I Andalsvågen ønsker AkvaFuture å bygge et anlegg med åtte merder. Her skal framtidig fisk fra selskapet begynne sin livssyklus fra smolt-stadiet, og mye av forskningen er også planlagt lagt til dette anlegget. Foto: AkvaFuture
Representantene fra AkvaFuture fikk mange spørsmål og ga en relativt fyldig orientering for kommunestyret i Vevelstad 5. mai i år. Stemningen og responsen fra politikerne virket å være god, noe ordføreren også bekrefter dagen etter møtet. Nå har kommunstyret gitt sitt ja. Foto: Bård Pedersen

Søknaden om dispensasjon gikk på lovens generelle forbud mot by tiltak i strandsonen nærmere enn 100 meter fra sjøen, i Andalsvågen og Hamnsundet.

Rådmannens innstilling i saken var at søknaden skulle innvilges, med følgende forutsetninger:

  • Tillatelse fra overordnede myndigheter for akvakulturanlegg på omsøkt sted.

  • Forskriftsmessig merking av oppdrettsanlegg og konstruksjoner i sjø og mellom sjø og land. Jf. § 1 i Havne- og farvannsloven.

  • Søknad om tillatelse fra Statens vegvesen for 50 m byggegrense og avkjørsel fra Fv 112 til landbase, jf. vegloven.

  • Søknad om tiltak for oppføring av nødvendige bygninger og kai på omsøkt sted, med hensyn til estetisk og arkitektonisk utforming og omgivelse.

  • Søknad om eventuelle utslipp til sjø og vassdrag.

  • Etter fremtidig avvikling av driften, skal stedet på land og i sjø ryddes.

Rådmannen anbefaler også at det brukes lokale entreprenører til nødvendig anleggsarbeid og nødvendige servicetjenester.

Enstemmig ja-votum

Kommunestyret vedtok innstillingen enstemmig, men strøk de to første kulepunktene for begge lokalitetene. Det betyr at kommunestyrets vedtak ikke er betinget av at fylkesmannen godkjenner anlegget i sjøen, og merking av oppdrettsanlegg i sjø og mellom sjø og land.

Det poengteres at dette gjelder dispensasjonssøknad for det som skal bygges på land.

– Fylkeskommunen behandler søknad om anlegg i sjø parallelt, dette skal innom sektormyndigheter og så behandles i planutvalg og kommunestyre etter sommeren - dato er ikke fastsatt ennå, opplyser ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen til BA.

Området i Hamnsundet er merket for akvakultur, mens det landbaserte området er såkalt LNF2-område. Rådmannen mener dette innebærer at det ikke kreves dispensasjon fra planbestemmelsene.

– Kommunestyret begeistret

I saksfremlegget kommer det frem at man ser lyst på anlegget, som etter planen skal ha 12 lukkede merder i sjøen, og trenger en landbase, i kommunestyret.

– Kommunestyret er begeistret over anlegget og den forventede samfunnseffekten, som anleggene har med hensyn på nye arbeidsplasser, synergieffekter for kommunen og regionen og en trend mot utbedret miljøhensyn for oppdrettsanlegg. I tillegg bidrar anleggene til en nasjonalt unik forsknings- og utviklingsarbeid på Sør-Helgeland som til dels allerede er etablert og påbegynt i det nærliggende oppdrettsanlegget i Sæterosen. Miljø er et av hensynene bak lukkede merder, en miljøvennlig teknologi som derfor er under kontinuerlig videreutvikling, heter det.

Brønnøy sa nei

Det var i mars Brønnøy kommune ga sitt endelige nei til AkvaFutures søknad omkring Hjartøya.

Daglig leder i AkvaFuture Anders Næss hadde på SMS følgende kommentar til dette:

– Vi har fått mange svar gjennom denne beslutningen og tar dette til etterretning

Mandag er han derimot godt fornøyd med svaret fra Vevelstad.

– Det har vært en god prosess. Det har vært holdt litt møter som ordføreren har organisert, og jeg tror det har kommet god informasjon til alle som har behov for det. Politikerne har også gjort en god jobb. Jeg er tilfreds med både vedtaket og prosessen. Slik jeg har forstått er det enstemmig både i formannskap og kommunestyre, sier Næss til BA.

Godt perspektiv

– Kan man høre antydning til et lite stikk mot Brønnøy kommune i det svaret?

– Det har jeg ikke tenkt å kommentere. Men det er bra at Vevelstad kommune har hatt den gode prosessen de har hatt, og har kommet til et enstemmig vedtak. Det vitner om et godt perspektiv, både med henblikk på arbeidsplasser og mulighetene denne teknologien gir, sier han.

Det er fire sektormyndigheter som skal vurdere søknaden om anleggene i sjøen; Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Kystverket og Fylkesmannens miljøvernavdeling. De har en fire ukers frist for å behandle saken, og deretter går den tilbake til Nordland fylkeskommune som fatter det endelige vedtaket.

Utlyser stillinger

– Hvor raskt kan dere være i gang om dere får positivt svar fra fylkeskommunen?