Selskapet har allerede gjennomført grundige forundersøkelser ved to aktuelle lokaliteter i Vevelstad: Andalsvågen og Hamnøysundet.

Produksjonsstart i høst

Etter at Hjartøya-søknaden ble avslått har selskapet også vært i dialog med Sømna kommune, der ordføreren har vært på tilbudssiden. Men nå er det mye som tyder på at selskapet flytter brorparten av sin virksomhet til den minste kommunen på Sør-Helgeland. I kommunestyret onsdag opplyste daglig leder, eier og gründer Anders Næss at AkvaFuture vil etablere to anlegg i Vevelstad, ett i Andalsvågen med inntil åtte merder og ett vest for Hamnøya i Hamnøysundet med tolv merder. Og tidsperspektivet er ambisiøst.

—Ideelt sett ønsker vi å sette ut fisk i Andalsvågen i løpet av november i år, sa Næss.

I Andalsvågen ønsker AkvaFuture å bygge et anlegg med åtte merder. Her skal framtidig fisk fra selskapet begynne sin livssyklus fra smolt-stadiet, og mye av forskningen er også planlagt lagt til dette anlegget.

Selskapet ønsker å starte fiskens livssyklus fra smoltstadiet i det «lille» anlegget i Andalsvågen, deretter vil de kjøre to overføringer av «ungdomsfisk» i året til anleggene i Sæterosen og Hamnøysundet der fisken så tas videre til slakteferdig vekt. Ifølge Anders Næss vil selskapet være i mål med første fase og ha en god produksjonssyklus for fem konsesjoner hvis Vevelstad-planene realiseres. Dette vil bety at selskapet kan ha opp mot 3.900 tonn biomasse kontinuerlig i merdene på sine tre anlegg.

Tidsaspektet er viktig for AkvaFuture, som brukte mye ressurser og tid for å få etablert et anlegg ved Hjartøya i Brønnøy. Dette kulminerte som kjent med et nei fra politikerne i Brønnøy i mars.

—For å si det slik: fisken kan ikke vente. Vi driver biomasseproduksjon på en toårssyklus og trenger flere lokaliteter. Vi var nødt til å legge det som skjedde i Brønnøy bak oss, og lete videre etter andre lokaliteter, sier Næss, som ikke vil kommentere Brønnøy-vedtaket ytterligere.

Arbeidsplasser

I Hamnøysundet ønsker AkvaFuture å bygge sitt største anlegg, med tolv merder og egen fôrflåte. Selskapet planlegger at fisken som har begynt sin livssyklus i Andalsvågen skal alternere mellom dette anlegget og Sæterosen fram til slakteferdig alder.

Flere av politikerne i Vevelstad var naturlig nok opptatt av eventuelle positive ringvirkninger for kommunen. Arbeidsplasser var et hett tema. Ifølge Næss vil en eventuell etablering gi minst 10–12 nye arbeidsplasser ved de to Vevelstad-anleggene. Representant Werner Pedersen ville vite hvilke utdanningskrav selskapet ville stille.

—Det finnes i dag ingen spesifikk utdanning for driftsteknikere på et lukket anlegg. Den beste plassen å lære denne jobben på er egentlig ute på et lukket anlegg. Vi må nok stille litt krav til de to driftsleder-stillingene som blir nødvendige, men når det gjelder driftsteknikere så er vi godkjent for å ta inn lærlinger og minstekravet blir da at man er i gang med et fagbrev og har fiskehelsekurs, opplyste Anders Næss og Trond Otto Johansen, sistnevnte representerte også AkvaDesign-konsernet for å orientere politikerne.

Oppdretterne fristet også med eventuelle inntekter for kommunen over havbruksfondet hvis de to utviklingskonsesjonene AkvaFuture er innstilt til å få konverteres til ordinære konsesjoner. Dette koster 10 millioner kroner per konsesjon, og en prosentandel av dette vil antakelig gå til kommunen eller kommunene der konsesjonene skal brukes.

—Hva med Sømna, der vet vi at dere har fått tilbud. Jobbes det med noe i Sømna også? ville én representant vite.

— Vi må være våkne, men synes at prosjektene i Andalsvågen og Hamnøysundet er interessante. Hvis det er interesse hos politikerne her og sektormyndighetene er positive så er det dette vi primært vil prøve å få til, svarte Anders Næss.

Ikke utfordrende logistisk

Ifølge Næss vil det ikke innebære noen store utfordringer å flytte en såpass stor del av virksomheten til Vevelstad.

—Det blir én ekstra ferje til Andalsvågen og to til Hamnøya. Det greier vi fint, sier Næss, som opplevde både kommunestyret og ordfører i kommunen som positive.

—Dette er spennende, og så er det hyggelig at vi får komme inn så tidlig å legge fram det vi jobber med. Ordføreren har tatt et godt initiativ der, og jeg syntes at vi fikk mange gode spørsmål under møtet med politikerne. Vi vil gjøre det samme her som i Brønnøy, vi skal være åpne og ærlige og vil invitere politikere og andre ut til anlegget i Sæterosen hvis dette er ønskelig.

Politikerne positive

Representantene fra AkvaFuture fikk mange spørsmål og ga en relativt fyldig orientering for kommunestyret. Stemningen og responsen fra politikerne virket å være god, noe ordføreren også bekrefter dagen etter møtet.

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen ville vite hva kommunen kunne gjøre for å imøtekomme AkvaFuture. Anders Næss forklarte da at selskapet, i likhet med Hjartøya-søknaden i Brønnøy, vil trenge dispensasjoner fra kommunens arealplaner både for sjø og land på begge aktuelle lokaliteter. Næss opplyste at AkvaFuture ønsker å sende inn dispensasjonssøknader for både Andalsvågen og Hamnøysundet allerede neste uke, slik at dispensasjonssøknadene kan behandles parallelt med selskapets søknader til fylket og sektormyndighetene på selve oppdrettskonsesjonene. Ordføreren svarte at kommunen ville gjøre det de kunne for å imøtekomme selskapet på dette.

Andreassen opplyser torsdag at kommunens administrasjon allerede nå er i gang med å kartlegge saksframlegg i saken. Hun mener Vevelstad må ha en klar målsetting om å få en sak på bordet for kommunestyret til møtet 21. juni.

—Dette må selvsagt ut på høring og vi håper også at sektormyndighetene er effektive, slik de vanligvis er, også her. Alle frister i henhold til aktuelle lovverk må også overholdes. Og skulle det ikke gå til 21. juni, så får vi kalle inn til et ekstraordinært møte for å behandle saken. Hvis stemningen er så god for dette som jeg oppfatter at den er nå, så tror jeg vi er villige til å strekke oss langt, sier Andreassen.

Folkemøte

Hun oppfatter kommunestyret som positive til en dispensasjonssøknad fra AkvaFuture, og ser ikke på dette tidspunktet at det skal oppstå noen store konflikter involvert i en slik etablering.

—Men det er klart, når ting skal ut på høring og naboer skal varsles så kan de jo komme innspill som vi ikke hadde forutsett. Det kan være meninger om det visuelle eller lignende, slik man så i Brønnøy. Men jeg håper og tror at det er ting man eventuelt skal klare å bli enige om.

—Og hvis man ikke blir enige?

—Denne satsingen veier såpass tungt for oss at det må være betydelige og godt grunngitte konflikter hvis jeg skal kunne si nei til en slik etablering, sier ordføreren, som også vil kalle inn til folkemøte om saken før sommeren.

— Jeg tror informasjon er viktig i slike saker, man må gi folk muligheten til å stille spørsmål. Selskapet har sagt at de er positive til å delta på et folkemøte, så det ønsker jeg at vi gjør.

Fisker: to tomler opp

De fleste representantene i kommunestyret hadde spørsmål til oppdrettsselskapets representanter, om alt fra avfallshåndtering til slakting av laks og sikkerhetsrutiner. De fleste virket å være fornøyde med svarene som ble gitt. Representant Ken-Richard Hansen driver selv som fisker fra Vevelstad, og var naturlig nok opptatt av gyteplasser og at eventuelle anlegg ikke skulle komme i konflikt med fiskeriinteresser. Han erklærte seg selv som en sterk motstander av det han kaller tradisjonell oppdrett i åpne merder, men holder døren åpen for lukket-teknologien til AkvaFuture.

—Som kommunepolitiker holder jeg selvsagt begge tomler opp for dette her. I forhold til befolkningen vår så er dette meget viktig, vi trenger arbeidsplasser og inntekter i bygda. Jeg mener vi ikke kan holde på slik vi gjør i dag med oppdrett. Vi kan ikke gjennomføre en femdobling av oppdrett i Norge, slik regjeringen ønsker, basert på tradisjonell oppdrett. Da blir oppdrettsnæringen sin egen død, og fiskeriene og kanskje også turismen langs kysten vil forsvinne. Det mener jeg bestemt. Jeg kjenner hver dag på havet at det er noe som skjer der som ikke er bra. Hadde dette vært tradisjonell oppdrett hadde jeg sagt nei, uten tvil. Men dette er noe annet, her driver de med viktig og nødvendig forskning som jeg mener er helt riktig vei å gå, sier Hansen, som også er med i Brønnøy fiskerlag.

Fiskarlaget sa ja til Hjartøya, med beskjed om at dette var «siste gangen» de ville si ja til oppdrett. Hansen understreker at dette ikke betyr fiskerlaget vil si nei til aktivitet i Vevelstad, og at de med dette mente «siste gangen i Brønnøy». Samtidig påpeker han at dette anlegget som kjent heller ikke ble etablert.

—Fiskarlaget må selvsagt også ta dette opp til behandling hvis det blir aktuelt, sier Hansen, som selv ble overrasket over nei-vedtaket i Brønnøy.

—De sa ja til anlegget fiskerne var sterkt imot ved Varholman, og så sier det nei til anlegget vi støttet ved Hjartøya. Det er ganske merkelig, sier Hansen.