Fellesforbundet Helgeland reagerer kraftig på at nok en offentlig høringsinstans skaper problemer for næringsutvikling i distriktene.

Skal vi kunne leve og bo på Helgeland i fremtiden er det viktig at det etableres fremtidsrettede arbeidsplasser og ikke legges hindringer i veien som unødvendig forsinker fremdriften, som i verste fall kan føre til at planer stoppes.

Hvis Mattilsynet ikke kommer Helgeland Miljøfisk i møte får de stå til ansvar hvis dette prosjektet ikke videreføres.

Dette anlegget vil skape store positive ringvirkninger for Brønnøy og hele vår region, både under utbyggingsfasen og når anlegget står ferdig. Det inkluderer blant annet 300 arbeidsplasser. Sør-Helgeland trenger, som så mange andre regioner i vårt langstrakte land, flere kompetansearbeidsplasser for å sikre at ungdommen kommer hjem igjen, etter å ha vært andre steder og utdannet seg. Det er denne og andre regioner helt avhengige av for å være attraktive i fremtiden.

Helgeland Miljøfisk vil bidra til sysselsetting og bosetting på Toft og i Brønnøy. Som i så mange andre lokalsamfunn, har det gjennom mange år har det vært flere kamper for å beholde både barnehage og skole i kommunen.

Dette anlegget er nettopp det regjeringen lover næringen at de skal satse på i Hurdalsplattformen. Norge er inne i en kritisk tid, hvor norsk økonomi mer enn noen gang har behov for bærekraftig innovasjon, verdiskaping og nye arbeidsplasser. Sjømatnæringen er utpekt til en av de næringene som skal finansiere velferdssamfunnet når petroleumsinntektene avtar. Det bygges landbaserte oppdrettsanlegg over hele verden, så det er avgjørende viktig at norskprodusert laks kan konkurrere med laks produsert mye nærmere markedene. Da kan ikke norske etater stikke kjepper i hjulene for anlegg som oppfyller alle krav og som vil bidra til å løse nettopp disse utfordringene.

Fellesforbundet Helgeland har kontaktet fiskeri og havminister Bjørnar Skjæran og håper at han kan få fortgang i prosessen.

Frank Stuvland

Fellesforbundet Helgeland