– Har du lomme?

– Ja, i buksa.

– Jeg skal se om jeg får den på plass.

Leif Morten Slotvik og Espen Slotvik fra BIL fomler med de elektriske luftpumpene som skal blåse opp sumodraktene de har på seg. Noen få strakser senere, og etter litt mer fomling, er de begge fordoblet i størrelse. Leif Morten mister noe i bakken, og forsøker å plukke det opp. Det går ikke.

– Isj.

Politisk sumofotball

Under Torghattmessen neste uke markerer BIL sitt hundreårsjubileum. Det skal blant annet markeres med det de to kaller en «liten gimmick», nemlig en fotballkamp mellom Brønnøy Arbeiderparti og Brønnøy Venstre - i sumodraktene.

– Det blir litt aktivitet og litt show. Vi ønsker at folk skal se på og være med. Det er det som er med messa, vi ønsker mest mulig liv og røre, fordi det er bra for alle utstillerne, Hugos tivoli og publikum, sier Leif Morten Slotvik.

Kampen blir altså på lørdag formiddag samtidig som byvandring.

– Om draktene overlever politikerkampen blir det håndballkamp i dem mellom styre og sportslig utvalg i henholdsvis BIL Håndball og BIL Fotball, sier Espen Slotvik.

Sklitaklinger er strengt forbudt når Brønnøy Ap og Brønnøy Venstre møtes til duell under Torghattmessen. Men brassespark er lov, sier Leif Morten Slotvik og Espen Slotvik. Foto: Simon Aldra

Mange aktiviteter

De håper begge at folk river seg litt løs og bidrar med sin tilstedeværelse under messa, særlig på jubileumsfeiringen.

På formiddagen blir det også mye for ungene, blant annet «Mesternes mester», kasting og skyting av ball på blink, hastighetsmåling i fotball og håndball, og oppvisning fra styrkeløftgruppen på scenen i teltet.

De inviterer også store og små på en alkoholfri jubileumsmiddag for store og små i teltet lørdag kveld.

Det er ikke bare bare å gi hverandre en klem når draktene er blåst opp. Foto: Simon Aldra

Stor dugnad

Nå håper de bare at været skal slå til skikkelig.

– Vi håper på stor oppslutning og helst brukbart vær. I fjor hadde vi ikke så bra vær, men i forfjor var det flott. Folk sitter gjerne på gjerdet, særlig på slike arrangementer, og da spiller været en viktig rolle for oss, sier Leif Morten.

Han roser også alle de som bidrar til messa.

– Torghattmessen er BIL Fotballs greie, men i tillegg til BIL fotball bidrar også de andre gruppene til aktivitetene rundt jubileet, det er en kjempestor dugnad, sier han.