I dag hadde kontordamene Ann-Karin Løbeck og Hanne W. Kluge sin siste arbeidsdag. De har bekvinnet lensmannskontoret på Gladstad med halvannen stilling i henholdsvis 33 og 14 år.

- Jeg begynte her 13. februar 1985. Så det blir veldig rart å ikke skulle hit igjen, sier Løbeck.

For kollegaen ble siste arbeidsdag ekstra spesiell.

- Ja, det ble litt av en bursdag, sukker Kluge.

- Gratulerer og kondolerer, sa Ove Horpestad og en delegasjon rådhusansatte, som tok turen ned i sokkeletasjen for å takke for laget med avskjedsgaver.

Ove Horpestad takker Hanne W. Kluge for innsatsen og gratulerer henne med dagen. Bak f.v: Elin Anna Hovland, Ann-Karin Løbeck, Marit Nilsen, Aina Herringbotn, Heidi Jensen og Grace Pettersen. Foto: Jøran Horn

- Vi skulle hatt gravøl. Har du ikke noe beslag, Hårek, undret Aina Herringbotn.

- Nei, det er dårlig stelt. Det siste er gått i sluken, kvitterte lensmannen lattermildt.

Roser serviceinnstillingen

Lensmann Hårek Fredriksen blir nå altså alene på kontoret.

- Det blir vemodig å ikke ha jentene her. De har gjort en fantastisk innsats og vært veldig serviceinnstilt. Offisielt har vi hatt kontortid fra 10-14 og stengt for publikum på onsdager. Men de har aldri avvist noen som har kommet for å få hjelp, sier Fredriksen.

- Det er også synd at den høye kompetansen de har opparbeidet nå forsvinner fra etaten, sier lensmannen.

Nøyaktig når han går av er ikke klart ennå.

- Formelt blir jeg pensjonist 1. august. Men når jeg har trukket fra ferie jeg har til gode, regner jeg med at siste dag blir i midten av juni, sier Fredriksen.

Flagg, blomster og kake

Alle tre fikk godord og klemmer også fra dagens andre besøk som kom med flagg, blomster og kake. Det hadde Liv Laksholm tatt initiativ til på facebook.

- Dette er en sørgelig dag for Vega. Men vi ønsker samtidig å takke dere for den store innsatsen dere har gjort for lokalsamfunnet, sier Laksholm.

Liv Laksholm overrakte blomster og godord. Foto: Jøran Horn

Lensmann på oppløpssiden

Om ikke lenge er det slutt på politiets daglige tilstedeværelse på Vega. Hårek Fredriksen startet karrieren i Oslo i 1972, og tiltrådte på Vega fire år senere.

Når han går av vil kontoret bli bemannet to dager i uken med tjenestemenn fra Brønnøysund.

- Det gjør noe med tryggheten. Det tar tid å sende folk utover om det skulle skje noe. Og så blir det nok sånn at man lettere kjører hjem fra fest, når man vet at det ikke er politi her. Det blir nesten fritt fram. Det er foruroligende, spesielt i sommersesongen med det store antallet turister vi har, sier Wenche Nilssen.

Reformen gjør også at tre arbeidsplasser legges ned.

- Det er tragisk. Sentraliseringsbølgen har gått alt for langt, sier Ingvar Andersen.

- Ond drøm og fryktkultur

Lensmannen har i likhet med de sivilt ansatte forholdt seg lojalt til ledelsen under prosessen. Men i dag tok de bladet fra munnen.

- Jeg har nesten ikke ord, men håpet i det lengste at noen skulle ta til fornuft og bremse. Det har vært som en ond drøm og en veldig dårlig prosess, sier Fredriksen.

Bakgrunnen for omorganiseringen av politiet er Gjørv-kommisjonens rapport etter 22. juli.

- Det viktigste i alle prosesser er å involvere de ansatte. Denne reformen er tredd ned på oss ovenfra. Det har føltes helt håpløst ikke å nå fram med synspunkter. God kultur bygges ikke fra toppen, men fra bunnen av organisasjoner, sier han.

- Hvordan vil du karakterisere ytringsklimaet i etaten?

- Det er ingen tvil om at det råder en fryktkultur. Den som sier ifra blir syndebukk. Reaksjonene på tillitsvalgt Espen Olsens leserbrev er et eksempel på det, sier Fredriksen.

Kluge er også svært misfornøyd med prosessen.

- At det kan foregå slik er ikke til å tro. Hadde folk bare visst. Politietaten er den siste jeg ville trodd kunne gjøre slikt, sier hun.

Overdreven målstyring

Fredriksen synes også lite om det han anser å være overdreven målstyring.

- Det er usunt og kommer ikke noe godt ut av for noen, mener han.

Kluge viser til et eksempel.

- Å bestille pass skal ta syv minutter, fra man har sagt hva ærendet gjelder i skranken til man har registrert seg, tatt bilde og søknaden er sendt.

- Hvis folk var hos oss tidlig på dagen, kunne de få passet tilsendt dagen etter. Det var mens posten ennå gikk daglig. Etter at passene ble biometriske, må man inn til Brønnøysund for å få gjort en bestilling. Det er tungvindt, spesielt for eldre, sier Kluge.

Galgenhumor

Fem og en halv sivile stillinger på Sør-Helgeland har blitt til to.

- Det ble sagt at ingen skulle miste jobben. De har formelt ordene i behold, for tilbud om stilling i Mo i Rana var ikke aktuelt, sier Løbeck.

Begge blir nå arbeidsledige.

- Vi får sluttvederlag. Eller en fallskjerm på størrelse med en sydendrinkparaply, som jeg kaller det, sier Kluge.

- Å kalle dette nærpolitireform er en stor bløff. Det som skjer er at terskelen blir større for å ta kontakt med politiet. Det neste blir vel politi i butikk, sier Kluge.

Kafferommet fylles med smil og latter oppi alt vemodet.

- Uten galgenhumoren vet jeg ikke hvordan det skulle gått, sier Kluge.

Tjitske Douma hadde bakt kake. Foto: Jøran Horn

Lensmann, Roger Stangnes, som fra 1. mai er lensmann på Sør-Helgeland, og kontorsjef i Brønnøy Gunnhild Holmøy takket for lang og tro tjeneste med kake og blomster i forrige uke.

- Hvordan det blir med åpningstid og om det er snakk om faste dager etter at jeg har gått av, har jeg ikke fått noen informasjon om, sier Fredriksen.

Det irriterer Kluge.

- Det har vært fryktelig rart å svare "jeg vet ikke", når jeg blir spurt på butikken. For folk er vant til at vi har svar på det de lurer på. Og hvis vi ikke har kunnet svare på direkten, har vi alltid sjekket det ut for dem, sier hun.

Som et ledd i reformen har kommunene fått en politikontakt. Leif Magne Øvrebust har nå tittelen "politioverbetjent og politikontakt for Brønnøy, Sømna, Vega og Vevelstad".

Lensmann Stangnes viser til at åpningstiden på Vega forblir uendret på kort sikt.

- Foreløpig er kontoret på Vega åpent hver dag så lenge Hårek er der, men etter hvert blir det åpent to dager i uken. Da vil det bli annonsert. Til bemanning av kontoret disse dagene vil vi bruke av alle politimannskaper. Ikke politikontakt Øvrebust spesielt, sier Stangnes.

Skal ta stilling til politiråd

Kommende fredag skal Vega kommunestyre ta stilling til opprettelse av et felles politiråd på Sør-Helgeland.

- Denne saken kommer til alle kommunene for behandling nå. Vi ønsker å få til et felles politiråd slik at politiet ikke har fire forskjellige måter å jobbe på. Det forebyggende arbeidet foregår jo på tvers av kommunene. Politiet har også ønske om en felles SLT-koordinator for alle kommunene. Dette er heller ikke kommet på plass enda, men vi håper det løser seg, sier påtroppende lensmann for Sør-Helgeland Roger Stangnes.