Jeg har sagt dette i flere år nå, og gjentar det så gjerne; kvinnefotballen i Norge er den idretten som aller minst har tatt ut potensialet sitt. Min påstand er at potensialet på jentesiden er svært høyt, og at jenter – om de slipper å spille den klassiske norske langpasningsfotballen, adoptert fra herrefotballen – kan bli underholdere av svært høyt format”, skriver fotballkommentator, fotballpappa og jentetrener Roar Stokke i en kommentar i VG.

Roar Stokke mener kvinnefotballen lider av manglende satsning og faglig kunnskap på trenersiden. Han etterlyser initiativ fra de største fotballklubbene i Norge og stiller spørsmålet: Hva skal til for å holde jentene lenger i fotballen?

Satser på samarbeid

BILS DAMELAG I 2. DIVISJON AVDELING 7 NORDLAND. BAK FRA VENSTRE: TORA SLOTVIK, ADA LAUMANN, INGVILD BANG, ULVIDA SLOTVIK, RUNA LAUMANN VEDAL, MIRIAM LAUMANN, MATILDE HENRIKSEN, EMMA HAUGEN FORAN FRA VENSTRE: MARIANNE VEVELSTAD, STINE PEDERSEN, SILLE EMILIE OLUFSEN, TONJE HARTVIGSEN NILSEN, INGRID HANSEN, IDA TVERÅMO, THINA KRISTIANSEN, NORA ESTENSEN

I Brønnøysund har fotballmiljøet blant jentene hatt lite rekruttering og ubetydelige ressurser i en årrekke. De siste årene har miljøet fått en kraftig oppblomstring. Flere talentfulle jenter enn noen gang kommer opp gjennom ungdomssystemet. Kvinnelagets hovedtrener og idrettspappa Roger Haugen mener veksten kommer fra en langsiktig og gjennomarbeidet satsning. Han er tydelig på hva som kreves for å beholde jentene innen fotballen.

- Vi samarbeider godt på Sør-Helgeland med herrefotballen. Det har vi gjort over langt tid. Vi ønsker samtidig at samarbeidet skal bli bedre i framtiden. Nå som flere jentespillere begynner med fotball blir vi mindre sårbare. Tidligere hadde vi mix-lag slik at jentene i det hele tatt skulle få et tilbud. Guttene har en annen mentalitet og jentene har best av å være for seg selv. De mest engasjerte holdt ut med guttene, men vi trenger store kull slik at de jentene som ikke ønsker å spille med gutter holder ut lengre. Vi gjør så godt vi kan for å legge til rette for alle jentene som vil drive med fotball i Brønnøysund.

Økende interesse

—Det har tatt seg opp. Vi ønsker selvfølgelig mer fokus på damefotball. Internasjonalt er det selvfølgelig mer interesse rundt herrefotballen, men det kunne vært mer. Vi ser en positiv utvikling rundt omkring nå, men fremdeles er det forbedringspotensial. Bodø/Glimt bruker penger på guttespillere helt ned i 10-årsalderen, men bruker ikke én krone på jentene. Det er viktig at de største klubbene satser på jentene, det har som sagt blitt bedre, men det er mer å hente, sier Haugen.

God årgang

På kvinnesiden i Brønnøysund er den mest talentfulle årgangen på mange år i ferd med å etablere seg på a-laget. Jentene fra 98-99-årgangen har vist stor interesse for fotballen helt siden de var småjentespillere. Haugen mener satsningen begynner å bære frukter.

—Ja, absolutt. Det har vært en veldig god årgang som kommer opp nå. Vi ser at tiltakene hjelper. Det skal ikke være noe forskjell på kjønn i BIL. Det skal være like lett å bli en god fotballspiller som jente som det er for guttene.

Bare gode holdninger

Landslagsprofil og utenlandsproff Mats Møller Dæhlie tok i forrige uke et oppgjør med den nedlatende holdningen herrefotballen har ovenfor kvinnefotballen. Roger Haugen mener holdningene er upåklagelige i Brønnøysund og på Helgeland.

—Jeg har ikke merket noe til den nedlatende holdningen det snakkes om i riksmediene. Det er veldig bra syn på kvinnefotballen i Brønnøysund og på Helgeland. Guttene får mye blest og oppmerksomhet, det er naturlig. Det er et godt samarbeid mellom kjønnene i BIL. De beste jentenefår trene med guttene, og der har vært helt problemfritt. Det hender også at gutter kommer på jentetreningene for å gi tøffere motstand. Det er viktig å bruke hverandre for å skape et best mulig tilbud.

God treningskultur

Haugen er glad for å se at det utvikles en treningskultur blant jentene som kommer opp gjennom ungdomsavdelingene i BIL.

—Det har tatt seg opp de siste årene. Jentene viser større interesse for sporten. Det har blitt sånn at jenter møtes på kunstgresset for å trene på fritiden. Hvis vi ser på de beste spillerne i klubben i dag har de drevet mye med egentrening opp gjennom årene. De yngre blir påvirket av de eldste, noe som skaper et godt rekruteringsmiljø.

Økende satsning

Emma Christine Haugen stammer fra den gode 98-99 årgangen- Hun skryter av klubben og satsningen på jentene.

—Det er veldig mye bra som skjer på damesiden i BIL fotball. Rekrutteringen er høy og de nye årgangene som kommer opp er svært talentfulle. 98-99 årgangen har vært ivrige helt siden vi var små. Vi har drevet med egentrening både i ballbinger og på kunstgressbanene rundt om i byen. Det ser vi på spillerne vi har i klubben nå.

Stor respekt blant guttene

Emma Haugen er datteren til hovedtrener Roger Haugen. Heller ikke hun har merket noe til de nedlatende holdningene som beskrives nasjonalt.

—Jeg har aldri merket noe til nedlatende holdninger overfor kvinnefotballen i Brønnøysund eller på Helgeland generelt. Det virker som vi har stor respekt fra herresiden. Den økende satsningen har absolutt hjulpet på rekrutteringen. For to år siden fikk vi muligheten til å spille i 2. divisjon for seniorer. Det har bidratt til at matchingen har blitt bedre. Jeg tror satsningen gir oss større respekt, sier hun.

Skryter av lederen

Hun gir én mann mye av æren for den positive utviklingen på kvinnesiden i Brønnøysund. Hun tror også den gode veksten fortsetter i årene som kommer.

—Alt endret seg når Leif Morten Slotvik tok tak i kvinnefotballen i BIL og løftet den opp. Han ga oss de samme tilbudene som guttene hadde. Tidligere fikk guttene tilgang på gratis fysioterapi, nå får vi også den muligheten. Satsingen har generelt blitt mye bedre de siste årene. Jeg tror dette vil gjøre at kvinnefotballen i BIL fortsetter blomstringen i årene som kommer. 98-99 årgangen er ikke et vindpust, det kommer mange talentfulle årganger etter oss, sier hun.

Må skape et flaggskip

Leif Morten Slotvik setter pris på tilbakemeldingen og er tydelig på hva som er årsaken til blomstringen.

—Det er hyggelig å høre at jentene setter pris på arbeidet som gjøres. Det skal være full likestilling mellom jentene og guttene. Guttene skal ikke ha noen tilbud jentene ikke får tilgang til, det er bare tull. Grunnen til den positive veksten er at vi samlet jentene i distriktet til ett 11-erlag. Det er utrolig viktig å skape et flaggskip som de yngre jentene kan strekke seg etter. Alternativet var å spille 7-er og 9-erfotball med mixlag, det ville ikke vært en heldig utvikling. Nå spiller jentene med hverandre, på et godt nivå, på full bane. Det tror jeg er nøkkelen for videre utvikling, sier han.

Stort engasjement

Slotvik skryter samtidig av innsatsen trenerne i klubben legger ned.

—Vi har ikke penger til å betale trenerne mye penger, samtidig ønsker vi kvalitet. Jeg setter stor pris på frivilligheten og engasjementet som vises blant dem som trener jentene. Det er helt uunnværlig om vi skal skape et godt miljø for jenter som ønsker å satse på fotball i Brønnøysund, sier Slotvik.