- Rett etter skredene engasjerte vi også en uavhengig tredjepart til å granske hendelsene og vår prosjektering. Der har man for så vidt også konkludert med at det ikke kunne utelukkes at vann fra tunnelen sammen med sensitive løsmasser var årsak til skredene. Det er ikke en overraskelse sånn sett, ser Nersund til BAnett.

Nyttig kunnskap

Han anser at det er nyanseforskjeller mellom konklusjonene i de to rapportene, men at rapporten fra forskergruppa er noe tydeligere i sin konklusjon.

- Hva tenker HK om fylkesrådslederens uttalelser i fjor om at fylket er ute etter noen å dele ansvaret - og dermed også regningen - med for dette?

- Jeg vil ikke diskutere ansvar nå og dette har eller ikke vært en del av mandatet til de som har gransket dette. For oss er det viktig å få bekreftet at vi har fulgt gjeldende retningslinjer og at kunnskapen som nå har kommet frem kan nyttes til fremtidig læring, dette var også motivasjonen for granskningen som vi bestilte rett i etterkant av rasene. Ingen av rapportene konkluderer med at vi burde gjort ting annerledes, da med den kunnskapen vi hadde tilgjengelig, sier Nersund.

Går i dialog

Produksjonssjefen understreker at Helgeland Kraft ser alvorlig på rasene.

- Dette er helt klart alvorlig, og kunne fått fatale følger. Derfor er det viktig å ta dette alvorlig. Nå er det hentet inn så mye kunnskap at man har et godt grunnlag for å lære når man går inn i framtidige prosjekter, sier han.

- Hva gjør dere med rapporten videre?

- Vi har ikke geologer hos oss og kjøper inn slik kompetanse. Vi må nå sette oss inn i dette sammen våre rådgivere, slik at vi kan få en forståelse av hva som har skjedd og hvordan det kunne få så alvorlige følger. Deretter kan det være aktuelt å gå i dialog NVE og eventuelt fylkeskommunen for å diskutere retningslinjene og se på tiltak og hvordan relevant kunnskap kan fanges opp på et tidligere tidspunkt. Men dette blir opp til NVE å vurdere, sier Nersund.

Manglet kunnskap

- Hva legger du i "kjent kunnskap om grunnforhold"?

- Det kommer klart frem av rapporten at det fantes mye kunnskap om de utfordrende grunnforholdene i området. Dette er kunnskap som ikke nådde frem til oss i forkant av vår prosjektering. Da prosjektene har vært på omfattende høringsrunder er det beklagelig at slik kunnskap ikke har kommet frem.

- Det er fylket som har bestilt denne rapporten. Hvordan vurderer dere det som er levert?

- Førsteinntrykket er at dette er en god og grundig rapport som vi nå vil gå nøye gjennom. Gruppens mandat var å finne den sannsynlige tekniske årsaken til skredene. De har samtidig vært tydelige på at det ikke lå til deres mandat å se på skyldspørsmål. Men at de er relativt klar på hva de mener er utløsende faktor er det ingen tvil om, og det tar vi til etterretning.