Det framgår av en pressemelding kommunen har lagt ut torsdag ettermiddag.

Dra lasset sammen

Kommunen skriver at det er et betydelig økende fravær blant ansatte i helse- og omsorgstjenesten grunnet koronaepidemien. Det påpekes at kommunen vil gjøre alt man kan for å opprettholde forsvarlig drift og ivareta alle brukerbehov.

– I første omgang vil vi forsøke å opprettholde bemanning gjennom vikarbruk, overtid og omdisponering av personell. Allikevel ser vi at vi kan komme i en situasjon der vi blir nødt til å redusere i tjenestetilbudet for en kortere periode, heter det.

På den bakgrunn kommer kommunen med en oppfordring:

– Dersom pårørende har mulighet til å dra lasset sammen med oss i denne perioden vil det være til stor hjelp. Vi ber derfor dere som er pårørende om å tenke over om det er noe dere har mulighet til å bidra med dersom fraværet hos ansatte blir stort i en periode.

Må følge selv

I pressmeldingen nevnes konkrete oppgaver for ulike deler av tjenesten.

* Bemannet bolig og sykehjem:

I forbindelse med covid-19 kan våre beboerne bli så syke at de trenger sykehusinnleggelse.

– På grunn av bemanningssituasjonen har vi nå ikke mulighet til å følge brukere ved sykehusinnleggelse, da vi trenger alt helsepersonell på plass i Brønnøysund. Dette betyr at pårørende selv må påberegne å følge sine. Der dette ikke er mulig, vil sykehusene ta ansvaret for de beboerne som blir innlagt. Andre oppgaver pårørende kan bidra med er å være mer sammen med deres respektive i boligen/avdelingen, hjelpe til i matsituasjoner, følge til lege eller ta dem med hjem/ut en tur. Vi gjør selvfølgelig det vi kan og skal for å ivareta alle beboernes ve og vel, understrekes det.

* Hjemmesykepleie og hjemmehjelp:

Ved stort fravær vil vi prioritere alle oppgaver etter nødvendighet, forsikrer kommunen.

– Hjemmehjelp vil bli nedprioritert i en periode dersom de ansatte må omdisponeres til andre oppgaver i hjemmetjenesten. Andre eksempler på oppgaver som kan bli nedprioritert er hjelp til støttestrømper og dusj. Hjemmetjenesten kan måtte kutte ned på antall besøk, og brukerne kan få hjelp på andre tidspunkt enn de er vant til.  Dersom antall besøk må reduseres ber vi pårørende som har mulighet om å se ekstra til sine. De som ikke har pårørende i nærheten, vil bli prioritert. Alle som ikke får de tjenestene de har til vanlig vil bli kontaktet per telefon.

* Øvrige tjenester:

  • Rus- og psykiatritjenesten vil ved høyt fravær prioritere oppgaver etter nødvendighet, og dette kan innebære både avlysning av oppsatte samtaler og stenging av dagsenteret.

  • Sentralkjøkkenet kan måtte gjøre endringer i tilbudet, som å kutte ned på noe av produksjonen (for eksempel suppe/dessert), samt supplering med Fjordland.

  • Hos legesenter, fysio- og ergoterapitjeneste, frisklivssentral, hverdagsrehabilitering, hjelpemiddelservice og tjenestekontor vil det også være redusert kapasitet ved høyt fravær. Dette kan føre til avlysninger, lengre ventetid/saksbehandlingstid og at vi kan være vanskeligere å nå.

Ber om forståelse

Kommunen ber om tålmodighet og forståelse for tiltakene.

– Vi håper at smitten ikke vil ramme oss på en slik måte at veldig mange ansatte blir syke samtidig. For å være i forkant vil vi allikevel gi denne informasjonen, og be om bistand fra pårørende som har mulighet, skriver de og ber om at de som har spørsmål tar kontakt med leder av den aktuelle boligen/avdelingen/tjenesten.

Sømnas kommunedirektør Arne Johansen sa onsdag følgende om situasjonen i kommunen i enpressemelding:

– Vi er nå i en situasjon hvor vi må være forberedt på økt smitte og også økt sykefravær. Foreløpig har vi god bemanning på de ulike tjenestetilbudene i kommunen. Vi følger situasjonen fra dag til dag og vi er forberedt på at det kan komme endringer i tjenestetilbudene. Kommunen har gode beredskapsplaner ved høyt fravær og vil sette inn nødvendige tiltak ved behov