Janson, som er konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge, omtalte Helgeland som indrefileten av Nord-Norge da han holdt foredrag under dagens Ramtindkonferanse.

- Det har alltid vært større vekst i sør enn i nord. Nå er det snudd på hodet. Vi har oljenæring, industri, vannkraft, mulighet for vindkraft, sa han.

Likevel er det viktig at kvaliteten opprettholdes, mener konsernsjefen.

- Det er kun verdensklasse som gjelder. I reiseliv. I sjømat. Og i industri. De som vinner er de herlige folka, som dere, som ser mulighetene.

Se muligheter - ikke utfordringer

Han poengterte også at det finnes mange muligheter der man tror man har utfordringer.

- Hva var problemet til reiselivet i nord? spurte han.

- Den forbanna mørketida. Så ser noen opp på himmelen, og så sier de: «Det var jo litt spesielt det der».

Nordlyset, altså.

Janson snakket også om digitalisering, og utfordringen hans bank, som en relativ liten bank i Nord-Norge, har med å overleve i denne verdenen. Eneste mulighet er da lokal tilstedeværelse, og den relativt ambisiøse målsetningen om å være best i verden på å være bank i Nord-Norge.

- Hvor beslutningen tas er ikke uviktig. Jeg var 20 år i Danske bank. Det var flott. Men å sitte i en finanskrise der ingen beslutninger kunne tas lokalt var tøft, sa Janson.

Knalltall for reiselivet på Vega

Daglig leder Rita Johansen i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv viste til besøksstatistikk for å konkretisere hva verdensarvstatus har betydd for øykommunene Vega. Ifølge Johansen er besøkstallet på Vega åttedoblet fra UNESCO-tildelingen i 2004 til 2015, fra 5.000 til 40.000 besøkende, da hun holdt foredrag.

Lena Fagerwing er ansvarlig for å engasjere barn og unge i verdensarven, og snakket om hvordan man kommuniserer med barn.

- Det viktige for oss som formidler er å finne gullkornet, og ikke overøse med informasjon, sa hun.

Fagerwing opplyste at det nå er laget en app der ungene kan dra på skattejakt, og lære om hvorfor ærfuglene dro.

Johansen fortalte også om verdensarvsenteret, som etter planen skal reises på Gardsøya på Vega.

- Vi hadde sannsynligvis ødelagt Nes om vi hadde bygget et svært verdensarvsenter der, sa Johansen.

Det ble også gjennomført en uhøytidelig quiz, med alle de frammøtte som deltakere, der målet var å besvare spørsmål om verdensarven på Vega korrekt på kortest mulig tid. Inger-Gunn Sande ble til slutt utropt som vinner.

Alt om Ramtindkonferansen: