Bjørn-Gunnar Johansen startet Bjørns helsestudio i 1997. Lørdag inviterer han og medarbeiderne til 20-årsdag for det som i 2005 ble Brygga trimsenter. Jubilanten lover stor kakefest for "hele byen".

— Alle som vil er hjertelig velkommen, unge og gamle, familier og unger, uansett om man er medlem eller ikke. Jeg har utfordret Kristin på Rustikk til å lage en kake ingen har sett maken til. Jeg har både sett, og spist, mange kaker som har vært store "bortover". Denne skal bygges oppover og man skjønner med en gang at dette er en kake jeg har bestilt, sier treningsgründeren, med et bredt glis under en stor, rød nese.

— Klovnenesen og humorinnslag blir også en del av feiringen, lover sjefen, arm i arm med Tonje Høyland og Solveig Berg Olsen.

Ingen av dem er kjent for å være spesielt redd for å by på seg selv.

Fra 180 til 1.300 kvadratmeter

Det blir også quiz med spørsmål om historien til treningssenteret. De første årene var "Bjørns" i Maasø-bygget litt lenger sør i Sørbyen.

— Jeg startet med to tomme hender i en kjeller i Storgata 2 og hadde tre års erfaring fra toppidrett med benkpress. Der hadde jeg 180 kvadratmeter til rådighet og utvidet til det som antakelig var Norges minste aerobic- og spinningsal i første etasjen. Her i Sørbyen brygge har vi 1.300 kvadratmeter, forteller han.

Bjørns helsestudio flyttet fra Maasø-bygget til Nordbyen, og var i huset som sto der dagens Kiwi-butikk er fra 2001 til 2005.

— Vi hadde noen fine år der også, men det ble tidlig klart at vi trengte mer plass, forteller han.

I januar 2005 bar det tilbake til Sørbyen. Da gikk han over fra enkeltpersonforetak til å stifte Brygga trimsenter AS. Først leide han 750 kvadratmeter i sokkeletasjen. Nå har han hele, pluss to avdelinger i første etasje, inkludert Brygga klinikk som er et samarbeid med Brygga helsehus. Så denne bjørnen går så visst ikke i hi om vinteren.

— Det har vært mye hardt arbeid. Jeg har forsaket mye for å få det til og hatt god støtte hjemmefra. Det har vært en kjempereise, men jeg hadde ikke gjort den på nytt, når jeg nå vet hvor mye som kreves. Ola Winje var en viktig støttespiller i oppstarten. De første fem årene var en kritisk fase, da vi kom inn på Bygga løsnet det, forteller han.

I 2010 fikk han Brønnøy kommunes næringspris, og i 2013 var han med å etablere Velfjord helsehus, sammen med Gisle Brekke Arntzen og Jan Arne Johansen.

Slo seg sammen med konkurrenten

Brygga trimsenter og Salhus treningssenter, ved fysioterapeutene Paul Venås og Ole Jørgen Kjørvik, fusjonerte i fjor høst, med Brygga som overtakende selskap. Etter sammenslåingen skiftet selskapet navn til Trimsenter AS. Johansen eier 50 prosent av aksjene og partnerne har 25 prosent hver. Totalt har de fire heltidsansatte, fem på deltid og 13 instruktører.

— Paul, Ole Jørgen og jeg deler den samme lidenskapen for å skape et godt treningstilbud. Vi har til sammen mellom 1.300 og 1.400 medlemmer. Det har kun vært mulig å få til på grunn av dyktige medarbeidere både her og på Salhus. Det er engasjerte og dedikerte folk er som gjør dette i på siden av vanlig jobb. Utgangspunktet er at de må være ha lyst til å dele noe med andre. For å være instruktør, må inspirasjon og treningsglede komme fra hjertet, sier Johansen.

Innimellom alt dette har han rasket med seg utallige NM-gull i benkpress, satt flere norgesrekorder i styrkeløft og i fjor sommer kronet han det hele med å bli verdensmester i benkpress i den yngste veteranklassen.

— Jeg har alltid vært glad i å arbeide, og har et lidenskapelig forhold til treningsutstyr og å følge trendene for å gi medlemmene gode fasiliteter. Jeg har hele tiden hatt glede av å utvikle senteret. Det er veldig spennende og gir ekstra ny energi så man ikke går lei, sier han.

På dagtid bruker mange seniorer senteret. Christine Juden, Jorunn Pedersen og Ståle Aakerøy er blant de mange faste medlemmene.

— Bjørn har vært veldig dyktig og bygd opp et fantastisk treningssenter. Hadde det ikke vært for det, tror jeg ikke jeg hadde vært på beina, sier Aakerøy.

Ståle Aakerøy, Christine Juden og Jorunn Pedersen stortrives tydeligvis på Brygga trimsenter. Foto: Jøran Horn

Statens råd for fysisk aktivitet har endret seg.

— Før var det anbefalt 30 minutters aktivitet. Det legges nå mer vekt på at styrketrening er viktig for å ta vare på helsa og kunne klare seg selv. Vi har mange seniorer både her og på Salhus og det varmer hjertet å se og høre at de trives, sier Johansen.

— Jeg setter pris på å ha fått bruke kreativitet til å skape trivsel og et godt treningsmiljø, som jeg håper og tror har hatt en positiv innvirkning på folkehelsa i Brønnøysund, sier jubilanten.