Reportasjemagasinet Vi Menn har to historiske artikler fra Sør-Helgeland i sitt påskenummer.

Taust inferno

Artikkelen "Knust mot fjellveggen" handler om Torghatten-ulykken 6. mai 1988, som snart er 30 år siden. Magasinet skriver om flyturen som skulle ende så tragisk og har blant annet snakket med tidligere Brønnøysunds Avis-fotograf Roar Berg-Hansen og daværende lensmann og skadestedsleder Kurt Nilsen.

- Akkurat da jeg kom, landet det første helikopteret. I skumringen med lave skyer, brennende vrakdeler og den intense lukten av jetfuel kjentes havaristedet nesten uvirkelig - som å være til stede i en velregissert actionfilm. Men stillheten var det mest fremtredende. Som et taust inferno, sier Berg-Hansen.

Rigel-vitne

Bladet skriver også om Rigel-senkningen - skipskatastrofen som hadde tusen flere døde enn på Titanic, som det heter. Ifølge Wikipedia var det 2.838 personer ombord, 2.248 østeuropeiske krigsfanger og 455 tyske soldater, da skipet ble senket av allierte fly 27. november 1944.

Vi Menn har intervjuet brønnøyværingen Torbjørn Tilrem, som var med på redningsarbeidet.

- Stranda var dekket av maltrakterte kropper, og sjøen var så full av døde at legebåten knapt greide å legge til, forteller han.

Helgelands Blad intervjuet Tilrem om hendelsen i 2014, i en sak som også Brønnøysunds Avis trykket.

-  Jeg gikk til stallen og hentet ut en hest og vogn og kjørte ned til havet. Der fant vi først en livbåt som var drevet i land, og tok med de folkene vi fant. Mange var kraftig såret og noen døde. Da jeg kom tilbake på kvelden fikk jeg kjeft av sjefen for å ha tatt hesten uten tillatelse, fortalte Tilrem da.

Brønnøysunds Avis trykket i 2014 en sak hvor Torbjørn Tilrem fortalte om sine minner fra Rigel-senkningen.