I våre dager er kommunesammenslåing i vinden, selv om det sørhelgelandske forsøket på først sammenslåing, og så kommuneblokker, har havarert fullstendig.

Over nitti prosent for løsrivelse

Og i 1966 ble det altså gjennomført folkeavstemninger om temaet i begge kommunene. Først ut var Velfjord, som gjennomførte avstemningen søndag 5. juni 1966, mens Sømna fulgte etter to uker senere, søndag 19. og mandag 20. juni 1966.

Resultatene var klare nok. I Velfjord stemte 666 av 706 for løsrivelse, som svarer til 94 prosent av stemmene. Oppmøtet var 70 prosent.

I Sømna var resultatet enda klarere, med 876 av 906 stemmer for løsrivelse, altså 97 prosent. Det spørs om Sømna noen sinne har vært så enige om noe som helst i ettertid. Også her var valgdeltakelsen på oppmot 70 prosent.

Tilfreds med resultatet

Avstemningene ble naturlig nok omtalt av Brønnøysunds Avis, men interessant nok ikke på forsiden.

Etter begge avstemningene uttalte Gustav B. Skog, som var formann i Aksjonsutvalget for Velfjords løsrivelse fra storkommunen at man ville ta kontakt med Sømna.

– Jeg regner med at Velfjord kan ha sin søknad klar til første møte i kommunestyre, som sannsynligvis blir holdt i slutten av juli. Det er naturlig at det blir tatt kontakt med Sømna, slik at begge søknadene kan legges frem samtidig, saf formannen til avisa, samtidig som han uttrykte tilfredstillelse med resultatet.

Ville ha penger

I Sømna kunne aksjonsledelsen også sende et hint til staten:

– Kunne denne aksjonen, om ikke annet, resultere i at myndighetene våknet opp og ga oss 15-20 millioner kroner ville vi få det bra i storkommunen. Det er jo de økonomiske forhold som er så fortvilt, kunne aksjonsleder Tor Torkildsen fortelle Brønnøysunds Avis etter at resultatet var klart.

Måtte vente i ti år

Saksgangen derfra var at saken etter behandling i kommunestyret måtte videre til fylkesmannen, fylkesutvalget og fylkestinget, før departementet behandlet spørsmålet, og Stortinget fattet endelig vedtak

Som kjent ble det ikke noe av Velfjord kommune (noe som selv den dag i dag beklages av mange velfjordinger, skal man tro ryktene), mens Sømna ble egen kommune. Om enn ikke før i 1976. Da bestemte kommunalkomiteen i Stortinget at Sømna skulle skilles ut av storkommunen, mot innstillingen fra kommunaldepartementet, og i 1977 ble Sømna egen kommune igjen.

Fryktet sentralisering

«Det er et inntrykk i flertallet (i kommunalkomiteen, red.anm.) at utbygging av et nytt sykehjem i Brønnøysund har ført til engstelse for nedbygging av sykehjemsplassene i Sømna. Flertallet i kommunalkomiteen mener at denne engstelsen er berettiget selv om kommunen har vedtatt av sykehjemsplassene i Sømna skal opprettholdes. Bygging av nytt rådhus i Brønnøysund fører til at folk i Sømna frykter for en total sentralisering av administrasjonen. Ut fra folkeavstemninger, kommunestyrevedtak og meningsmålinger, foreslår flertallet i kommunalkomiteen at Sømna utenom Hngsetbygda utskilles som egen kommune.» kunne Brønnøysunds Avis melde lørdag 22. mai 1976.

Denne gangen var nyheten flyttet frem til forsiden, og gitt plassering som oppslag, og man kunne melde om «Stor begeistring blant befolkningen i Sømna».

Slik gikk det for seg

Sømna ble skilt ut som eget herred (som var sin tids kommune) fra Brønnøy herred i 1900, da under navnet Vik herred. I 1964 ble Sømna del av Brønnøy kommune, og tross et overveldende flertall for løsrivelse i 1966, forble Sømna en del av Brønnøy til 1977, da Sømna igjen ble egen kommune.

Velfjord ble eget herred i 1875, etter å ha skilt lag fra Brønnøy herred. I 1964 ble Velfjord, som Sømna, en del av Brønnøy kommune, og i 1966 stemte Velfjord (som også Sømna) for løsrivelse med stor margin. I motsetning til Sømna ble Velfjord aldri igjen en egen kommune.