– Dere skal få være med på aktiviteter etter «Farmen»-format, sier Tom til atten store og små som har tatt turen over fra Terråk ombord i hurtigbåten «Rapstein». Nederlenderen som har drevet Hildringen Aktivitetsgård siden 2013 forklarer hva som skal skje og forteller historier både om seg selv og Hildringen. Det gjelder å følge med, for det den tidligere politimannen sier vil bli gjenstand for en spørrekonkurranse senere.

Deltakerne varierer fra de som er knapt to alen lange til lett gråstenkte herrer, og under Toms veiledning skal de konkurrere i grupper i øvelser som hamring av spiker, øksekast, bueskyting, tautrekking og A-stativvandring.

En aktivitet hver dag

– Målet vårt er at vi skal kunne tilby en turistaktivitet hver dag i uka, sier Anja Tjelflaat, daglig leder i Bindal Utvikling - en av støttespillerne i arbeidet med å utvikle turisttilbudet i Bindal. Hun er med på dagens prøvekjøring av aktivitetsdagen på Hildringen Aktivitetsgård.

– Vi har undersøkt hva som kjennetegner turistene som er innom Bindal, gruppert dem i forhold til hva de er interessert i å oppleve, og basert på dette ønsker vi å skreddersy de aktivitetene vi kan tilby dem mens de er i Bindal, forklarer Anja.

Denne søndagen er det tilbudet for turister som gjerne reiser i familiegrupper og oppholder seg flere dager eller mer på samme sted som testes ut.

– Her har vi sett for oss «familien Fredriksen» på tur. Fredriksens ønsker å gjøre ting sammen, uavhengig av alder, og gjerne sammen med andre. De bor på en «base» i løpet av ferien, og drar på aktiviteter med utgangspunkt i den.

En annen gruppe det utvikles tilbud for er dem Anja kaller «Bodil Bobil» - turister som er på gjennomreise og søker unike, spesielle opplevelser og gjerne betaler litt ekstra for det. For disse har man allerede prøvekjørt en tur i nordlandsbåten «Faragut» til båtbyggerbygda Reppa. I tillegg bidrar Terråk IL med vandreturer opp fjellet Mulingen.

– Uansett aktivitet og målgruppe er konseptet vårt at opplevelsen skal være unikt, den skal være sanserik, arrangeres uavhengig av om været er dårlig eller påmeldinga tynn, og påmeldinga vil være åpen helt fram til aktivitetstart, men kun på internett, forklarer Tjelflaat videre.

Treffsikre ungdommer

I mellomtida har Rikke Øren Helstad sørget for å lande vinnerslaget for sitt lag i kampen om å slå ned tre lange spiker til hodene ligger i flukt med stubbene de står i. Neste post på programmet for lagene er tautrekking, hvor deltakerene på endene av tauet skal plukke ringer av et stativ bak seg og legge dem i et stativ litt til sides for midten av tauet. Her kreves både styrke og lagarbeid for at bakerste mann skal klare å nå ringene og deretter ta dem til stativet uten at motstanderlaget klarer å fange en ring i mellomtida.

Det viser seg at det ene laget er det andre totalt overlegent i denne disiplinen, og Olav Myrvang blir med fire ringer mot null ringenes herre for dagen.

På øksekastinga blir det mange nestentreff. Øksene spretter av blinkene eller flyr inn i buskene bak dem. Men blant den yngre garde er det noen som imponerer med ferdighetene sine. Sømnaværingen Arild Nyborg er den eneste som noterer seg for tre treff av tre mulige. Deretter går turen videre til bueskyting.

Må selge hverandre

For å gi arrangørene av turistaktivitetene et sikkerhetsnett, stiller Bindal Utvikling med en underskuddsgaranti i tilfelle det skulle skrante med deltakere.

– Modellen er at aktivitetene skal gå i balanse ved to tredels belegg. Om belegget blir mindre, trer vi inn og bidrar til å dekke underskuddet. Men jeg tviler på at vi får bruk for garantien i år, smiler en optimistisk Anja Tjelflaat.

I tillegg til Bindal Utvikling, bidrar også Innovasjon Norge, Bindal kommune og Kystriksveien Reiseliv AS i arbeidet med å få på plass aktivitetstilbudene og blest om dem. Sistnevnte er representert ved Marius Haga på Hildringen.

– Attraksjonsverdien øker jo flere aktiviteter det finnes i et område. Man må bruke aktiviteter for å sørge for at turistene tilbringer mer tid, og for oss som arbeider med å markedsføre reiselivet langs Kystriksveien er det viktig at områdene blir gode til å selge hverandre, fastslår Marius.

– Det er dette jeg drømmer om, at vi skal kunne levere ei pakke med aktiviteter i regionen, der både Leka og Sømna inngår, og at turistene kan bruke Bindal som base, supplerer Anja.

– Derfor er det viktig at vi støtter opp om hverandres tilbud, at de forskjellige operatørene innen reiselivet forteller turistene som kommer innom om andre ting de kan oppleve i nærheten.

Første gang!

Deltakerne har skutt sine siste piler, komponert sine egne minipizzaer som Tom har stekt for dem, og forbrent mange kalorier i A-stativvandringa. Til slutt gjenstår spørrekonkurransen. Tom spør om flere detaljer fra ting han har fortalt om i løpet av dagen, fra hvorfor kirka på Vassås ble bygd akkurat der til hvor mye ei voksen kasteøks veier. Han får riktige svar på alle spørsmålene.

– Dere har jo hørt etter hva jeg sa! Det tror jeg må være første gang, ler Tom, før han geleider alle ned til moloen på Hildringen der «Rapstein» venter på å ta en godt fornøyd gjeng tilbake over til Terråk igjen.