Det fremgår i et saksfremlegg om Newton-rom som er sendt som del av en søknad om i underkant av tre millioner kroner i støtte fra Statoil.

For hele regionen

Tilbudet vil være for barn og unge fra barnehagealder til elever i videregående skole, og rommet vil også være en ressurs for elever i nabokommunene Sømna, Vega, Vevelstad og Bindal.

Det er stiftelsen FIRST Scandinavia som står bak Newton-rom. En av de sentrale figurene på feltet er brønnøyværingen Stian Elstad, som er daglig leder for FIRST Scandinavia. I november hadde han og Brønnøy kommune et møte om å etablere et slikt rom.

Om alt klaffer kan Brønnøy få et Newton-rom, der elever kan lære om realfag på en praktisk måte. Illustrasjons

Ønsker tårnskolen

Følgende lokaliseringsalternativer er vurdert:

  • Sko Estensen

  • Cubusbygget

  • Samfunnshuset

  • Sanna Brøndmo

  • Rødlibygget

  • Kommunens egne lokaler (Tårnskolen og gamle gymsal)

– Konklusjonen kan bli at kommunen velger egne lokaler for etablering av Newtonrommet. Det er flere driftsmessige fordeler med dette valget. Vi eier lokalet selv og kan disponere det i uoverskuelig framtid. Bygget driftes i dag og det er midler avsatt for å oppgradere bygget. Byggene som er aktuell er i nærmiljøet til tre av skolene, og nært nok de to andre skolene til at transportutgifter ikke blir et tema. Det er bare en skole i kommunen så får transportkostnader, noe som oppvekst vil dekke over eget budsjett, heter det i fremstillingen.

Driftskostnadene er anslått til rundt 855.000 kroner det første driftsåret.

Kommunen og VGS

Det fremgår av saksdokumentene at Brønnøy kommune og Brønnøysund videregående skole har signert en intensjonsavtale om etablering og drift av Newtonrommet.

Ifølge avtalen vil kommunen eie rommet, og ha det administrative ansvaret for driften, men det skal være en styringsgruppe med representanter for begge.

Skal åpne til skolestart

Det er laget en fremdriftsplan for Newtonrommet, der man allerede i mars er i gang med ansettelsesprosessen av Newton-lærere, og inngår avtaler med leverandører og håndverkere.

I april-juni skal man ifølge fremdriftsplanen gå i gang med montering av utstyr, teste dette.

Rommet skal være klart for åpningsarrangement i august-september 2017. Skoleåret 2017-18 skal være pilotfase.

Søker hos Statoil

Brønnøy kommune har søkt om 2,9 millioner kroner i støtte til etablering av Newton Statoil ENIGA Energirom.

– Hvis søknaden blir innvilget vil vi straks sette i gang prosessene [...] med tanke på å få rommet klart til skolestart august 2017, skriver ordfører Johnny Hanssen og rådmann Pål Trælvik i Brønnøy kommune.

Disse midlene har Brønnøy kommune fått muntlig tilsagn om fra Statoil, ifølge en søknad om RDA-midler ført i pennen av oppvekstsjef Knut Johansen i desember.

Kommunen søker om et engangstilskudd på 300.000 kroner i RDA-midler til drift i første driftsår.