Et Newton-rom er et praktisk og teknologisk velutstyrt undervisningslokale, som har fokus på de naturvitenskapelige fagområdene.

Det er stiftelsen FIRST Scandinavia som står bak Newton-rom. En av de sentrale figurene på feltet er brønnøyværingen Stian Elstad, som er daglig leder for FIRST Scandinavia. Onsdag hadde han og Brønnøy kommune et møte om å etablere et slikt rom.

– Vi har hatt et møte med oppvekst- og næringsavdelinga i Brønnøy kommune, som gikk på etablering av et Newton-rom, det er en del som skal på plass før det blir en realitet, men det jobbes med det, forteller han til BAnett.

Barnetrinnet til VGS

Ifølge ham fikk han gode signaler fra kommunen.

– Det virker som det er ei positiv stemning for å få det til hos kommunen, og signaler om at det er eksterne partnere som er interessert i å finansiere. Det ligger godt til rette for å få det til nå. Det gjenstår fortsatt å inkludere eventuelle samarbeidspartnere i Brønnøy som videregående skole og andre fagmiljø som vil bli tatt inn etter hvert, sier han.

Et slikt rom skal være et tilskudd for realfagsundervisningen i kommunen, og det er derfor viktig at konseptet er forankret hos skoleeier og fagmiljøene, forteller Elstad.

I Brønnøy vil målet på sikt være å etablere et undervisningstilbud som kan være et tilbud fra barnetrinnet og til videregående skole, eller fra barnehagen.

Lokale tema

Han forteller at et Newton-rom vil være knyttet opp mot relevante lokale tema.

– Det som kommer til å komme i Brønnøysund vil bli knallbra. Ett av temaene som vil være relevante er energi, men også havbruk, mineraler, slike ting som næringa i Brønnøy er opptatt av. Vi ser for oss flere tema, sier han.

– Er det litt ekstra moro å prøve å etablere noe slikt på hjemstedet?

– Det er det! Vi har vært i en prosess tidligere der det ikke lykkes av forskjellige årsaker, men jeg føler jo litt ekstra for å få det til i Brønnøy, syns det er veldig artig at kommunen er så positive til å få det til, sier han.

Kommunen er positive

BAnett spør pedagogisk konsulent Knut Johansen i Brønnøy kommune, en av de som deltok i møtet på onsdag, hva kommunen synes om planene.

– Vi er interessert i å prøve å få til et slikt rom, og kommer til å søke om støtte fra Statoil. De har vært med på å finansiere lignende rom andre steder. First Scandinavia er en stiftelse som hjelper oss i prosessen, det er veldig greit med en slik samarbeidspartner, og planen er at vi skal få søknaden ferdig før årsskiftet, sier han.

Hvor rommet skal ligge er ennå ikke avgjort, man er tidlig i prosessen, men det skal diskuteres videre.

– Vi skal ha et møte med ordfører, næringssjef og jeg der vi snakker om hva vi ønsker. Det skal være et rom som kommer hele kommunen til gode, og kanskje også nabokommuner og videregående. Det trenger vi litt tid på å avklare.

Økonomien i prosjektet er ennå ikke klarlagt, siden man er tidlig i prosessen.

– Vi er helt i startgropa, man må komme tilbake til økonomien etter hvert. Det må også være en politisk forankring for det i formannskapet, det er viktig, sier han.