Tirsdag ble rådmannens forslag til restrukturering av barnehagesektoren i Brønnøy kommune behandlet for første gang av et politisk organ. Forslaget utløste umiddelbare og kraftig negative reaksjoner fra foreldre og andre i Torgøyan. Driftsstyre I valgte for sin del å lytte til de som vil beholde barnehagen og gå imot rådmannens innstilling i saken. Instillingen til saken om barnehagestruktur innebærte i praksis at kommunen skal spare cirka 1,4 millioner i året på å legge ned Toftsundet barnehage fra august 2019.

Foreslo å verne barnehagen

- Rådmannens saksframlegg er som forventet og fornuftig. Det er fornuftig økonomisk. Vi mener imidlertid at man må se mer helhetlig på dette. Det er mange faktorer som tilsier at vi bør bruke mer tid på den totale strukturen i oppvekstområdet. Brønnøy Venstre vil derfor fremme et alternativt forslag, sa Mørk, og la fram følgende forslag til vedtak:

1. Brønnøy kommune opprettholder dagens barnehagestruktur inntil videre, da en ønsker å se dette i en større sammenheng2. Budsjettet for Brønnøy Barnehager styrkes med 700.000 for 20183. Budsjettet for Brønnøy barnehager styrkes med inntil 1,4 millioner for 2019 i forbindelse med budsjettprosessen

- Aldri ro og fred å få

Mørk og Venstre fikk raskt støtteerklæringer fra flere hold. Synnøve Egeness Lilleli, som nå er fristilt politiker, var først ut. Hun mente det allerede hadde vært for mange omstillinger og forsøk på omstillinger på vestsiden av Brønnøysundbrua.

- Det er aldri ro og fred og få, men i stedet mye press. Dette er et satsingsområde for bygging. Barnefamilier slår seg ned. Tallene framover viser litt nedgang som ellers i kommunen, men jeg mener dette blir en veldig stor omrokering. Det er drastisk og kommer så fort på. Når det gjelder kommunal drift og overkapasitet så må noe gjøres, det er jeg enig i. Saksframlegget inneholder flere interessante forslag, så jeg mener vi må bruke tid før kommunestyret samles om to uker til å se på mindre rokeringer, men beholde strukturen og antall barnehager, sa Lilleli.

- Det er et kjempestort alvor i saken som ikke dreier seg bare om Toftsundet. Hvordan det vil se ut om få år hvis denne utviklingen fortsetter. Hvis fødselstallene vi ser i saken her fortsetter. På få år har barnetallet gått fra 100 i året til det vi tror kan bli 50. Det er dramatisk og har en rekkevidde på veldig få år. Dette er min store bekymring, ikke Toftsundet barnehage, sa Saltermark.

- Må ta grep nå

Isabelle Johansen (Ap) fra Arbeiderpartiet var den eneste i driftsstyre I som ønsket å støtte rådmannens innstilling. Hun mente det var riktig å ta grep for å møte utviklingen Saltermark pekte på umiddelbart.

- Dette er et leid lokale med høy husleie. Det står i saksframlegget at vi kan endre på dette fram mot 2019 hvis det blir endring i folketallet. For dette er et forslag om å gjøre noe fra august 2019. Jeg ser det som kjempeviktig å gjøre noe nå. Fødestua har meldt at det blir mindre fødsler og færre barn. Jeg har full tillit til administrasjonen, at de vet hvilke grep som må tas. Det er en fin barnehage på Toft, men vi har fine barnehager i byen også, sa Johansen.

Saken ble deretter tatt opp til votering og der ble forslaget fra Mørk og Venstre vedtatt med seks stemmer mot én. Saken skal behandles i formannskapet neste uke og endelig vedtak gjøres i kommunestyret om to uker.