Tirsdag møter en sørhelgelending i 60-årene i Brønnøy tingrett, tiltalt for å ha framsatt hatefulle ytringer mot Ap-nestleder Hadia Tajik.

På spørsmål fra dommer Magnus Rognhaug svarte tiltalte at han erkjenner å ha skrevet innlegget, men ikke erkjenner straffskyld.

Tiltalte så ned

Tiltalte så ned i bordet mens tiltalen ble lest opp opp av Veum.

– Erkjenner du deg skyldig? spurte dommer Rognhaug?

– Nja, på sett og vis, svarte tiltalte.

– Hva mener du med det?

Tiltalte er tydelig preget, og ser ned i bordet igjen.

– Han erkjenner han har gjort det, men ikke at det er diskriminerende eller hatefullt, forklarte forsvarer Walle-Jensen.

– Han erkjenner ikke straffskyld? spurte Rognhaug.

– Nei.

– Greit, svarte Rognhaug.

Påstand om 16 dager fengsel

– Forholdet kvalifiserer isolert sett til betinget fengsel og ubetinget bot. Tiltalte virker ikke angrende, og erkjenner ikke straffskyld, sa aktor Olav Rynning Veum.

Han la ned påstand på 16 dager betinget fengsel og bot på 10.000 kroner, men ikke at tiltalte blir idømt saksomkostninger.

Et avgjørende tema i avgjørelsen av skyldspørsmålet og en eventuell straffeutmåling, er det av betydning om tiltalte har hatt forsett, eller om ytringen er grovt uaktsom. Dette poengterte forsvarer Tore Walle-Jensen i sin prosedyre.

– Han bør etter mitt syn frikjennes. Om retten mener det er finnes forsett eller grov uaktsomhet, må det tas hensyn til at dette er én enkeltstående ytring, sa han blant annet.

Han la ned påstand om frikjennelse, eller at hans klient anses på mildeste måte. Han mente også at den foreslåtte boten er for høy.

Skuddpremie

Ifølge tiltalebeslutningen var det mannens kommentar under en nyhetssak på nett om at Hadia Tajik ønsker republikk som gikk over streken. Der skrev han:

«Jeg vil ha henne skutt. Skuddpremie på 50 kr utbetales om jeg får tilsendt griseørene hennes. Skal koke muslimsuppe på dem.»

Mannen er tiltalt for brudd på straffelovens § 185, «for forsettlig offentlig å ha satt fram en diskriminerende eller hatefull ytring.» Strafferammen er bot eller fengsel i inntil tre år, eller ett år dersom ytringen ikke fremmes offentlig, men i nærvær av andre.

– Må ta til motmæle

Hadia Tajik har ikke ønsket å kommentere saken overfor Brønnøysunds Avis. Men hatefulle ytringer var tema da hun talte til årsmøtet i Nord-Trøndelag Arbeiderparti dagen etter at kommentarene falt på nett.

– Det knyttes hat til helt legitime demokratiske ytringer, og jeg er bekymret for hva dette gjør med ungdommenes syn på egne muligheter for framtida. For meg er det viktig at de ser at det går an å heve seg over det, og ikke la seg prege av det, sa hun ifølge Trønder-Avisa.

– Jeg er for at vi skal ha en åpen og fri debatt, gjerne med sterke følelser og engasjement, men når det gjelder massivt hat og trakassering, er det viktig at vi tar til motmæle, sa Tajik.

AP-nestleder Hadia Tajik.