Martin Skjefstad er inne i sin fjerde periode som fylkespolitiker for Arbeiderpartiet. I dag meldte han seg ut av partiet. Dette er ifølge Skjefstad en direkte konsekvens av fylkesrådets oppdretts-vedtak.

Ville vente på rapporten

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har fått i oppdrag å lage en konsekvensutredning som blant annet skal inneholde en analyse og vurdering av positive og negative påvirkninger på verdensarvverdiene, samt en spesifikk konsekvensutredning av påvirkning på verdensarvverdiene av lokalitetene for oppdrett som er omsøkt ved Hysvær og Rørskjæran. Dette arbeidet er ikke ferdig.

Delt fylkesråd

– Det er en prosess på gang med Riksantikvaren og Vega kommune som skal se ytterligere på oppdrett i verdensarven. Jeg er fullstendig klar over at søknaden har ligget lenge, men jeg forventer at alle parter respekterer at det er en slik prosess, sier Skjefstad.

Han viser til at fylkesrådet som har avgjort dette, er delt i dette synet. Fylkesrådet ledes av Tomas Norvoll (Ap) og består av ytterligere to representanter fra Ap, og en fra hver av partiene Sp, KrF og SV.

– Det er to partier som har frontet denne forseringen og det er Ap og Sp. Jeg har også tidligere forstått at det er krefter i Ap som er veldig på denne linja. Jeg mener at det hadde vært riktig å respektere prosessen og ikke forsere den. Dette beklager jeg sterkt. Jeg vet ikke om dette var en del av en større plan, sier Skjefstad uten at han vil utdype dette nærmere.

– Ingen tung avgjørelse

Han sier at han fikk et lite hint om at dette kunne være utfallet av behandlingen i fylkesrådet allerede i går, men han fikk ikke dette bekreftet før etter en telefonsamtale med fylkesråden for næring i dag.

– Jeg brukte kvelden i går og natta i dag på å ta en konklusjon om å melde meg ut.

– Hvorfor velger du å gå til dette skrittet?

– Jeg synes dette er direkte usselt gjort. Jeg forstår argumentet som handler om arbeidsplasser, men jeg hadde forventet at de holdt ei linje. Jeg registrerer at det er krefter i Ap som er så sterke at det har blitt en konfrontasjon mellom kapital og kultur og at de har tatt stilling for kapitalen. Dette var ingen tung avgjørelse, konkluderer Martin Skjefstad som også er valgt inn for Ap i kommunestyret på Vega. Nå blir han fristilt representant både på fylkeskommunalt nivå og kommunalt nivå.

Kompleks sak

Fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) og fylkesrådet har gitt midlertidig tillatelse for oppdrett ved Rørskjæran i fem år. En forlengelse må omsøkes av Marine Harvest.

– Hvorfor gis en midlertidig tillatelse?

– På grunnlag av hele sakskomplekset og en kystsoneplan som ikke er avklart gis det en midlertidig tillatelse basert på nåværende kystsoneplan. Når den nye kystsoneplanen foreligger innen denne femårsperioden vil verdensarvverdiene være avklart og det vil da bli tatt beslutning om det skal gis permanent tillatelse, sier Noresjø.

– Hvorfor kan ikke fylkeskommunen vente til konsekvensutredningen er ferdig?

– Det er fordi vi har avklart dette i vår del av plansaken og vi trakk vår innsigelse til kystplanen. Riksantikvaren har tatt over, men vi har avklart vår del i planen. På den andre siden vektlegges intensjonsavtalen fra 2002 der det står at statusen skulle kombinere næring og akvakultur. Jeg er klar over at det er mange hensyn som ikke er avklart, men dette ligger på et nasjonalt og internasjonalt nivå, sier fylkesråden.

Fylkesmannen frarådet lokaliteten

Fylkesmannen i Nordland ga først sin godkjennelse til etablering av oppdrettsanlegget i Rørskjæran. Men da fylkeskommunen ba om en ny faglig vurdering av Fylkesmannen etter Sweco-rapporten og rapporten fra Unescos rådgivende organer, endret Fylkesmannen oppfatning og frarådet oppdrett ved Rørskjæran. Dette blant annet ut fra dagens kunnskapsgrunnlag og usikkerheten omkring tålegrensen for oppdrett i verdensarvområdet og ukjente konsekvenser av påvirkning fra akvakultur på sjøfugl.

– Hvorfor går dere mot frarådingen fra Fylkesmannen?

– De står nok ved lag ved sin fraråding, men de har tidligere godkjent dette, og det har de ikke trukket tilbake. Dette er noe av det som har gjort dette vanskelig, medgir Noresjø.

– Martin Skjefstad melder seg ut av Ap som en konsekvens av denne beslutningen. Hva synes du om dette?

– Jeg kjenner Martin, og jeg skjønner at han er skuffet. Dette viser at dette er en betent sak på mange måter. Dette er et vedtak som nok er kontroversielt for mange. For meg har dette også vært en vanskelig sak både personlig og politisk, innrømmer Ingelin Noresjø uten at hun vil gå nærmere inn på dette.

I tråd med Aps flertall

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) henviser til partileder Bjørnar Skjæran på kommentar for utmeldingen til Martin Skjefstad fra partiet. Han sier imidlertid at partiet både i fylket og på Vega har et flertall for oppdrett i Vega kommune. Han påpeker at det i intensjonsavtalen som ble inngått i forbindelse med innskrivingen på Unescos verdensarvliste, ble vektlagt at det måtte tilrettelegges for annen næringsvirksomhet. Havbruk ble nevnt spesielt.

– Derfor ville det vært unaturlig for oss å sette en endelig stopper for utvikling. Jeg tror veldig sterkt på at det går an å kombinere disse to tingene. Fra vår side er dette egentlig ikke noe nytt, men dette er en vanskelig og komplisert sak, sier Norvoll.

– Hvorfor kunne ikke denne saken vente til konsekvensutredningen var ferdig?

– Vi er også en forvaltningsmyndighet her. Vi har sittet på denne saken i tre år og det ville vært uforsvarlig å utsette saken. I denne saken er vi ikke bare politikere, men også forvaltere. Så blir det eventuelt opp til andre etater om det blir ytterligere forsinkelse, men som søker har de krav om behandling innen rimelig tid. Egentlig var vil langt over tiden allerede, mener fylkesrådslederen.

– Skjefstad sier at det er to partier som har frontet denne forseringen og at dette er Ap og Sp. Hvorfor har dette vært så viktig for Ap?

- Rådet er et kollegium. I mange saker er vi ikke hundre prosent enige, men vi kommer frem til en løsning som vi kan stå sammen om. Dette er en slik sak og en sak som har vært vanskelig for alle. Det er to superviktige hensyn som må tas og som etter hvert står opp mot hverandre. Dette er uheldig og derfor ble det ikke et ubetinget ja og vi kom frem til en midlertidig tillatelse på fem år, forklarer Norvoll.

– Skjefstad sier videre at Ap har tatt stilling for kapitalen. Har dere det?

– Det lå en intensjonsavtale i bunn. I alle slike saker der man går inn og lager en verdensarvstatus, må vi være bevisst på at vi ikke stiller oss slik at vi ikke kan ha annen aktivitet. Dette må skje på en slik måte at man kan kombinere verdensarv. Det er en balansegang, men man klarer stort sett å få dette til. Det er ikke slik at ikke Ap er opptatt av kultur. Dette er også viktig. Det er ikke kapitalen som rår. Vi er ikke interessert i at verdensarvstatusen opphører for vi mener dette har vært en berikelse for kommunen og for Nordland. Men nå er dette inne i en prosess og vi har et ansvar for de som har søkt. Derfor ble det gitt en midlertidig tillatelse, avslutter Tomas Norvoll.