Lombokregionen i Indonesia er de siste ukene truffet av tre kraftige jordskjelv. Det første traff 28. juli, og var målt til 6,4 på richter skala. Så, forrige søndag, traff et jordskjelv målt til 6,9 på richters skala. Nå sist på torsdag traff nok et skjelv, det målt til 5,9 på richter skala.

Skjelvene har medført mange dødsfall og skader på både mennesker, lokal infrastruktur, bygninger og annet.

Brønnøyværingen Kristoffer Trondsen har bodd og jobbet som dykkerinstruktør på Gili Trawangan, ei øy i Lombokregionen rett utenfor episenteret til det tredje skjelvet, de siste tre årene. Ifølge ham er nå om lag 200.000 mennesker i regionen husløse og har tapt det meste de eier, mens CNN torsdag meldte at 347 mennesker har mistet livet. Det er

– Vi ble ganske redde

Kristoffer Trondsen. Foto: Privat

Han beskriver hva som skjedde da skjelvet traff slik:

– Først opplevdes det slik som det som skjelvet som var en uke før, men når det begynte å riste voldsomt og strømmen gikk, ble vi ganske redde. Alt skjedde rundt klokken 19.45, så det ble helt mørkt. Når vi gikk ut av der vi satt var det mye usikkerhet blant folk. I det første øyeblikket visste ingen noe, så begynte folk å bevege seg mot de åpne områdene og høyden som er på øya. Etter noen timer bevegde jeg og en liten gruppe jeg var sammen med, ned til dykkesenteret vårt. Det var der jeg var enkelte som var veldig redde, men også mange som holdt hodene kaldt og organiserte seg for å ta kontroll over situasjonen, skriver han til BAnett.

– Noen dødsfall

Gili-øyene ble også rammet av skjelvet, og det er skader på bygninger der, ifølge Trondsen.

– For øyeblikket arbeider myndighetene med å få tilbake vann og strøm der og på Lombok. På Gili øyene har jeg hørt det kommet tilbake på to av de tre øyene, forteller han.

– Hva kan du si om lokale personskader?

– Jeg har ikke oversikt med antall, men det skal ha vært noen dødsfall. Vi hadde feltsykehus på dykkesenteret jeg jobber på. Det var enkelte med små skader, og andre med mer alvorlige skader som ble fraktet til sykehus på Lombok, skriver han.

Som instruktør er Trondsen utdannet innen førstehjelp, i likhet med de andre på dykkesenteret.

Han forteller videre at den lokale turismen er hardt rammet, noe som både på kort og lengre sikt kan få alvorlige konsekvenser for den lokale økonomien.

Vil skape oppmerksomhet

Trondsen håper han kan skape oppmerksomhet rundt katastrofen, og slik bidra til at folk hjelper den kriserammede befolkningen.

– Jeg ønsker å komme i kontakt med journalister hjemme i Norge for å belyse at det virkelig trengs hjelp her. Og for å få frem siden av saken slik den er. Og ikke slik den i en del medier er blitt fremstillt.

– Hva er feil i måten saken er fremstil på?

– At vi ikke alle har panikk på Lombok for øyebkikket. Og at både lokale aktører og vestlige, arbeider så godt vi kan for å hjelpe og supplere lokale og nasjonale myndigheters arbeid. Det er mye som må bli gjort, så derfor arbeider vi for å bidra så godt vi kan, slår han fast.

– Hva består hjelpearbeidet i?

– Hjelpearbeidet består av innsamling av midler, innkjøp av det som trengs - mat, vann og andre nødvendige ting. I gruppen er vi både lokale og utenlandske mennesker. De lokale vet hvor ting trengs, og hjelper med distribusjon av det som er blitt kjøpt inn, forteller han.