Fredag ble det kjent at Nordland fylkeskommune har gitt Marine Harvest en midlertidig tillatelse til oppdrett ved Rørskjæran ved Søla i Vega kommune. Dette ligger innenfor verdensarvområdet.

Dette vedtaket førte til at Ap-veteran på fylket og i lokalpolitikken Martin Skjefstad meldte seg ut av partiet i protest mot det han mente var en forsering av prosessen som er satt i gang med konsekvensutredning i verdensarvområdet.

– Uheldig

Riksantikvaren og Miljødirektoratet har krevd at det gjennomføres en konsekvensutredning før Kystplan Helgeland kan godkjennes. Dette arbeidet er ikke avsluttet.

Riksantikvaren sier til BAnett at de mener det er svært uheldig at det nå er gitt en midlertidig godkjenning i fem år til Marine Harvest for etablering av oppdrett ved Rørskjæran.

– Riksantikvaren reiste som kjent innsigelse mot kystplanen, fordi denne i for liten grad belyste hvilke konsekvenser de ulike tiltak ville få for de betydelige miljø- og kulturminneverdiene som knytter seg til Vega som verdensarv, sier fungerende riksantikvar Leidulf Mydland.

Vurderer tiltak

Etter at innsigelse ble reist har det ifølge Mydland vært en konstruktiv dialog mellom Vega kommune og Riksantikvaren og øvrige miljømyndigheter, og det er nå en prosess på gang for å få laget en konsekvensutredning for området.

– Riksantikvaren mener det er svært uheldig at man nå midt i denne prosessen velger å gi en oppdrettstillatelse innenfor verdensarvområdet. Vi vil derfor i løpet av kort tid vurdere hvilke tiltak vi iverksetter, sier Leidulf Mydland.

Ordfører Andre Møller er også styreleder i Vegaøyan verdensarv. Foto: Hildegunn Nielsen

Forventer en runde til

Ordfører Andre Møller på Vega er glad for at Marine Harvest etter tre år har fått en avklaring i form av en midlertidig tillatelse. Han sa allerede fredag i forrige uke at vedtaket kunne bli påklaget, derfor er han ikke overrasket over reaksjonen fra Riksantikvaren.

– Blir det påklaget vil saken gå tilbake til rådet for så å få en endelig avklaring i Fiskeridepartementet. Jeg mener at det her er gjort en god vurdering politisk. Det har vært sagt i mange år at det skulle vært utredet påvirkningen av de universelle verdiene uten at dette har blitt gjort. Dette er også i tråd med intensjonsavtalen som ble inngått og derfor mener jeg at fylkespolitikerne har gjort en god jobb, sier Møller.

Han er i tillegg til ordfører, også styreleder i Stiftelsen Vegaøyan verdensarv. Stiftelsen fremste formål er å fremme verdensarvverdiene.

– Som ordfører er du glad for at det er gitt en tillatelse, men du er også styreleder i stiftelsen. Hvordan kan du være positiv til tillatelsen før konsekvensutredningen er ferdig?

– I forhold til forvaltningsplanen som er laget for området, så har styret i stiftelsen sluttet seg til denne. Den omhandler blant annet oppdrett av fisk, skjell og østers, sier Møller.

– Kan takke seg selv

I 2011 fikk Vega Sjøfarm tillatelse til å drive oppdrett ved Skogsholmen, også dette i verdensarvområdet. Møller sier han allerede den gang stilte store spørsmålstegn ved at det ble gitt dispensasjon uten at det ble iverksatt en større utredning for oppdrett i verdensarvområdet. Dette skal han ha etterlyst siden.

– Det er Miljødirektoratet og Riksantikvaren som har ansvaret for verdensarven. Jeg har spurt hvordan de ville takle nye søknader, men det ble ingen reaksjon før vi satte i gang med en prosess rundt kommuneplanen i 2014. Jeg mener de ikke har gjort jobben i forhold til dette. Vi som politikere blir utålmodige og jeg mener de må respektere at fylkeskommunen behandler en søknad som kom til dem for tre år siden, mener styrelederen i stiftelsen.

Han sier han flere ganger har tatt opp denne problemstillingen, også med Miljødepartementet. Etter befaringen fra Unescos rådgivende organer Icomos og Iucn i 2016, ble det lagt frem en omfattende rapport på engelsk samme år.

– Det tok ett helt år før denne rapporten ble oversatt til norsk, sier Møller. Jeg mener de må respektere politiske vedtak. Hverken kommunen eller fylkeskommunen har fattet ulovlige vedtak. At det har blitt slik kan de egentlig takke seg selv for.

Klima- og miljødepartementet anmodet fylkeskommunen i 2016 å avvente rapporten fra Icomos og Iucn, samt en ærfuglrapport før de behandlet oppdrettssøknaden fra Marine Harvest og fra Vega Sjøfarm.

– Betyr dette at du som styreleder i stiftelsen synes det er helt ok at fylkesrådet ikke avventer konsekvensutredningen slik også departementet anmodet i 2016?

– I 2004 ble det skrevet en intensjonsavtale og da ble det sagt at det skulle lages en plan for tålegrensene for verdensarven. Dette ble ikke gjort. Vi snakker nå om 85 prosent av sjøarealene våre. Jeg mener de ikke har sett dette alvoret før nå. Jeg er sikker på at vi får en søknad om taredyrking i løpet av året, og da har vi ennå ikke på plass en ny plan og vi må forholde oss til den gamle planen. Det er synd at vi har kommet i denne situasjonen, men jeg mener at myndighetene må gå litt i seg selv, avslutter Andre Møller.