Det er kaldt i hele Norge, og de fleste som har muligheten i de tusen hjem fyrer nå med ved for å holde varmen.

Det er imidlertid ikke bare ved som blir brent i vedovner om dagen. Sponplater, ukeblader, drikkekartonger og våt ved er noen eksempler på hva enkelte prøver å brenne i sin egen stue. Resultatet er røyk og sot, ødelagte ovner og piper, skadelig svevestøv og i verste fall pipebrann.

Kartong-fyring

Statistikk fra Grønt Punkt Norge viser at fem prosent av drikkekartongene vi bruker ender opp i peis og ovn hjemme. Det utgjør om lag 34 millioner drikkekartonger hvert eneste år.

– Dette er et enormt sløseri med gjenvinnbare ressurser og helt unødvendig når vi har så gode returordninger på drikkekartong og annen kartongemballasje. Det er også en lang rekke miljø-, helse- og sikkerhetsgrunner til at kartong ikke skal brennes hjemme, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, i en pressemelding.

Dyppet veden i vann

Når gradestokken kryper nedover er det nesten ingen grenser for hva enkelte oppfinnsomme og frosne sjeler legger i peis og ovn. Det rapporteres om brenning av oppussingsrester, gavepapir, plastlaminat, kryssfinér og annet avfall. Som leder for Norsk Varme har Merethe Slensvik Halvorsrød hørt flere grelle historier om folks fyringsvaner.

– Det var en mann som klaget på at den nye ovnen brant dårlig og sotet mye. Kundeservice klarte ikke å finne feilen før de ba mannen starte helt fra begynnelsen og fortelle hvordan han tente opp. Det viste seg at han puttet vedkubbene i en bøtte vann før han la dem i ovnen. Slik trodde han at han drøyde veden, forteller Halvorsrød.

Hun anbefaler i stedet at man fyrer fra toppen, på følgende måte:

1. Slå to kubber mot hverandre. Tørr ved låter som når et balltre treffer en ball.

2. Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Ikke bruk drikkekartonger, selv ikke til opptenning.

3. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

4. Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Åpne ovnens ventiler – og slå gjerne av kjøkkenviften under opptenning. Den drar nemlig luft ut av huset.

5. Når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, kan du skru ned ventilene.

Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme – bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.