250 lærere samles til lærerkonferanse i Brønnøysund torsdag 16.august. Konferansen er et ledd i den regionale skolesatsingen som Sør-Helgeland regionråd og de fem kommunene har stilt seg bak.

Bedre samarbeid og samskaping

"Skolesatsingen er støttet med skjønnsmidler fra Fylkesmannen i Nordland, og midler fra regionrådet. Alle de fem kommunene har nylig fattet likelydende politiske vedtak om å samle skolefaglige ressurser i regionen for bedre skolekvalitet for alle kommunene."Sentrale tema på konferansen vil være arbeidet med fagfornyelsen i skolen samt hvordan lærere, ledere og kommuner gjennom bedre samarbeid og samskaping kan styrke kvaliteten i skolen", skriver konferansekomiteen i  en pressemelding.

Konferansekomiteen består av rådmennene John Arne Andersen (Vevelstad), Øystein Johannessen (Sømna) samt Kjartan Paulsen, fungerende oppvekstsjef i Brønnøy og Oddrun Rørmark, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Brønnøy.

Utdanningsdirektør: Har ikke tilsvarende

I mars i år ble det klart at Fylkesmannen i Nordland ville tildele skjønnsmidler til felles skolesatsing på Sør-Helgeland.

Utdanningsdirektør Guri Adelsten Iversen i oppvekst- og utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland, sier det regionale prosjektet på Sør-Helgeland er spesielt.

-Bakgrunnen for tildelingen er generelt at fylkesmannen skal være med å bidra til få gode resultater, samt bidra til at det jobbes i tråd med styringssignal lov og forskrifter. Når det gjelder dette regionale prosjektet spesielt, så har vi ikke tilsvarende som er så formalisert i forhold til prosjektledelse. Jeg  synes derfor det blir  interessant å følge denne regionale skolesatsingen. Den  krever mer enn om bare enkeltområder jobber i lag. Her må man få til kommunale vedtak, sier utdanningsdirektøren som skulle delta på konferansen, men har måttet melde avbud.

Positiv til kollektiv satsing

Iversen gledet seg til å møte så mange lærere samlet.

- Vi møter ikke så ofte lærere, men skoleledere. Å ha en forsamling lærere foran seg er ok når det handler om hva vi synes er viktig å settte fokuks på; kvalitetsutvikling i skolen. Det å jobbe i lag og styrke hverandre i kompetansebygging,  både på ledernivå men også lærernivå er bra. Det viktigste som skjer er i klasserommet. At det er en rød tråd i det og kollektiv satsing er et viktig bidrag i det som skal skje. Dette har vi mye forskning med positive forskningsresultater på. Når kommunene på Sør-Helgeland vil satse på å jobbe i lag i en retning, så mener jeg det er rett fordi det gjør den enkelte kommune mindre sårbar. Det er til gode for elevene, konstaterer utdanningsdirektøren.

Under konferansen skal professor Eirik J. Irgens, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Tormod Korpås, leder av sentralt lederråd i Utdanningsforbundet og rådmann Øystein Johannessen Sømna kommune holde foredrag.

Utdanningsdirektør Guri Adelsten Iversen ved fylkesmannen i Nordland