Lufthavnsjef Glenn-Robert Johnsen og resten av Avinor slår på stortrommen når de skal feire Brønnøysund lufthavns stordag. 30. juni fyller flyplassen 50 år.

—Vi legger opp til en feiring for alle som har dette som sin lufthavn, forteller han, og sikter til de omkringliggende fem kommunene som jevnlig flyr ut fra Brønnøysund. De vil arrangere en åpen dag med flere aktiviteter, og gratis inngang.

På programmet står blant annet oppvisning fra Forsvarets F16-fly, og et akrobatikk-fly fra Bodø skal vise kunstner. Det skal også loddes ut minst en luftetur med offshore-helikopter.

—De i småflymiljøet har også rundturer man kan bli med på. I tillegg kommer det fallskjermhoppere fra Bodø Fallskjermklubb, forteller han, og legger til at alle fly og helikopter, foruten om F16, skal stå fremme slik at folk kan få en nærmere kikk på maskineriet.

I tillegg skal ordføreren døpe et nytt Widerøe-fly.

Den eneste bekymringen er det som ofte er en bekymring i flymiljøet: været.

—Noen av aktivitetene kan falle bort om det blir dårlig sikt og tåke.

Flere milepæler

Flyplassen skal feires med brask og bram på lørdag.

Det er ikke bare Brønnøysund som skal feire 50-årsjubileum denne dagen. Også Mo i Rana, Sandnessjøen og Namsos har lufthavner som fyller år. Jublieet havner på samme dag for alle, 30. juni. Det var da de åpnet i 1968.

Johnsen forklarer at det har skjedd flere milepæler fra den gang og til i dag.

—Før lufthavnen var det kun sjøfly vi hadde av lufttrafikk. Lufthavnen ble etablert lenger nord, med en mye kortere bane. Før var den rett under 800 meter, men med to baneforlengelser er den nå på 1.199 meter. Tårnet ble flyttet i 2000 med tanke på at hele terminalen skulle flyttes lenger sør, som skjedde i 2008. Så det er tiårsjubileum for det også, forteller han.

Bes respektere sperringer

Avinor har ekstra folk på vakt denne dagen, men Johnsen ber likevel folk respektere kjegler og sperrebånd som måtte være på oppstillingsplassen.

På morgenen er det servering av rullebanekake og kaffe, og det er gratis parkering frem ettermiddagen.

—Kafeen vil også være oppe mellom flyvninger, og man kan kjøpe seg ekstra mat. Men der må alle være ute innen klokken 14, sier han, og forklarer det med at 15-flyet skal lande.