– Vi har ikke angret ett sekund på at vi sendte flyttelasset fra storbyen til Hildringen og Sør-Helgeland. Både jeg og Sara og guttene stortrives. Vi var enige om at vi ikke skulle flytte til Nord-Norge uten guttenes velsignelse. Derfor tok vi med Elis (10) og Erik (8) og reiste oppover for å se på forholdene på skolen i Terråk. Det var tommelen opp fra begge. Dermed var valget enkelt. Det var bare å starte kjøps- og flytteprosessen, sier Henrik Nordløf.

Brønnøysunds-Avis tok en prat med han og resten av familien. Lokalavisa er nysgjerrige på hva det er som kan få en familie som har etablert seg i Sveriges største by, til å kaste sine øyne på en gård på et sted som ikke har fastslandsforbindelse og eller andre innbyggere. Det hadde i hvert fall ikke det da Nordløf-familien fikk Hildringen som bopel og adresse. Det er i høst en person til som har flyttet til den Hildringen. Dermed har de fått litt selskap.

Henrik og lille Edvard og resten av familien var med på Bindalstreffet i Trondheim sist helg. Foto: Svein Halvor Moe

Har funnet sitt drømmeparadis

– Det var under pandemien jeg forsto at det var fullt mulig å jobbe fra et annet sted enn kontoret. Derfor begynte vi å prate om at det kunne ha vært artig og prøvd noe nytt. Verken jeg eller fruen er fra Stockholm. Det var derfor ikke noe som bandt oss til hovedstaden. De stedene vi så etter på vestkysten var for kostbare for oss. Så kom vi etter hvert år over den store eiendommen på Hildringen. I august 2021 stiftet vi for første gang bekjentskap med den, sier Henrik og prater med stor innlevelse om flytteprosessen.

Det ble en lang konsesjonsprosess før de i mai 2022, fikk beskjed om at det formelle var på plass. Tiden var inne for at de kunne bli bindalinger. Dermed var det bare å klargjøre leiligheten i Sverige for salg. Kontrastene kunne ikke ha vært større da familien i fjor var tilbake på Hildringen. Denne gangen for å bosette seg der. Guttene, som hadde lekekamerater på den andre siden av gangen og i nabolaget i Sverige, så ikke mørkt på å flytte.

Elis og Erik fant seg fort til rette. De fikk nye kamerater på skolen, og begge har blitt en del av det aktive organisasjonslivet på Terråk og i kommunen. Det går i både håndball, fotball, musikk, 4H og annet. Foreldrene bestemte seg før de tok den endelige avgjørelsen om at de skulle flytte, om at sønnene skulle få være med på det de ønsket på den andre siden av fjorden. Selv om de nå bor litt avsides til. Det fører til at det blir mye båtkjøring på familiemedlemmene.

– Det er hurtigbåtforbindelse hit to ganger daglig. Derfor er vi helt avhengig av egen båt. Den gir oss både frihet og er helt avgjørende for at vi kan engasjere oss i lokalsamfunnet på Terråk. Det er helt fantastisk at det er mulig å være med på så mye uten at det koster noe særlig. Jeg har lyst til å berømme både idrettslaget og de frivillige organisasjonene. De står på for at Terråk og Bindal skal være et godt sted å bo, sier den entusiastiske svensken til BA.

Imponert over gjestfriheten

Det er ikke bare det aspektet som har imponert Henrik, Sara og resten av familien. Hjelpsomheten og den enorme dugnadsinnsatsen har også gjort inntrykk på den svenske familien. Henrik og Sara som i utgangspunktet kommer fra Gävle og Sundsvall, er ikke vant med folk stiller opp for hverandre på samme måte som det bindalingene gjør. Det er som Henrik sier, sjelden nei å få når de spør sambygdingene om en håndsrekning til et eller annet.

– Gjestfriheten og den menneskelige varmen har gjort inntrykk på oss. Etter ett år her, kjenner vi faktisk flere i Bindal enn i Stockholm. Her stiller folk opp for fellesskapet på en helt annen måte enn de gjør i store byer, sier Henrik og får støtte av sin bedre halvdel.

De to, som er henholdsvis 40 og 44 år gamle, har beholdt morsmålet. Men synes det er artig at åtteåringen i huset snakker kav bindaling. Det er derfor ikke alltid at de forstår hva Erik sier og mener.

Sara Nordløf sier seg enig i at bindalingene stiller opp for hverandre. Foto: Svein Halvor Moe

Får dyrket jakt og fiskeinteressen

Henrik Nordløf jobber med utvikling av boligprosjekter. Den jobben kan han med dagens teknologi gjøre like bra fra Hildringen som Stockholm. Det blir imidlertid en og annen tur til storbyen i nabolandet i jobbsammenheng.

Henrik har som regel ikke vært der i mange timer før han lengter tilbake til sitt kontor på Hildringen. Det er på kjøkkenet, og fra kjøkkenvinduet har han panoramautsikt både til fjord og fjell. Utsikt og kulisser som de aller fleste bare kan drømme om. Arbeidslysten blir ikke akkurat mindre når han ser seg rundt. De dagene været er fint kan han ta seg en topptur til Heilhornet eller andre populære utfartsmål. For så å forlenge arbeidsdagen.

– Jeg er jakt- og fiskeinteressert og får dyrket den interessen i rikt monn. Guttene synes også det er artig med fisking og være ute i naturen. En god del av måltidene er fiskerelatert ettersom vi har rikelig tilgang på fisk. Norge har i motsetning til Sverige, valgt å satse på distriktskommunene. Dermed får de levende bygdesamfunn, som ofte er mangelvare på den andre siden av riksgrensen, sier svensken i praten med Brønnøysunds-Avis.

Den første vinteren var tøff

Nordløf-familien har fått føle på kroppen at det værmessig kan være tøft å bo på Hildringen. Den første vinteren var tøff, og en periode var de uten vann. Det har blitt en del utbedringsarbeid på eiendommen, og de har også planer om å oppgradere den ytterligere. De er litt mer forberedt på hva som venter nå.

– Hvor lenge kommer dere til å bli boende på Hildringen?

– Det kan bli lenge, ettersom både små og store stortrives. Vi har allerede fått et forhold til Bindal, selv om ingen av oss er født og oppvokst her, sier Henrik og familien Nordløf som sørget for at Hildringen ble noe mer enn et feriested. Nå er det igjen lys og barneskrik i vinterhalvåret på ferieparadiset.