike steder. Så rådmannen sa at jeg kunne velge hvilken tittel som helst. Pave? spurte jeg. Men jeg gikk for kommuneoverlege. Jeg hadde ingen under meg.

Han har varme minner til den gamle legebåten, «Herøygutt». Han hadde 1800 hester og 5 mannskap på jobb for å kjøre rundt på ham. Men det var en opplevelse på en gammel skyssbåt som vekket de sterkeste minnene.

– Jeg har aldri glemt da jeg tok i mot ei lita jente i skyssbåten. Skipperen måtte legge båten tett opp mot De syv søstre på Alstenfjorden. Jeg blir rørt selv i dag. Da jeg gikk og la meg ved kona måtte jeg si «kjære, i natt har jeg blitt far».

Dette var forøvrig da «Dynastiet» gikk på NRK. Doktor Skavlan hadde derfor femti minutter fri hver onsdag.

– Når rulleteksten kom på ringte telefonen, lo han.

– Spis middag sammen

Han benyttet også anledningen til å snakke om det norske helsevesenet. Det er, i hans oppfatning, svært godt. Blant annet verdens beste helsevesen på f.eks. brystkreft og slag.

– Vi har et helsevesen som er 17. mai hver dag, i internasjonal sammenheng.

Men likevel er det danskene som er mest lykkelige. Hvert år siden 70-tallet, faktisk.

– De lever ett år kortere enn oss. De røyker mer og de drikker mer. De dør før oss, men de går dansende til døden. Man vinner kanskje ett år på et liv med pulsklokke. Men da glemmer man at det året kommer på slutten.

I Oslo må du vente åtte måneder om du vil snakke med en psykolog, og det ikke er akutt. Skavlan råder nordmannen til å ta en annen rute.

– En av kjepphestene mine er middagsbordet. Vi er de som bruker minst tid rundt et middagsbord, sammen med finnene, i OECD. Franskmennene bruker mer enn en time mer enn oss rundt middagsbordet. Far var veldig busy, men han var alltid hjemme til middag, sa han.

Glutenfritt tull

Han tok seg også tid til å sparke litt mot helsekostindustrien.

– Dra til Spania, Italia, Frankrike ved Middelhavet. Der har de ikke helsekostbutikker, hevdet han.

Han pekte også på at det selges en god del mer ginseng enn det produseres, underforstått at mye som påstår å være ginseng ikke er ginseng. Han nevnte også fenomen som glutenfri mat for mennesker uten cøliaki.

– Gluten er ikke usunt. Du blir ikke fet av det, sa han, og understreket at det finnes mennesker som faktisk blir syke av det. Selv om han mener den glutenfrie matindustrien på mange måter begynner å ligne på sukkerindustrien.

Han har heller ikke noen til overs for sukkerfrie barnehager.

– Det har kommet bøker som heter «Sukkerfri barnebursdag». «Like gøy uten sukker», står det. Det er løgn. «Like godt med paprika som med seigmenn». Nei, det er det ikke.

Alt om Ramtindkonferansen:

Lege Jørgen Skavlan trollbandt publikum under Ramtindkonferansen. Foto: Simon Aldra
– Helsa sitter i hodet. Ikke i kneet. Jeg må legge til at Birken, det er ikke et skiløp. Det er en psykiatrisk diagnose, sa Jørgen Skavlan. Foto: Simon Aldra